Janet Evanovich - lukuputki

Niihän siinä sitten kävi että kun sain uusimman Evanovichin käsiini marras-joulukuun vaihteessa niin pari seuraava viikkoa sitten luinkin pelkästään Evanovichin. Tosin en lukenut ihan koko sarjaa uudelleen läpi vain osat 6-18 ja lisäksi vielä bonuksena kirjastosta löytyneen Wicked Appetive-n.

Ensin tuo uusin eli Explosive Eighteen, joka oli peräti kahdeksastoista osa Stephanie Plum sarjaa. Ja poikkeuksellisesti näitä ilmestyikin tänän vuonna kaksi kappaletta, seitsämästoista osa ilmestyi toukokuussa.
Edellinen osahan jäi siinä mielesssä koukuttavaan kohtaan että Steph sai käsiinsä matkalahjakortin ja auki jäi kuinka hän sen käyttää.. No, matkaan Hawaiille mutta kenen kanssa, Morellin vai Rangerin kanssa..?  Tästä ei julkaistukaan normaaliin tapaan ensimmäistä lukua luettavaksi ennakkoon, koska sen peljättiin paljastavan liikaa...

Kirja alkaakiin siitä että Stephanie on juuri paluulennolla Hawaiilta, yksin koneessa kun vieruskaveri kuorssaa. Pikku hiljaa kirjan edetessä Hawaiin mysteeri paljastuu ja paluulennon tapahtumien takia Stephaniella on mm. FBI perässään sekä aito että vale sellainen.  Kutkuttavinta kirjassa olikin juuri tuon Hawaiin reissun vaiheiden paljastumiset pikkuhiljaa mm. Morellin murtunut nenä, Rangerin silmän alapuolella oleva tikattu viiltohaava, rusketusraita Stephanien vasemman käden nimettömässä etc.

Muuten tästä jäikin hieman sekalainen fiilis ja luettuani noita aiempiakin osia niin huomaa selvästi kuinka sarjan taso on laskenut tuon neljännentoista osan jälkeen.. Uskon että jos tämä ja se toukokuussa ilmestynyt Smokin' Seventeen olisi editoitu yhdeksi kirjaksi olisi kasassa ollut loistava kirja, näiden kahden kohtalaisen sijaan. Saa nähdä mitä jatkossa tapahtuu, kyllä nuo edelliset osat vielä kannattelavat sen verran tätä sarjaa että seuraavat pari osaa kyllä vielä luen toivoen että sarjan vanha hyvä taso palaisi..


Sitten tuo toinen Evanovich eli Wicked Apptive, tämä tosiaan löytyi yllättäen kirjatosta. Tosin tämä ilmestymisen aikoihin arvoin kauan tilaisinko tämä vai ei ja se sitten jäi. Tämä kirja aloittaa uuden sarjan, tähän toisen osan pitäisikin ilmestyä ensi kesänä eli Wicked Business.

Tässä onkin pääosassa jo Stephanie Plum kirjoistakin tuttu Diesel, joka on tietyllä tapaa yliluonnollinen hahmo. Hänellä on siis tiettyjä taitoja/voimia. Sarjan ideaa on seitsämän kiveä, jotka symboloivat tietyllä tapaa seitsämää syntiä. Näiden kivien joutumista vääriin käsiin pitää estää ja tehtävään on valittu Diesel ja vastentahtoinen leipuri Elizabeth, Lizzy.

No, joo lukihan tämän mutta ei ihan minun tyyliseni ollut liikaa omituisia juttuja. Yrittää olla liian fantasia mainen ja tuntuu ettei taustatyötä ole sitä varten tehty tarpeeksi hyvin.. Tosin en pitänyt Plum-kirjoissakaan Dieselistä hahmona että sekin kyllä vaikuttaa vaikkakin kirja on kerrottu juurikin Lizzyn näkökulmasta.. En ainakaan aio rilata omaksi seuraavaakaan osaa, mutta jos sen kirjastosta bongaan niin voin sen lukaistakkin..

Sitten vielä hiukan asiaa Stephanie Plumista, innostuin sitten lainaamaan yhden suomennoksenkin kun se sattui silmiini kirjastossa. Niin, keskenhän se jäi kun mielestäni suomennos ei ollut yhtään saman tunnelmainen kuin alkuperäinen. Myönnän toki etteivät nämä ehkä ole helpoimpia kirjoja suomentaa mutta pitääkö olla niin suoraviivainen että suomentaa Babe = Beibi..? ihan vain yhden esimerkin mainitakseni.. Näitähän on seitsämän osaa suomennettu, WSOY onkin nyt alkanut vauhdilla tätä sarjaa suomentamaan, varmaankin tammikuussa ilmestyvällä elokuvallakin on osuutta asiaan..

Ei kommentteja