Laurell K. Hamilton - Anita Blake, Vampire Hunter serie (osat 1-10)

Goodreads
Kuten tuolla jossain ennemmin todettua että vaikka en täällä kirjoita kirjoista se ei tarkoita etten niitä lukisi. Koko alkuvuosi on ollut hyvin tahmean oloinen lukusaralla, tuntuu ettei ole enään mitään hyvää lukemista ja kaipaan koko ajan jotain uutta luettavaa.

Paremman puutteessa sitten tartuin näihin Anita Blake kirjoihin, olen näitä joskus ennemminkin lukenenut. Muistelisin että ekan osan tilasin joskus Adlibriksetä ja sen jälkijunassa sitten luin tätä sarjaa ehkä kymmenisen osaa ennenkuin mitta tuli täyteen. Muistelisin että Bullet oli juuri silloin ilmestymässä kun viimeksi luin sarjaa oli se ajoittaisi edellisen lukukerran 2010 vuoden paikkeille.

Eilen illalla aloitin sarjan 12:sta osan mutta tässä ajattelin lähemmin kertoa noista ensimmäisistä kymmenestä.

Sarjan 25 osa ilmestyy kesällä ja sarjan lopusta ei ole tietoa. Näitä ei ole tietääkseni suomennettu.


Anita Blake, Vampire Hunter serie;

1. Guilty Pleasures (1993)
2. The Laughing Corpse (1994)
3. Circus of the Damned (1995)
4. The Lunatic Cafe (1996)
5. Bloody Bones (1996)
6. The Killing Dance (1997)
7. Burnt Offerings (1998)
8. Blue Moon (1998)
9. Obsidian Butterfly (2000)
10. Narcissus in Chains (2001)
11. Cerulean Sins (2003)
12. Incubus Dreams (2004)
13. Micah (2006)  (novella)
14. Danse Macabre (2006)
15. The Harlequin (2007)
16. Blood Noir (2008)
17. Skin Trade (2009)
18. Flirt (February 2010)(novella)
19. Bullet (June 2010)
20. Hit List (June 2011)
21. Kiss the Dead (June 2012)
22. Affliction (July 2013)
23. Jason (December 2014)  (novella)
24. Dead Ice (June 2015) (Title was created by a fan during a contest Hamilton held)
25. Crimson Death (June 7, 2016)

Kirjoinahan nämä ovat urbaania fantasiaa eli kaikki yliluonnollinen on normaalia ja tunnettua. Sarjassa on mukana myös mysteeriä ja romantiikkaa.

Sarjan päähenkilö Anita on animaattori (ja necromancer, ei suomennosta) eli hän työkseen nostaa zombeja (jos vaikka vainajan omaiset haluavat tarkennusta testamenttiin etc.) tämän työn ohessa hän on myös virallinen vampyyrien teloittaja. Eli kun vampyyri harhautuu murhaamaan tai joku on jättänyt testamentin ettei tahdo herätä vampyyrina, niin paikalle kutsutaan laillinen vampyyrien teloittaja joka hoitaa homman kunhan asiasta vain on oikeuden määräys. Vampyyrit ovat juuri saaneet ihmisoikeudet USAssa ja eikä heitä voi enään listiä kuten haluaa kuten vanhoina hyvinä aikoina.

Anita toimii myös poliisin konsultanttina yliluonnolissa rikosasioissa eli kun epäillään että murhaaja on joku ei ihminen (vampyyri, zombie, muodonmuuttaja etc.).

Anita Blake. Sarjakuvasta; kuva netistä.

Hahmona Anita on mielenkiintoinen varsinkin alussa, kun hän on varuillaan vampyyreita kohtaan (vr. Sookie Stackhouse). Samoin erilaiset muodonmuuttajat ovat epäilyttäviä. Hänen lapsuuttaan on varjostanut äidin kuoleminen ja uusi äitipuoli ei ole ollut ihanteellisin. Samoin hänen kykynsä nostattaa kuolleita (=zombieita) on ajanut häntä eristyksiin "normaaleista" ihmisistä. Anita on suorittanut biologian tutkinnon yliluonnollista ja on onnistunut luomaan uran tällä saralla. Aika ristiriitaisia tuntemuksia siis luvassa. Hahmon kasvu onkin nähtävillä sarjan edetessä. Hahmona muuten Anita edustaa tyypillistä tähän genreen kuuluvaa naishahmoa, itsepäinen, pikkuinen, omaa paljon ihailijoita, kova etc.

Sanoisinkin että ensimmäiset viisi kirjaa pääsevät mahdollisesti jopa erinomaiselle tasolle mutta sitten alkaa sarjan taso laskea tai sarja muuttuu mysteeri osastolta enemmän erotiikan puolelle. Ja varsinkin kun nyt menen osassa 14 niin muutoksen huomaa vielä paremmin.. Ihan harmittaa että mysteeri osisota on korvattu vampyyripolitikoinnilla, seksillä ja Anitan uusien voimien hallitsemis yrityksillä.

Kirjojen fantasia maailma on hyvä ja se on monipuolinen löytyy olioita mm intialaisesta tarustosta. Hahmot ovat hyvin kirjoitettuja ja heidän kasvunsa on nähtävissä kirjoissa. Tapahtumat ovat pääosin loogisia, vieläkun olisi jätetty myöhemmistä osista edes puolet seksistä pois niin nämä olisivat erinomaisia loppuun saakka. Koko Ardeur-voima (kyky saada energiaa/voimaa muista elollisista seksin välityksellä) olisi voinut olla jotain muuta, tai jos tämä kuvio ei olisi hallitseva usean kirjan ajana. Ei sillä että nämä mitään dekkareita olisivat muutenkaan vaan mysteerikuviot ovat hyvin suoraviivaisia, eli tuntematonta pahaa etsitään.

Omia suosikki sivuhahmojani ovat Edward, joka on myös kylmäverinen vampyyrinmetsästäjä. Ihmissusi Jason, joka toimii pariinkin otteeseen järjen äänenä ja omaa hyvän huumorintaju. Odotan kovasti tuota osaa, jonka otsikko on hänen nimensä.

Loppujen lopuksi aion minä vielä ainakin pari osaa lukaista, josko taso hieman parantuisi tai siis saataisiin parempia juonikuvioita kun joku on kuolemassa/vanha voimakas vampyyri on vaaraksi --> Anita nostattaa Ardeurin avulla voimansa ja pelastaa päivän.

Anita Blake. Sarjakuva. Kuva netistä

Ei kommentteja