RIP Japanilaiset ristikot

Enkä puhu nyt sudokuista, vaikka nekin ovat ihan ok ajankulua tietyissä tilanteissa. Vaan Japanilaisista ristikoita, englanniksi näitä kutsutaan Pic-A-Pix tai Paint by Numbers. Myös nimet nonogram, hanjie, picross ja griddler liitetään näihin ristikoihin. Suomennettu nämä on myös nimeltä siluettiristikot

Itse ihastuin näihin lukio ikäisenä 2002 tai 2003 kun nämä rantautuivat Suomeen, ilmeisesti juurikin sudokujen jalan jäljissä. Itse tapaan täytellä näitä samalla kun katselen tv:tä. Syy miksi näistä nyt täällä halusin kertoa on se että joulukuussa ilmestyi tämän lehden viimeinen numero.

Itse olen ostanut lähes jokaisen numeron tätä ilmestynyttä lehteä, olempa useampaan otteeseen yrittänyt tutkia josko sitä olisi saanut tilattuakin, mutta ilmeisesti tämä on ollut vain irtomyyntinä. Näitä ristikoita ilmestyy myös kahtena muuna lehtenä: siluetti ristikot ja Ketun japanilaiset ristikot. Molempia olen numeron pari ostanut mutta laadullisesti nämä eivät ole yltäneet lähellekkään tämän "alkuperäisen" lehden ristikoiden tasoa.

Nämä ovat eräänlaisia logiikka päättely ristikoita, ruudukosta väritetään (mustataan) ruutuja sen mukaan mitä kahden reunan numerot kertovat ja tuloksena on yleensä kuva. Näitä on myös värillisiä mutta itse suosin mustavalkoisia. Näissä on eri vaikeustasoja ja ruudukon kootkin vaihtelevat. Lisää näistä voi lukea vaikkapa täältä.

Saa nähdä loppuuko tämä harrastus vai onnistunko jostain löytämään korvaavan lehden tai nettisivuston. Kymmenisen vuotta olen kuitenkin näitä jo väritellyt, joten uuden sijaistoiminnon löytyminen voi olla kiven alla. Saa vinkata!  (käsitöitä tulee jo silloin tällöin tehtyäkin, nyt on kauhea virkkausinto tölkinklipsuista menossa..)4 kommenttia

 1. Tyttäreni on myös koukussa näihin ja hälle olen ostellut ajoittain. Oman pääni yli menee ja lujaa, ehkä en ole looginen ihminen. Sen sijaan käsityöt on niin in.

  Huomasitko, että uusi Academy on ilmestynyt... Itse latailin ja tuskailen nyt, josko valvon yön lukien.

  VastaaPoista
 2. Minulla käsityöt menee kausittain, välillä enemmän välillä menee kuukausiakin ilman.

  Latasin sen aamupäivällä, ennen töihin lähtöä. Hieman olen sitä nyt täällä lueskellut ja pelkään että yöunet tulee menemään. Harmi kun huomenna pitää miehen kanssa viedä auto aamusti huoltoon muuten tarvitsisi herätä vasta illaksi töihin. Olisi ilmestynyt alkuviikosta niin olisi ollut vapaapäiviä juuri sopivasti siinä..

  VastaaPoista
 3. Sinulle on haaste blogissani.

  VastaaPoista
 4. Kiva, pitääpä käydö kurkkimassa :)

  VastaaPoista