Melissa Marr - Radiant Shadow ja Darkest Mercy (Wicked Lovely part 4 and 5)

Noniin, josko nyt saisin näistä jotain kirjoitettua kun viikonloppu vain hujahti ohitse..

Tosiaan luin nämä kolme viimeistä osaa oikeastaa putkeen ja ajattelinkin tässä tarkemmin juurikin kertoa koko sarjasta ennemminkuin kirjoista yksittäin. Lopusta löytyy näiden kahden viimeisen takakansien tekstit ja edellisten osien postaukset, Ilki ihana , Sala kavala ja Fragile Eternity. Kuten tuolla jo totesinkin niin WSOY on lopettanut sarjan suomentamisen kesken kahden ensimmäisen osan jälkeen. Harmi sinällään, kuten aina kun sarjan suomentaminen lopetetaan kesken. Tästä(kin) on ilmeisesti elokuva tekeillä, tosin vasta screenplayta kirjoittelevat että aikaa saattaa kulua..

Tämä teksti spoilaa ensimmäisiä osia, jos et ole niitä vielä lukenut etkä halua spoilaantua niin älä lue eteenpäin..


Lyhyttä kertausta alkupään juonesta..
Ensimmäisessähän osassa pääosassa on Aislinn, joka pystyy näkemään keijuja. Kuten hänen äitinsä ja mumminsakkin. Hän pelkää niitä ja pyrkiikin käyttäytymään niin etteivät keijut huomaisi että hän näkee ne. Koska ns. suvun perimätiedön mukaan pienin asia minkä keijut tekevät heidät näkeville on silmien päästä repiminen.. Mutta nyt yhtäkkiä keijut tuntuvatkin kiinnostuvan Aislinnista ihan uudella tavalla ja teeskentely käy yhä vaikeammaksi. Mummin ei pysty häntä auttamaan ja peloissaan ja huolissaan Aislinn tunnustaakin ystävänsä Sethin lempeän painostuksen avulla tälle että hän näkee keijuja ja että ne käyttäytyvät omituisesti.
Selviää että kesän hovin kuningas Keenan on kiinnostunut Aislinnista, Keenanin äiti Talven hovin kuningatar Beira on kahlinnut Keenanin voimat ja saadakseen ne takaisin hänen täytyy löytää kuningattarensa kuolevaisten joukosta. Jo useiden vuosisatojen ajan hän on etsinyt kuningatartaan, koetuksessa epäonnistuneet muuttuvat talven tytöksi (toivottavasti muistan termin oikein), jonka tehtävä on varoittaa seuraavaa onneaan kokeilevaa tyttöä. Jos taas tyttö kieltäytyy koetuksesta muuttuu hän kesän tytöksi osaksi kesän hovia. Eli he muuttuvat keijuiksi, tämä kohtalo odottaakin Aislinniakin, vaikka hän kuinka yrittää pyristellä sitä vastaan. Asiaa hankaloittaa lisäksi hänen ja Sethin ystävyyden syveneminen seurusteluksi.
Aislinnista tuleekin sitten kesän hovin kuningatar vastentahtoisesti mutta kuitenkin itse sanelemiensa ehtojen mukaisesti..

Päärakkauskuvio koko sarjassa onkin juuri Aislinnin, Sethin, Keenanin ja Donian (edellinen talven tytttö, josta tuli talven hovin kuningatar). Sitä ruoditaankin koko sarjan läpi, vaikkakin toisessa ja neljännessä osassa on ihan eri päähenkilöt. Tosin näissä kahdessa muussa sitten valotetaan paremmin hovien toimintaa, lähinnä juurikin pimeän hovin ja keijulan (typerä suomennos, tiedän mutta aivot eivät toimi..).
 Sala kavalassa ja Radiant Shadowsissa on myös omat "mini" rakkaustarinansa mukana, vaikkakin ne voi lukea erillisinäkin (itsenäisinä osinaan) niin valottavat ne noiden kolmen muun kirjan tapahtumia huomattavasti. Osat ovat siinä mielessä loogisia osia kokonaisuuteen että Aislinnin tai Sethin näkökulmasta noita asioita ei olisi voitu kertoa lukijalla.
Radiant Shadowsin päähenkilöt Ani ja Devlin, Ani on hurtan Gaben tytär, puoliksi kuolevainen ja Devlin on Sorchan ja Bananachin "veli" kirjan alussa hän palvelee High Queen Sorchaa. Eli opimme lisää Pimeän hovista ja High court-sta. Aika juonittelua nuo keijujen valtataistelut ovat ja hovi on yhtä vahva kuin sen hallitsija(t).

Vasta oikeastaan kolmannessa osassa alkoi hahmottamaan isompaa juonikuviota, kaksi ensimmäistä osaa tuntuivat hyvin erilaisilta ja irrallisilta toisistaan. Sarjana sanoisin tämän olevan 7½ -8+ luokkaa jos kouluarvosanoilla sen sanoisin. Ensimmäinen osa on mielestäni paras, ja siitä johtuen olikin kiva seurata juurikin Sethin ja Aislinnin tarinaa. Sethin muuttuminen myös keijuksi oli aika ennalta arvattava juonen käänne, tosin se että hänestä tuli Sorchan perijä ja hän sai näkijän kyvyn oli hieman yllättävempää.. Sethistä pidinkin hahmona eniten tässä sarjassa, nelososassa ollut Ani oli myös piristävä tapaus.

Miinuksia tuli..
Sarjan loppu olikin sitten aika siirappinen, ehkä jopa liiankin.. Niallin sekoaminen taas, no, ei oikein istunut mielestäni juoneen.. Yhdessä vaiheessa aloin myös miettimään asuvatko kaikki keijut ja hovit juuri tässä kaupungissa ja jos..niin miksi? Aika pienelle pinta-alalle ovat levittäytyneet..

Plussaa..
Kiva maailma, keiju hoveineen. Kolmiodraamasta saa aina lisäpisteitä, ainakin minulta. Naiset olivat jopa vahvempia kuin miehet (Girl power!!)  eivätkä mitään vikiseviä miesten selän takana piilottelevia otuksia..
Muuta mieleen tullutta, kehitin uuden termin näihin kirjoihin, näissä oli ns. sievää väkivaltaa. Kun taas kun luin noita George R. R: Martinin kirjoja samaan aikaan ja/tai heti näiden jälkeen niin niiden väkivalta ja sen kuvailu on rumempaa (realistisempaa). Mutta toisaalta nämä on suunnaatu nuorille ja Martinin kirjat aikuisille..

Risingshadow
Radiant Shadows takakansi;

Hunger for nourishment.
Hunger for touch.
Hunger to belong.


Half-human and half-faery, Ani is driven by her hungers.

Those same appetites also attract powerful enemies and uncertain allies, including Devlin. He was created as an assassin and is brother to the faeries' coolly logical High Queen and to her chaotic twin, the embodiment of War. Devlin wants to keep Ani safe from his sisters, knowing that if he fails, he will be the instrument of Ani's death.

Ani isn't one to be guarded while others fight battles for her, though. She has the courage to protect herself and the ability to alter Devlin's plans — and his life. The two are drawn together, each with reason to fear the other and to fear for one another. But as they grow closer, a larger threat imperils the whole of Faerie. Will saving the faery realm mean losing each other?


Risingshadow
Darkest Mercy takakansi;

“Send the messengers for the faery courts. This is the end.”

The Summer King is missing; the Dark Court is bleeding; and a stranger walks the streets of Huntsdale, his presence signifying the deaths of powerful fey.

Aislinn tends the Summer Court, searching for her absent king and yearning for Seth. Torn between his new queen and his old love, Keenan works from afar to strengthen his court against the coming war. Donia longs for fiery passion even as she coolly readies the Winter Court for battle. And Seth, sworn brother of the Dark King and heir to the High Queen, is about to make a mistake that could cost his life.

Love, despair, and betrayal ignite the faery courts, and in the final conflict, some will win… and some will lose everything.

4 kommenttia

 1. Olen niiiiiin katkera kun näiti loppuja ei suomenneta eli jää tää sarja sitten kesken kun en lue englanniksi. Siksi piti käydä sun teksti lukemassa niin saa jotain suuntaa siihen, et miten hahmoille kävi. Eipä siellä paljon paljastuksia ollut ;) Niall ja Seth olivat omia suosikkeja ja olisin mieluusti heistä halunnut lukea, mut ei... :/

  VastaaPoista
 2. En uskaltanu hirveästi spoilata :)

  Mutta muut jotka ette halua spoilaantua niin lopettakaa lukeminen..

  Kolmas osa alkaa niin että Sethin ja Aislinnin suhde kärsii tietyllä tapaan siitä kun toinen onkuolematoja ja voimakkaampi (fyysisesti). Seth on kiinnostunut muuttumaan keijuksi Aislinnin vuoksi, mutta he eivät tiedä keinoa. Kesän hovi taas ei ole voimissaa koska heidän kuninkaansa ja kunigatteren suhde ei ole ns. täydellinen. Keenan ei paljasta heille tietävänsä keinoa ja muut kunkaalliset eivät myöskään, Seth päättääkin etsi tiensä Keijulaan Sorchan luokse, mutta ennen kuin hän ennättää niin Bananach tarjoutuu auttamaan häntä viemällä hänet sinne.. Aislinn ja Seth ovat juuri hieman kiistellet ja Seth ilmoitti haluavansa ottaa etäisyyttä, ja kun lähtö Keijulaan tulee ei hän ehdi Ailinnille ilmoittaa mitään..
  Sethän sitten muuttuu keijuksi, Sorchan avulla, samalla tästä tuli hänen perillisensä ja hän sai kyvyn nähdä tulevaisuuteen. Sorcha tosin menetti näin osan voimistaan ja sai tilalle inhimmilisiä tunteita. Tosin Seth lupautui palaamaan joka vuosi kuukaudeksi Keijulaan Sorchan luo, vastineeksi muutoksesta. Keijulassa aika kului myös eri tahtia kuin oikeassa maailmassa ja kun Seth luuli viettäneensä kuukauden Keijulassa ja erossa Aislinnista on oikeassa maailmassa kulunut puoli vuotta.

  Aislinn ei tiedä minne Seth on hävinnyt ja samalla alkanut hieman jopa lämmetä Keenanille luullen Sethin tahallaan kodonneen lopullisesti. KAikki muut keijut kyllä tietävät missa Seth on mutteivat paljasta sitä Aislinnille. Niall käy katsomassakin Sethiä keijulassa ja samalla varmistamassa että tämä on kunnossa..
  Seth sitten palaa ja kolmas osa jääkin hieman auki siinä suhteessa kuinka Aislinnille ja Sethille käy..

  Sitten hieman taustaa..

  Sorcha ja Bananach (sota) olivat ensimmäiset keijut ja he tasapainoittivat toisiaan, ja koska Sorcha menetti osan voimiaan tuli Bananach (joka oli mielipuoli) mahdolliseksi yrittää vallankaappausta.

  Neljättä osaa.. Tässä toisessa pääosassa on Devlin, joka on Sorchan ja Bananachin veli (he loivat hänet), mutta hän palvelee Sorchaa ja High Courtia mm. tappamalla ja pitämällä kuria.
  Hän on ainut joka tietää keijulassa olevasta Rae-sta (ei oikein selviä onko Rae keiju vai ihminen). Rae pystyy tunkeutumaan uniin sekä keijulassa että oikeassa maailmassa.
  Toinen päähenkilö Ani onkin jo tuttu ensimmäisistä osista, eli hurtta Gaben puolikeiju tytär. Hänellä on myös kyky ravita itseään muiden energialla (sekä keijujen että ohmisten), tästä onkin edellinen Pimeän hovin kuningas Irial erityisen kiinnostunut ja tutkiikin asiaa (jottei kävisi kuten Leslielle kakkos osassa..).

  Joskus aikaa ennen kirjan varsinaisia tapahtumia on Sorcha lähettänyt Devlinin tappamaan Anin ja tämän äidin, mutta hän säästi Anin Raen pyynnöstä. Tämä onkin ainut kerta kun Devlin on tehnyt oman pään mukaan.

  VastaaPoista
 3. Nyt kun Sorcha sitten lähettää Devlinin oikeaan maailmaan tarkastaamn että Sethillä on kaikki hyvin, niin hän vahingossa törmää
  Aniin ja kiinnostuu tästä tietämättä kunnolla kuka hän on.

  Samaan aikaan Ani tapaa Bananachin, joka uhkailee häntä ja vaatii tätä tappamaan Sethin ja Niallin. Ani ei oikein tiedä mitä
  tekisi ja lopulta kieltäytyy onhan Niall hänen kuninkaansa ja Sethkin ihan mukava tyyppi ja lisäksi pimeän hovin suojeluksessa.


  Loppujen lopuksi Ani sitten päätyy pakomatkalle Devlinin kanssa.. ja he lähentyvät lisää..
  Lopulta kun Ani soittaa kotiin niin puhelimeen vastaakin Irial joka kehottaa heitä palaamaan kotiin. Palattuaan heille selviää
  että Bananach on tappanut Anin siskon Tishin kostoksi ja pimeän hovi onkin hälytystilassa.. Siinä sekamelkassa sitten Bananach
  ilmestyykin paikalle ja taisteluissa Irial loukkaantuu. Mutta Ani, Devlin ja Seth pääsevät pakenemaan Keijulaan. Jossa taas on
  kaikki myöskin ihan sekaisin Sorchan kaipauksesta Sethiä kohtaan.. Ja heille (pääasiassa Devlinille) selviää että Sorcha ei

  olekkaan enään koskematon vaan Bananach voi surmata tämä surmaamatta samalla kaikkia keijuja.. Lopulta koska Devlin päättää
  sulkea keijulan ja oikean maailman oven, ja koska Sorchalla pitää olla vastapainonsa hän päättää yhdessä Anin kanssa ruveta
  siksi eli he perustavat oman hovinsa..

  Viimeisessä osassa taas pimeän hovi on sekaisin edellisen osan tapahtumista ja Nial on hulluuden partaalla Irialin takia
  (tämä on kuelettavasti loukkaantunut). Kesän hovi taas on heikkona koska Keenan on kateissa.. Bananach suunnittelee omiaan
  eläähän hän verellä, sodalla jne.
  Talven kuningatar taas on kovettanut itsensä myöskin Keenania vastaan (hehän rakastavat toisiaan vieläkin).

  Nial joutuu suunniltaa Irialin kuoleman takia ja jopa vangitsee ystävänsä Sethin huulluksisaan..
  Keenan lopulta palaa ja käskee Aislinnin tehdä valintansa, ja valinnan kuultuaa hän päättää luovuttaa koko kesän hovin
  Aislinnille. Hän pystyy tähän koska hänessä on molemmat talvi(äiti) ja kesä(isä). Joten Keenan palaa Donian luo normikeijuna..

  sillä välin

  Hovit ovat päättäneet kuitenkin pitää yhtä Bananchia vastaan. Nial kuitenkin on niin heikko Irialin kuoleman takia että Bananch
  pääsee ottamaan tämä valtaistuimen itselleen..
  Joten Talven kuningatar Donia päättää hyökätä tätä vastaan, mukaan liittyy myös Kesä (vihdoinkin täysissä voimissaa oleva)
  kuningatar Aislinn onhan Bananachilla myös Seth vankina..


  Taisteluissa kuolee moni mm. Keenan, mutta Aislinn saa neuvoteltua kuoleman keijun kanssa että tämä palautetaan tosin
  kuolevaisena Donialle. Taistelut lopulta kääntyivät hovien eduksi veden keijujen tullessa heidän avukseen, tämä liiton
  Keenan muodosti poissaolo aikanaan..

  Kirjan loppu siis Seth ja Aislinn saivat toisensa. Donia ja Keenankin saivat toisensa (heidän onnistui jopa muuttaa Keenan
  talven kuninkaaksi eli keijuksi taasen). Lesliekin palasi ja Nial sai hänestä lohtua, tosin Raen ansiosta osa Iriallia jäi
  elämään NIalin sisään (Rae yhdisti heidän unensä nelos osassa.)

  Toivottavasti tuonne ei nyt hirveitä ajatus katkoja tullut, aika putkeen kuitenkin olen nuo lukenut että oli hieman vaikeuksia muistaa mitä missäkin taphtui.. Lisäksi oon huono selittämään mitään lyhyesti ja ytimekkäästi.. Mutta kysy jos joku jäi mietityttää..

  VastaaPoista
 4. Kiva kun kirjotit noista muistakin osista ! itekkin vähän kaipasin tietoja kun harmittaa koska en lue englanniksi...

  Mun mielestä Keenanin ja aislinin ois pitänyt jollain tapaa päätyä yhteen enkä tiiä oikeen miks mutta se tuntu musta parhaalta :D Donia oli vaan mielestäni niin ärsyttävä :D:D

  Kiitos :)

  VastaaPoista