Tijan - viime vuosien suosikki kirjailija (osa 1)

Olen täällä muistaakseni ohimennen maininnut jotain Tijanin kirjoista ja ainakin tuolla sivupalkissa ne ovat olleet odotetuimpien listalla useampaan otteeseen. Varoitus luvassa piiitkä postaus tai katsotaan jaanko tämä osiin..

Tijan on myös ensimmäisiä indie kirjailijoita, joihin itse törmäsin ja rakastuin. Olin juuri saanut silloiselle uudelle tabletille kindlen sovelluksen ja löysin Amazonin freebie kirjat. Muistan että kyseessä oli juurikin joulunaika, jos ei jopa aatto, kun aloin lukemaan löytämääni ilmaiskirjaa; Fallen Crest High. Se oli menoa sitten, näin jälkikäteen tiedän kertoa myös että juurikin tuo kirja on se jolla Tijan löi itsensä läpi suuremmalle lukijakunnalle.
Hän on toki ennen sitäkin kirjoittanut ja silloin 2013 vielä löytyi hänen kirjoittamiaan tarinoita MySpacesta ja Fanfictionista/FictionPress. Osan niistä hän onkin julkaissut nyt myöhemmin ihan kirjana, osasta sekä alkuperäisen että uudelleen editoidun version. Itse olen pari noiden aikojen kirjoituksista, ottanut talteen koneelle ihan varmuuden vuoksi. Ihan hyvä ratkaisu koska niitä ei löydy enään mistään. Jotain kertonee että yksi noista tarinoista, on sellainen ettei sitä ole edes kirjoitettu loppuun ja silti olen tuon puoliska tarinaa lukenut useampaan kertaan. (Sweet Lullaby, jos jotakuta kiinnosti)

Jos Tijanin kirjoitustyyliä pitäisi kuvailla käyttäisin sanaa "raaka", nämä eivät ole mitään hienoja lausekoukeroita sisältäviä teoksia mutta niiden vetovoima on jotain selittämätöntä. En yleensä tykkää ihan näin angstisista tai masentavista kirjoista mutta näissä on sitä kuuluisaa "jotain" jaka todistaa että kaikki ovat kaikki ruokaisia kunhan vain homma tehdään kunnolla. Tijan on myös siitä erikoinen kirjailija että hän kirjoittaa melkästään tällä nimerkilla Tijan (tosin facessa hän on Tijan Meyer) ja hänestä ei ole kuvia oikeastaan julkaistu. Eräiden messujen jälkeen osa faneista oli julkaissut yhteiskuvia erääseen facen ryhmään ja aika nopsaan ne sieltä poistuivat kun hän teki selväksi ettei pidä siitä että hänen kuvansa julkaistaan ilmaan lupaa. Hieman mystiikkaa siis siinäkin mielessä.

Pääasiassa hän kirjoittaa young adult/new adult genreä, suurin osa kirjoista sijoittuu yliopistoon tai hight schooliin. Ompa hänellä pari fantasia genrenkin kirjaa, mutta itse pidän enemmän noista "normaaleista".

Listaan tähän näitä kirjoja ja lyhyet esittelyt ja arvostelut näistä. Jos haluat kokeilla lukemista niin näistä on hyvä valita jokin, eivät ole hirveän kalliita amazonissa, ja saattaa joku olla ilmaisenakin tarjolla. Kirjojen kuvat Goodreadsista ja ne sitten koottu kollaaseiksi.Fallen Crest High serie

0.5 Mason (kesäkuu 2014)
1. Fallen Crest High (lokakuu 2012)
2. Fallen Crest Family (kesäkuu 2013)
2.1 Fallen Crest Alternative Version (maaliskuu 2014)
3. Fallen Crest Public (joulukuu 2013)
4. Fallen Fourth Down (syyskuu 2014)
5. Fallen Crest University (elokuu 2015)
5.25 Fallen Crest Christmas (joulukuu 2015)
5.5.Logan Kade (maaliskuu 2016)
6. Fallen Crest Home (huhtikuu 2017)
7. Fallen Crest Forever(toukokuu 2017)
7.5 Fallen Crest Extras ( heinäkuu2017)


Tämä Tijanin läpilyönti sarja tosiaan sisältää seitsämän osaa, kaksi lyhyttä bonusta ja kolme muuta kirjaa. Tuon Loganin kirjan voi lukea omana kirjanaan halutessaan mutta Logan on tosiaan merkittävä hahmo myös noissa muissa kirjoissa ja ajallisesti hänen kirjansa sijoittuu tuohin väliin. samoin Mason, sarjan toinen päähahmo on saanut oman kirjansa mutta en suosittele siitä aloittamaan sarjaa vaikkakin ajallisesti se sijoittuu ennen sen tapahtumia. 

Tämä sarja on yksi niitä harvoja, joissa ns step-brother juoni toimii ja jonka olen jaksanut lukea, kirjojen alkupäässä ollaan high schoolissa ja loppupäässä yliopistossa. Kirjasta kerrotaan seuraavasti;

Mason and Logan Kade are two brothers who did their own thing. They were rich and expected to attend her school, Fallen Crest Academy. They chose public school and now Samantha has to live with them. The problem is that she doesn't care at all: about them, about her friends, about her cheating boyfriend, or even about her parent's divorce. But maybe that's a good thing. Maybe change is a good thing.

Itse en osaa paremmin kertoa spoilaamaatta liikaa mutta juoni on aika sekava tietyllä tapaa. Lukiessa sitä ei huomaa mutta kun yrittää miettiä kuinka tämän selittäisi niin se iskee päin kasvoja. Kuten tuolla jo yllä totesin nämä ovat selvästi young adult, eivätkä mitään söpöjä pikkukertomuksia. Näissä on väkivaltaa, seksiä ja vähän kaikkea. Hahmoja on paljon ja osa tapahtumista tuntuu hieman epäuskottavilta. Vaikkakaan tuo edellinen kuvaus ei mairittelevalta kuullosta niin näissä on silti jotain joka saa minut tarttumaan näihin uudelleen ja pitää minut otteessaan. Ihan kaikkia juonikuvioita en allekirjoita mutta perustarinaltaan nämä ovat kyllä älläisen rakkausjunkien tavaraa. 

Broken and Screwed series

1. Broken and Screwed (2013) 
2. Broken and Screwed 2  (2013) 

Sustain (2015) 

Tästä on ehkä joskus tulossa kolmas osa, mutta se tulee olemaan sarjan toisen päähenkilön Jessen näkökulmasta kirjoitettu.
Samaan maailmaan sijoittuu myös tuo Sustain- kirja, jonka piti alunperin olla kolmas osa sarjaa mutta se jäikin omaksi kirjakseen ja sen voikin lukea omana erillisenä kirjanaan.Maailmasta puheen ollen myös Fallen Crestin hahmot asuvat tässä maailmassa ja en muista kummatko vierailevat kummissako kirjoissa. Mutta näissä on crosovereita toistensa kanssa.

Ensimmäisestä kirjasta kerrotaan seuraavasti;

"Alexandra's older brother died the night he graduated. That day changed everything for her. No longer was she the party girl. No longer did she care about being popular and no longer was her family the happy unit she always thought existed. The only person who could help her heal is the same person who loved her brother as much as she did, his best friend. She only hopes to keep her entire heart from breaking when Jesse will move on, and she knows he will. 

After Ethan died, Jesse excelled at basketball, partying, and girls. He used it all to turn his emotions off, but the irony was that Alex was the only person who could do that for him. She helped him forget, but she was the one person he shouldn't be with because the secrets he knows could shatter everything. They could shatter her."

Eli hieman samaa kuin FCH:ssa eli perhesalaisuuksia, suuria tunteita, rikkinäisiä ihmissuhteita.. Jollain tapaa silti pidän näistä kahdesta, eritoten toisesta osasta enemmän kuin FCH:sta. Ja tosiaankin toivon että saisimme tästä tuon Jessenkin näkökulman.

Vaikka tämä on hyvin samankaltainen kuin FCH niin silti erittäin erilainen. Epäuskottavuuksiakin löytyy mutta eivät ne oikeastaan haittaa lukiessa. Ehdottomasti ainakin young adult, vaikkakin high schoolissa ollaan ensimmäisessä osassa, toinen osa on sitten yliopistossa. Näistä on todella vaikea kertoa spoilaamatta ja nämä jotenkin jättävät sanattomaksi. Varsinkin kun totean taas että yleensä en pidä näin angstisista tai synkistä kirjoista. Näiden hahmot ovat samaan aikaan niin vahvoja ja silti niin rikkinäisiä kaikkine virheineen. 

Mutta suosittelen lukemaan, jos ajatus sarjasta kauhistuttaa niin suosittelen aloittamaan noista yksittäisistä. Oma suosikkini on Hate to Love You.

Ei kommentteja