Justin Cronin - Ensimmäinen siirtokunta

Risingshadow
Muistelisin tätä joskus käännelleeni kädessä kaupassa, (ja tähä väliin voisin myöntää että että kaupan kirjaosastolla tulee käytyä melkeimpä joka kerralla kun kauppaan eksyn. Vaikka todella harvoin kuitenkaan ostan mitään..) mutta nyt kun näin tämän kirjastossa niin olihan tämä lainattava.

Sillä ketäpä ei kiinnostaisi ;

"Trilleri tulevaisuudesta, jossa ihmiskunta elää raakojen petojen armoilla.

Yhdysvaltain armeija aloittaa 2010-luvulla vaarallisen kokeen. Joukko kuolemanrangaistuksen saaneita vankeja viedään huippusalaiseen tutkimuskeskukseen Coloradossa, missä tutkijat tartuttavat vankeihin pahamaineisen viruksen.

Vangit saavat pian odotetut oireet: viruksenkantajasta tulee räjähtävällä nopeudella liikkuva olento. Vangit tulevat valonaroiksi ja elimistön toiminta hidastuu tavalla, joka viittaa eliniän radikaaliin pidentymiseen.

Kokeen tulokset herättävät ansaittua levottomuutta.
Räjähtävän nopeasti liikkuvat pedot ovat äärimmäisen vaarallisia, sillä mitään inhimillistä kontaktia tartunnan saaneisiin vankeihin ei saada. ”Vampyyreistä” puhumista kuitenkin vältellään: virus antaa kantajalleen useita kiinnostavia ominaisuuksia, ja tuloksia pidetään tärkeinä edistysaskeleina.
Lääketieteellisen läpimurron sijasta tutkimuskeskuksessa tapahtuu kuitenkin järkyttävä erehdys. Viruksenkantajat karkaavat ulkomaailmaan, eikä vastalääkettä virukselle ole.

Apokalyptinen taistelu ylivoimaisten olentojen ja alakynteen joutuvien ihmisten välillä on alkanut. Amy Bellafonte, kuusivuotiaana tutkimuskeskukseen tuotu orpotyttö, on ihmiskunnan ainoa toivo.

Jos viimeinenkin toivo kuihtuu, maailma kuuluu pedoille."Olipas kiva pitkästä aikaa lukea paksu kirja. Tässä olikin yli 750 sivua, vaikka tämäkin on ensimmäinen osa trilogiaa. Mutta nyt tuo, trilogia -ajatus tuntuu jopa järkevältä, toisin kun noissa parisataa sivuisissa kirjoissa.

Tämä on sinänsä haastava kirja lukea että tässä piti olla mukana siinä kuka on kertojana. Kertojat vaihtelivat, osa oli nykypäivässä, osa menneisyydessä ja oli päiväkirjamaisia merkintöjäkin. Hyvin silti tässä pysyi kärryillä, mutta veikkaan että ongelmia olisi tullut jos olisi tullut useamman päivän tauko lukemiseen.

Juoni oli osin ennalta arvattava mutta kyllä se yllättikin pari kertaa. Hahmot olivat tarpeeksi sympaattisia, yhtään inhokkia ei löytynyt päähahmoista tai kertojista. Osalla silti oli niitä ärsyttäviäkin piirteitä mutta niitä ei oltu korostettu liiaksi. Maailmakuva taas oli uskottava ja hyvin kuvattu, olikin mielenkiintoista lukea mitä meidän tuntemalle maailmalle oli tapahtunut viruksen leviämisen jälkeen. Yllättäen mm. tekninen tietotaito ei ollut kadonnut vaikkakin sähkö olikin ylellisyyttä.. Olisikin myös ollut hauska tietää pääsikö virus leviämään eurooppaan vai ei? Tapahtumathan sijoittuivat USA:han, vilahtipa Suomikin siellä ohimennen mainittuna tekstissä.

Paljon vielä jäi avoimeksikin ja vain osaan kysymyksistä löytyi vastauksia, mielenkiinnolla kyllä odottelen tälle jatkoa.

Trilogian toinen osahan ilmestyy vasta tämän vuoden lokakuussa

1. Ensimmäinen siirtokunta (2011) / The Passage (2010)
2. The Twelve (julkaistaan 16.10.2012)
3. ??

En tiedä mikä minua aina viehättää näissä ns. maailmalopun kirjoissa tai tv-sarjoissa/elokuvissa. mm. tv- sarja Dark Angel kuuluu suosikkeihini ja nyt aloin seuraamaan tätä uutuus-kanava Foxin uutta The Walking Dead-sarjaa (zombeja!!). Sama varmaan kun noissa muissa dystopiossa ja tulevaisuus kuvitelmissa.. Pakoa todellisuudesta.

Kirjan tiedot;
Kustantanut - WSOY (2010)
Alkuperäinen nimi - The Passage (2010)
Suomentanut - Arto Schroderus
Graafinen suunnittelu - Mika Tuominen

Muita tämän lukeneita;

3 kommenttia

 1. Minäkin aina ihmettelen omaa, jatkuvaa kiinnostustani apokalypseihin ja dystopioihin. :) Lempileffojen joukossa mm. Matrix. Zombiet viehättää myös (The Walking Dead on saamastaan negatiiviestakin palautteestaan huolimatta huikea) ja Resident Evilin maailma on äärimmäisen mielenkiintoinen, vaikka hahmot eivät niin koukutakaan.

  Jostakin luin, että dystopiakirjat heijasteleat kirjoitusaikansa pelkoja ja epävarmuuksia ja kärjistävät ne tarinansa päälimmäiseksi epäkohdaksi. Voisiko kiinnostus niihin siis johtua siitä tunteesta, että jos maailma ei pian muutu paremmaksi, se muuttuu pahemmaksi. Siis globaali lämpeneminen ja pyrkimys sen hillitsemiseksi lopettamalla fossiilisten polttoaineiden käytön ja kuinka esim. Amerikassa vihreitä arvoja ei tueta niin paljoa ja kuinka tämä johtaa ihmiskunnan ja sivistyksen tuhoon.

  VastaaPoista
 2. Mulle on jäänyt tästä kirjasta tosi hyvä fiilis, viakka lukemisesta onkin jo aikaa. Okein odotan tuota seuraavaa osaa, vaikka toki tämä oli aika viihtellinen opus, eikä mitenkään täydellinen. Tylläsin siitä silti todella pljon. :)

  VastaaPoista
 3. Nafisan - varmaan osin totta, omia pahimpia painajaisia olisi iso-veli-valvoo tyylinen maailma, tai sitten juurikin zombien/örkkien/alieneiden maihinnousu :D

  marjis - totta, kirja oli viihdyttävä, tuo vajaa 800 sivua ei tuntunut ollenkaan liian pitkältä vaan melkeimpä olisi mieli tehnyt lukea pidempäänkin, joten tuota jatkoa odotellessa.

  VastaaPoista