Lauren Oliver - Kuin viimeistä päivää

Risingshadow

Kun luin Oliverin Delirium - rakkaus on harhaa -kirjan, niin pitikin heti googletella onko sille jatkoa. Olihan sitä ja vieläpä bonuksena tämä erillinen teoskin, joka oli yllättäen suomennettukin. Joten klikkailin sen varaukseen kirjastosta, sillä nykyisin tuossa meidän kirjastossa ei maksa mitään jos varaa lasten ja/tai nuorten kirjoja, ennen se maksoi 50c/kirja. Toivottavasti tuo varausmaksun poisto kannustaa nuoria lukemaan enemmän..

Jo kirjan takakansikin herätti mielenkiintoni, vaikka harvoin niin käykään..

"Ehkä sinulla on vielä huomispäiväkin. Ehkä sinulla on vielä tuhat huomispäivää tai kolmetuhatta tai kymmenen, niin paljon aikaa että siinä voi kylpeä. Mutta joillakin meistä ei ole kuin tämä päivä. Ja totuus on, että ikinä ei voi tietää.”

Samantha Kingstonilla on elämä edessään ja maailma jalkojensa juuressa; nätti naama, syntisen makea poikaystävä ja paikka koulun parhaissa piireissä. Helmikuisena perjantaina kaikki kuitenkin muuttuu silmänräpäyksessä. Lupaavasti alkaneesta päivästä tulee Samin viimeinen. Kirjaimellisesti.

Yllätyksekseen Sam herää seuraavana aamuna ja huomaa elävänsä elämänsä viimeistä päivää loputtomana uusintojen sarjana. Yksi päivä on vastaus toiselle, kumoaa sen tai ottaa jonkin tyystin toisen suunnan. Seitsemän päivää muodostavat seitsemän vaihtoehtoista totuutta, jotka nivoutuvat sekä Samin että hänen läheisimpiensä tulevaisuuteen. Oikukas kohtalo paljastaa Samathalle asioita, jotka lyövät kaikki ällikällä – myös hänet itsensä. Eikä onnellinen loppu olekaan enää itsestäänselvyys."


Minä pidin tästä, vähän erilainen nuorten kirja. Ei sievistelevä pissis kirja eikä angstaava fantasia teos. Vaan toisaalta surullinen mutta silti ei liian itkettävä.

Toisaalta olen enemmän onnellisten loppujen kannalla, vaikkakin tämänkin loppu tosin on monitulkintainen. Sinänsä kiva kirja että tässä on tosiaan paljon ajatuksia herättäviä teemoja; kiusaamista, suosiota, rakkautta..

Pidin myös siitä että hahmot olivat aika moniulotteisia, kirjan ns. pahis-suosittu-tyttökin ei ollut selvästi vain tahallaan ilkeä vaan senkin syyt selitettiin kirjassa. Pidin tosiaan siitä etteivät ihmiset olleet niin mustavalkoisia vaan harmaansävyjäkin oli.

Suosittelen kyllä jos nuortenkirjoista pidät..


Kirjan tiedot
Kustantanut - WSOY (2010)
Alkuperäinen nimi - Before I Fall (2010)
Suomentanut - Tero Valkonen

Tämä olikin lukenut yllätävän moni kanssa bloggaaja;

3 kommenttia

  1. Yritin lukea tätä kirjaa, mutta se kieli kävi niin pahasti hermoon, että en jaksanut lukea tekstiä kovinkaan pitkälle. Varmaan sinnikkäällä pyrkimisellä olisin päässyt siihen paremmin sisälle. : )

    VastaaPoista
  2. Minä en kiinnittänyt tuohon mitään huomioita, tosin veikkaan että enkuksi alkuperäiskielellä tämä olisi ollut parempi..

    VastaaPoista