Ylistys e-kirjoille

Niimpä, nyt yli kuukauden käyttökokemuksen jälkeen pakko tunnustaa että allekirjoittanut on aivan hulluna näihin.. Kuten varmaan tuosta otsikostakin voi päätellä..

Suosittelen varsinkin englanniksi paljon lukeville. Itselläni on tosiaan Samsungin tabletti, johon latailin Kindlen sovelluksen. Mutta tuolla tabletilla onnistuu myös muidenkin kuin Amazonin e-kirjojen luku, vielä en ole kobosta tai muualtakaan kirjoja ostanut tai niin joo lulu.com-sta ostin yhden Tijanin kirjan.. Mutta se tuli sieltä pdf.tiedostona joten en tiedä lasketaanko sitä..
Toinen tablettia puoltava juttu on tietysti muutenkin sen monipuolisuus, enään ei tarvitse raahata kirjakassia ja kannettavaa reissuun mukaan. Vaan voit tabletilta myös tarkistaa facebookin päivitykset ja sähköpostisi.

Suomenkielisiin e-kirjoihin en ole (vielä) tutustunut, mielikuvani on että ne ovat aika kalliita. Tosin täytyy myöntää että ne suomalaiset kirjat/kirjailijat, joita luen niin ostan kyllä uutuutenakin suoraan omaksi hyllyyni.. Enkunkielisissä uutuus ja normi kirjoissa on aina se lähetyksen odottaminen ja netissä päivystäminen..

Lukeminen tabletilta ei mielestäni ole sen epämukavempaa kuin varsinaisen kirjan, sivut vaihtuvat näyttöä pyyhkäisemällä tai napauttamalla jompaa kumpaa näytön reunaa.. Näytön kirkkautta saa helposti säädettyä silmille mukavaksi, tekstin pohjaksi voi myös valita seepian tai mustan. Samoin tekstin kokoa on helppo säätää. Varmaan fonttiakin voisi säätää, en tosin ole varma kun tarvetta ei ole vielä ollut. Kirja myös "aukeaa"  automaattisesti siitä kohtaa, johon se on viimeksi jäänyt vaikka olisinkin lukenut toista kirjaa välillä.

Isoin ero varmaan lukulaitteisiin onkin se että näissä on taustavalo, kun taas lukulaitteissa on ns paperinäyttö. Itselläni ei ainakaan vielä ole silmät rasittuneet, tosin näytön kirkkautta säädin aloittaessani himmeämmäksi. Pimeässä kuitenkin pystyn lukemaan ilma lisävaloa, eikä sekään tunnu rasittavan silmiäni. Vielä en ole kokeillu kuinka näyttö toimii auringon valossa, siihenkin varmaan on olemassa kalvo jos tuntuu haittavan lukemista (niin arvelisin, koska tietsikoille on noita).

Sitten siihen kohtaan e-kirjoissa joka pyyhkäisi jalat altani.

Kuinka ihanan helppoa onkaan ostaa kirjoja..

Yksi klikkaus ja parin minuutin kuluttua voit jo lukea kyseistä kirjaa.. Ei tarvitse odottaa useita päiviä postipakettia, eikä maksaa erikseen postikuluja.. Niin ja yleisesti ottaen kindle kirjat ovat halvempia kuin paperiset.

Itseasiassa kirjoja ei tarvitse edes ostaa itse tabletilla vaan voi omalla koneellani rauhassa selailla ja sitten ostaa sillä ne jotka haluan. Ne sitten latautuvat sekä tabletin kindleen ja nyt viikon verran myös kannettavani kindleen. Jo ostamani kirjat näkyivät heti tuolla kannettavankin kindlessä kun sen viime viikolla koneella latailin.

Toinen kiva asia tuossa on sisäänrakennettu sanakirja, vain sanaa napauttamalla aukeaa pieni ruutu, jossa sana selitetään enkuksi. Jos lyhyt selitys ei riitä, niin sitä pikku ruutua napauttamalla aukeaa koko selitys tai siis pidempi selitys. En minä noissa normi kirjoissa yleensä jaksanut alkaa sanakirjasta katselemaan mitä joku sana varsinaisesti tarkoittaa, kunhan suurin piirtein kontekstista päätteli mitä se tarkoittaa.

Ainut pieni miinus tulee siitä että tietyn tekstin kohdan etsiminen jälkeenpäin on hieman hankalampaa kuinnormi kirjassa, mutta toisaalta en ole vielä tutustunut kirjamerkki ja muistiinpano toimiin..

Tällä hetkellä minulta löytyy 37 kindlen e-kirjaa ja 3 pdf-tiedostona olevaa. Noista 37 kirjasta olen maksanut 16 kappaleesta loput 15 ovat olleet ilmaisia. Kallein kirjoista on maksanut reilun 11 dollaria eli 8-8,5 euroa, tosin se oli kolmen kirjan yhteisnide. Muuten kallein yksittäinen kirja on ollut jotain 8 dollarin luokkaa eli kuutisen euroa (toistaiseksi). Suurin osa on kuitenkin ollut siinä 2-5 dollarin tietämillä.

Amazonissa pitää ottaa myös huomioon se että noiden kirjojen hinnat saattavat vaihdella päivittäin, pari kertaa olenkin bongannut jonkun jo aiemmin vilkuilemani kirjan parin päivän päästä jopa ilmaiseksi tai alempaan hintaa. Ilmaiset kirjat myös vaihtelevat, onneksi olenkin löytänyt pari paikkaa mistä noita on helpompi bongailla. Eräässä USA:ssa blogissa listataan ilmaisia kirjoja joka perjantai, blogin pitäjällä on vieläpä saman tyylinen lukumaku kuin minulla joten sieltä olen noita löytänyt useampia.

Saa muuten vinkata lisää noita ilmaisten kirjojen bongailu paikkoja ;)

Toinen juttu mistä Amazonissa myös pidän että kirjoista on saatavilla näytteitä (yleensä ensimmäinen luku kokonaan tai osin), nuo ovat ilmaisia ja ne kyllä ovat helpottaneet ostopäätöksiä tai ostamatta olemista..

Kuten jo totesinkin itse olen e-kirjoihin ihastunut ja suosittelen kyllä kokeilemaan.. Ja kysyäkkin saa jos on jotain kysyttävää, vastaan parhaan taitoni mukaan..

P.S. Kerrankin näyttää siltä että saan uusimman ja samalla viimeisen Sookien heti sen ilmestyttyä luettavaksi :D

(Tulipas pitkä vuodatus enkä löydä sopivia kuvia tähän piristämään tekstiä..)

5 kommenttia

  1. Osallistun ylistykseen :)

    Joko olet tutustunut iBooks -lukuohjelmaan? Se on epubeille (suomalaiset kirjat) tai pdf:lle ja ilmaiseksi ladattavissa. Pidän sen layoutista enemmän kuin Kindlen.

    Kannattaa tosiaan myös kokeilla korostus ja hakutoimintoja. Voit allaviivailla vaikka kuinka paljon tekstipätkiä, joihin haluat palata myöhemmin ja sitten halutessasi poistaa ne. Sanahaku on kätevä, voit yhden muistamasi sanan perusteella etsiä nopeasti missä kohtaa se esiintyy. Olen täysin ihastunut noihin toimintoihin kirja-arvioita kirjoittaessa.

    Ainoana miinuksena koen itse, että runsaasti tablettia käyttävänä saa sitten latailla akkuakin usein. Pelkissä lukulaitteissa (esim. Kindle) akku kestää huomattavasti pidempään.

    VastaaPoista
  2. Olen toistaiseksi ollut lähinnä vkl lukija, tabletti kun on ollut miehellä työreissuissa mukana..

    Oman ajattelin kyllä hankkia, niin kivasti noihin kyllä jäi koukkuun. Olen aina manaillut juurikin enkun kielisten kirjojen saatavuuden hankaluutta..

    En ole noita vielä kokeillut pitäisikin, helpottaisi varmaan juurikin tuota tiettyjen kohtien hakua.

    Epubista olen kyllä kuullut mutten ole vielä kokeillut. Tarkoitus olisi kyllä tutustua muihinkin kuin kindleen. Suomalaisista kirjoista voisin hyvinkin kuvitella ostavani vaikkapa Merri Vikin Lotta-kirjat e-kirjoina (tosin veikkaan ettei niitä ole tuossa muodossa, eli vink vink kustantajille)

    VastaaPoista
  3. Raijan kommenttia lukiessa tajusin kuinka vähän olen osannut ottaa irti näistä lukuohjelmista. En ole alleviivaillut, korostanut tai käyttänyt hakutoimintoja. Olen vain käyttänyt kirjanmerkkiä, mutta sitten kun palaan takaisin sivulle, en muista, että minkä kohdan takia olin sivun merkinnyt muistiin.

    Kindle on minulla jäänyt nyt vähälle käytölle, kun ostimme iPadin.

    VastaaPoista
  4. Kindlen saa ladattua myös iPadille (http://www.amazon.com/gp/feature.html/ref=sa_menu_karl?ie=UTF8&docId=1000493771) ja sitten kun kirjaudut sillä (tai liität sen, en tiedä mikä on oikea termi) siellä pitäisi näkyä kaikki ostamasi e-kirjat amazonista. OStin oman tabletin parisen viikkoa sitten ja sille sain kaikki jo edelliselle tabletillekkin ostetut kirjat :)

    Itsellä taitaa olla käytetyin sanakirja, ja tekstin koon ym säädöt.

    VastaaPoista
  5. Siis kirjaudut omaan amazon tiliisi niin pitäisi saada kaikki ostetut e-kirjay uudellekkin laitteelle (jäi sana välistä tuolla edellisessä kommentissa..)

    VastaaPoista