Ajatuksia parista suositusta vampyyri-kirjasarjasta.

Nuo nykypäivän muoti-fantasia-hahmot eli vampyyrit, joista monet niin suositut kirjasarjat kertovat nykyisin. Onpa jopa useampi suosittu TV-sarjakin ja elokuva niistä väännetty. Joten ajattelimpas jakaa pari huomiota ja ajatustani suosikki sarjoistani eli True Blood (TB), Anita Blake-sarja (AB), Twiligt-saga (TW) ja The Vampire Diaries (VD).

Yhteistä heillä kaikilla tuntuu olevan verenhimo, siis ihmisveren. Siihen ne yhtäläisyydet oikeastaan loppuvatkin. TB:t ja AB:t on selvästikkin suunnattua aikuisemmalle lukijakunnalle kun taas TW:t ja VD:t ovat suunnattu selkeästi nuoremmalle ylöisöölle. Sen näkee siitä että kahdessa ensimmäisessä sarjassa on huimasti enemmän seksiä ja erotiikkaa mukana. (ja tietysti sen näkee myös siitä minne ne on sijoitettu kirjakaupassa).

Ja kaikki sarjat on pääasiassa suunnattu naislukijoille onhan kaikkien päähenkilöt naisia/tyttöjä. True Bloodseissa seikkailee telepaatikko Sookie Stackhouse (vaalea hiuksinen, sinisilmäinen, kahdeksasosa keiju), hän työskentelee baarissa ja tekee ajatustenluku "keikkoja" vampyyreille. Anita Blake on nekromantikko (hänellä on kyky vastustaa vampyyreja, nostattaa zombieta ja kyky hallita kaikkea kuollutta), Anitalla on tummat kiharat hiukset, ruskeat silmät ja tämä tyttö osaa ns kick ass's. Hän työskentelee Animator Inc.:ssä, avustaa poliisia ja toimii myös virallisena teloittajana vampyyreille. Twilight:ssa saikkailee Isabella "Bella" Swan, kalpea, ruskea hiuksinen ja silmäinen tyttö, joka käy vielä koulua. Myöhemmin selviää että hän on ns. Shield (suom. kilpi??). Ja viimeisenä muttei vähäisimpää The Vampire Diaries:n Elena Gilbert, vaaleahiuksinen, kirkkaan siniset silmät omaava koulutyttö (17v), hänellä myös paljastuu myöhemmin olevan erityiskykyjä.

Kaikissa sarjoissa esiintyy myös muodonmuuttajia, tosin TVD:ssä vain ohimennen yksi ihmissusi. Varsinkin TB:ssä ja AB:ssä muodonmuuttajien maailma on monipuolinen on ihmissusia, panttereita, tiikereitä etc. ja heillä on omat yhteiskuntansa ja sääntönsä samoin kuin vampyyreillä.

Mielenkiintoista että suurimmat erot ovatkin sarjoissa juurikin jakautuneet sen mukaan onko ne suunnattu nuorille vai aikuisille. Muutama esimerkki;

- aikuisille suunnatujen sarjojen päähenkilöt eivät missään nimessä halua tulla vampyyreiksi, kun taas nuorille suunatuissa sarjoissa tämä tuntuu taasen olevan heidän päätoiveensa (varsinkin TW). Kertooko tämä sitten sittä että nuoret tytöt haluavat tulla ihailemiensa kaltaiseksi ja aikuiset naiset haluavat säilyttää itsensä ja ovat hyväksyneet itsensä juurikin selllaisina kuin ovat..?

- TW:ssä ja TVD:ssa "hyvät" miespäähenkilöt juovat vain eläinverta, näissä vampyyrit pystyvät olemaan hereillä kokoajan myös päivällä. Ja vain ns pahat juovat ihmisverta ja tappavat ihmisiä(viattomia). Vampyyrit elävät myös salassa muulta maailmalta . Päähenkilöt ovat myös kauhean riippuvaisia rakastetuistaan, vaikka heillä on myös salattuja, ristiriitaisia tunteita myös toista henkilöä kohtaan.

- TB:ssä ja AB:ssä vampyyrit ovat tulleet arkuistaan ja ovat osa yhteiskuntaa. He eivät kestä päivän/auringon valoa. He juovat ihmisverta ja sen juominen jopa rinnastetaan myös seksiin/osaksi seksiä. AB:ssä myös kaikki muut ns yliluonnoliset ovat osa yhteiskuntaa, kun taas TB:ssa ihmissudet+muut vasta tulevat julkisuuteen sarjan myötä. Näissä sarjoissa päähenkilöstä on kiinnostunut useampi henkilö/vampyyri/muodonmuuttaja sekä hyvät että pahat. Vaikkakin ero hyvien ja pahojen välillä onkin häilyvämpi kuin nuorille suunnatuissa..


Sarjoissa näkeekin hyvin juurikin sen isomman eron mikä yleensä onkin nuorten ja aikuisten kirjallisuudessa. Aikuisten maailma on harmaampi, kun taas nuorten musta-valkoisempi. Aikuisten kirjoissa käsitellään paljon erilaisuuden ja itsensä hyväksymistä sellaisena kuin olet. Nuorten kirjoissa on siistiä olla erilainen ja tavallisuutta kammoksutaan..

Lisää  mielenkiintosia artikkeleita ja muita kirjoituksia aiheista

Yleltä, (Yle Satakunta, 19.8.2010. uutiset; Vampyyrit iskevät entistä lujempaa)
kalaksikukko (kalaksikukko-blogissa, 20.8.2010, Marko Ikäheimo ; True blood kirjana ja sarjana)
Yle (Yle Turku, 1.10.2010, uutiset; Vampyyrit kukistavat vanhuuden peikkoja)
Yle tv2  (yle tv2, 11.2.2011, juttuarkisto, Mikka Jalonen; Vampyyreja, muodonmuuttajia ja ihmissusia)
Helsingin sanomat (HS 20.10.2009, Jussi Ahlroth; He imevät vasta avioliitossa)
Etelä-suomen sanomat (ESS 16.3.2010, Heinimaija Hirvonen; Vampyyrimies vetoaa naisiin)


Nuo ovat kylläkin lähinna True Blood- ja Twilight-sarjoista, koska Anita Blake-sarjaa ei ole edes sumennettu ja The Vampire Diaries:a on suomennettu vasta pari ensimmäistä osaa. Itsehän olen lukenut kyseiset sarjat lähinnä englanniksi, joten anteeksi jos on huonoja suomennoksia tekstin joukossa.

Ei kommentteja