Tuija Lehtisen tämän vuoden (2012) uutuudet

Tuija Lehtiseltä on ilmestenyt tänä vuonna neljä uutta kirjaa ja pari vanhempaa kirjaa uusinta painoksina. Noista kirjoista olen ostanut kolme suoraan kaupasta ja yhden lainannut kirjastosta luettavaksi. Nuo vanhemmat olen jo ennestään lukenut. Mutta nuo uusintapainokset ovat sikäli kivoja että ne helpottavat noiden vanhempien Lehtisten hyllyyn hankkimista.

Noita uusia oli tosiaan neljä, joista yksi on aikuisille suunnattu ja loput kolme nuorille ja lapsille.

Ensin huhtikuussa ilmestyi uusi osa Rebekka-sarjaan; Rebekka ja yllätysten ysi
Sitten ilmestyi kesäkuussa ilmestyi ensimmäinen osa uutta Rico-sarjaa; Sirkuskoira Rico
Syyskuussa taasen ilmestyi kaksi uutta kirjaa; Tuhansien aamujen talo ja Pesää!

Tuon Rebekkan hankinkin heti huhtikuussa ja luinkin mutta sen arvostelu jäi, joten sain nyt idean luettuani noi muut Lehtisen uutuudet että kirjoitan niistä kaikista tässä lyhyesti.

Kuten tuolla seuraavissa arvosteluissakin tulee ilmi niin pidän Lehtisen kirjoista myös siinä mielessä että ne kestävät useita lukukertoja ja niistä löytää aina jotain uutta. Usein mielipiteeni muuttuukin niistä sen mukaan kuinka monta kertaa olen ne lukenut.Otavan verkkokauppa

Rebekka ja yllätysten ysi

Tätä uusinta Rebekkaa odottelinkin kovasti, Rebekka onkin suosikkini Lehtisten tyttöjen joukosta (ainakin toistaiseksi).
Tämä kirja taasen ei päässyt suosikikseni tässä sarjassa, tosin takana on vasta yksi lukukerta. Mutta poikakuvioiden käänteestä en tässä pitänyt, muuta en nyt juuri kunnolla muistakkaan tästä. Mutta innolla silti odottelen jatkoa, varmaan taas tuossa kevät talvella tulee seuraava.

Ei tästä tämän enempää nyt. Tosin tutkiskelin juuri että Laura-sarjassa on 11 osaa ja Mirkka-sarjassa 10, että pari kirjaa ainakin on vielä tulossa Rebekkan seikkailuja. Tämähän oli 7. osa.Otavan sivut
 Sirkuskoira Rico

Tämän lainasin kirjastosta pari viikkoa sitten kun osui silmään hyllystä. Tämä onkin selvästi nuoremmille suunnattu kirja, kuten tätä edeltäneetkin sarjat; Futis-, Janne - ja Vintiöt - sarjat. Lisäksi tämä on enemmän suunnattu pojille kuin tytöille. Kaikissa näissä sarjoissa onkin päähenkilö n. 10-12 vuotias poika.  Joten en ihan kuulu kohderyhmään, mutta silti olen nuo kaikki srajat lukenut ja pitänytkin niistä.

Tämä tosin ei ainakaan tämän ekan osan perusteella noussut suosikiksi. Sirkus tapahtuma ympäristönä oli kyllä mielenkiintoinen ja Arttu (Arthur) englantilaisine äiteineen ja suomalaisina isineen olikin mielenkiintoinen ratkaisu. Kansainvälisempi kirja siis, mutta sirkuksethan ovatkin aika kansainvälisiä. Toisena päähenkilönä voidaankin pitää Artun löytämää Ricoa, joka on nuori jackrusselin terrieri.
Joissain kohden tämä toi mieleen viisikot arvoituksineen ja yrmeine aikuisineen. Varmaan tulee silti luettua seuraavakin osa ja hankittua tämäkin hyllyyn mutta maltan kyllä odottaa että löydän sen edullisemmin..


Otavan sivut
 
Pesää!

Tämä olikin hiukan vaikemmin saatavissa, koska tämä ei ilmestynytkään lähikaupan hyllyyn ostettavaksi. Päädyinkin sitten tilaamaan tämän adlibriksestä, ja samalla sainkin muutaman muunkin uuden kirjan.
Tästä tiesin jo takakannen luettuani ettei tämä taida avautua kunnolla ihan yhdellä lukukerralla. Oikeassa olinkin, yhdellä lukukerralla ei tästä ihan kaikkea saanut irti. Tätä kun kerrotaan useasta eri näkökulmasta ja samat henkilöt vilahtevat eri henkilöiden näkökulmista ja välillä kertovat itse tarinaansa.. Liikaa prosessoitavaa yhdelle lukukerralle.. Mutta tästä pidänkin juuri tässä joka lukukerta löydät jotain uutta.. Muuten aika perus Lehtistä. Ei suosikkini, ainakaan vielä, mutta tuo Ihan pihalla-kirjakin hiipi vuosien varrella ja lukukertojen mukaan suosikki listalle..
Otavan sivut
 Tuhansien aamujen talo

Toisin kuin tuo edellisen niin tämän bongasin lähikauppani hyllystä, melkein jopa ennenkuin hokasin sitä alkaa kuikuilemaan sieltä.

Taas Lehtinen on onnistunut sijoittamaan kirjan uuteen maailman, tällä kertaa armeijaan. Armeija maailmana on tuttu vain miehen ja veljen armeija puheista. Mielenkiintoista tässäon myöskin se että tätä kuvataa kahdesta erinäkökulmasta, Martan, joka on jo ollut armeijassa useamman vuoden töissä eli toimii kouluttajana ja Smillan joka vasta suorittaa aukkia.
Ensimmäisen kerran myös ns parisuhde väkivaltaa päähenkilön näkökulmasta, en ainakaan muista että oikein montaa muuta päähenkilöä olisi Lehtisen kirjoissa ihan hakattu (Sara nuorten puolella, mutta sekin taisi olla enemmänkin jengi-juttuja).
Mielenkiintoinen, viihdyttävä ja olipa siellä jopa tuo vakavempikin sävy taustalla.

Ei kommentteja