Ally Condie - Tarkoitettu (Tarkoitettu- trilogia osa 1)

Kuva Risingshadow
Tätä kirjaa olen useasti käännellyt käsissäni tuolla lähimarketissa, mutta sen suolainen hinta on estänyt sen ostamisen. En halua maksaa n.30e kirjasta josta en ole varma onko se hyvä. Sillä rahalla nimitäin saa ostettuapari varmastikin hyvää kirjaa.

Onneksi tuo kirjastolaitos on kätevä tässä suhteessa, ja lopulta tuhlasin sen verran tähän että laitoin sen varaukseen. Muuten kun näitä (suosituimpia) ei tunnu sieltä saavan lainaan.

 Nyt tavoistani poiketen laitan tähän takakannen tekstin, koska itse kiinnostuin tästä juurikin sen takia. Ensimmäisen plussan tämä kirja saakin kansikuvastaan, josta erityisesti pidän, sopii tähän kirjaan erinomaisesti.


"Tarkoitettu sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, uuteen uljaaseen Yhteiskuntaan. Päähenkilö on miltei 17-vuotias Cassia-tyttö. Maailma, jossa hän elää, on täydellisen säännelty ja elämä siellä ennalta suunniteltu. Kaikki pukeutuvat samalla tavalla ja syövät samaa ruokaa, jonka Yhteiskunta lähettää heille valmiina. Kansalaiset tekevät mitä käsketään ja menevät minne määrätään. Jopa vapaa-aika on tarkasti ohjattua.

Kun Cassia täyttää 17, hänelle esitellään hänen tuleva kumppaninsa. Parit ovat yleensä toisilleen ennalta tuntemattomia, Yhteiskunnan valitsemia optimaalisesti yhteen sopivia henkilöitä. Cassialle valittu kumppani on kuitenkin yllättäen hänen paras ystävänsä Xander. Mutta kun Cassia myöhemmin tutkii tarkemmin Xanderin tietoja saamaltaan levykkeeltä, ruudulle ilmestyvät toisen pojan kasvot. Poika on Ky, "poikkeama", yksilö joka saa kyllä elää Yhteiskunnassa, mutta ei
koskaan mennä naimisiin tai saada lapsia.

Kyn kasvot nähtyään Cassian mieli täyttyy kysymyksillä. Entisen mallikansalaisen sokea usko Yhteiskuntaan alkaa murtua. Kuka on hänelle optimaalisin kumppani? Kenen kanssa Yhteiskunta haluaa hänen menevän naimisiin? Ja onko sillä edes väliä? Sillä ehkä lopulta tärkeintä onkin, kenen kanssa Cassia itse haluaa olla…
"


Minulla oli kovat odotukset tämän kirjan suhteen ja toisaalta se täytti ne jossain määrin muttei mielestäni silti yltänyt ihan siihen mihin se olisi voinut.
Ympäristö ja Yhteiskunta oli hyvin luotu ja esitelty, lähinnä henkilöiden käyttäytyminen tietyissä jutuissa jäi vaisuksi. Vaikea kiteyttää tätä ajatusta mutta varsinkin ns. romattiset kohtaukset olivat vaisuja ja henkilöiden välille ei syntynyt jännitteitä kuten mielestäni olisi pitänyt. Myös Cassian perhe oli jotenkin vajavaisen oloinen tai heidän keskinäiset suhteensa tuntuivat vajailta. (paljon vajaa-sanaa mutta en keksinyt muutakaan hyvää sanaa siihen..)
Täytyy toki ottaa huomioon että tämä oli suunnattu nuoremmille lukijoille kuin minulle. Silti sama asia ei vaivannut esim. Meyerin Twilight-kirjoissa, jotka on kirjoitettu samalla "ikärajalla".

Tämä on niitä kirjoja joita voisi ruotia ikuisuuksia eri näkökulmista, tätä onkin verrattu Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiaan, Stephanie Meyerin Twilight-kirjoihin ja Maggie Stiefwater:n kirjoihin. Ensimmäisen vertauksen allekirjoitan, mutta mielestäni tällä ei ole Stiefwaterin ja Meyerin kirjojen kanssa muuta yhteitä kuin että päähenkilöt ovat nuoria ja tässä on scifi/fantasia elementtejä.. Tai olihan tässä runoja, joten sillä tapaa ehkä Stiefwaterin kirjat voisivat olla samantapaisia, mutta onhan niitä runoja muissakin kirjoissa ja tunnelma tässä kirjassa oli ihan eri kuin Väristyksessä.

Cassia henkilönä on mielenkiintoinen ja odotan kyllä jatkoa erittäin innokkaasti, Matched jäikin aika jännittävään kohtaan. Cassian tilanne jäi aikamoiseen risteykseen, niin sanotusti..

Itse asiassa seuraava trilogian osa Crossed varmaankin tulee tilattua Evanovichin uusimman kanssa samaan aikaan, lisäsin sen jo Adibriksen toivelistalle odottamaan.
Tässä vielä nyt marraskuussa ilmestyvän Crossed:n kansikuva, joka mielestäni jatkaa erinomaisesti ensimmäisen osan kansikuva ideaa. (tämä oli kyllä jo tilattavissa Adlibriksestä vaikka julkaisupäivä on vasta 1.11.2011)

Kuva Risingshadows


5 kommenttia

 1. HEI! kiva kun kirjoitit juuri tästä - minulla on arvio kesken ja luin tämän juuri! Tykkäsin kovasti! ja minullekin tästä tuli mieleen nälkäpeli eniten. Crossed ilmestyy muuten ensi ti, ja ennakkotilasin sen kindleeni.

  VastaaPoista
 2. Hei, pitääpä käydä kurkkimassa arviosi sitten kun saat sen valmiiksi :)

  Adlibrikseen tosiian tulee välillä etukäteen näitä tilattavaksi (mm. Harrisin uusin viime toukokuussa tuli pari päivää etukäteen tilattavaksi, samoin Robertsin uusin tuli jo tällä viikolla vaikka julkaisupäivä onkin vasta ensi viikolla)
  harmittaa kun en lukenut tätä päivää aikaisemmin, olin juuri edellisenä päivänä nimittäin laittanut tuon uusimman Robertsin+pari muuta kirjaa tilaukseen, Crossed olisi ilman muuta mennyt samaan tilaukseen jos en olisi ollut myöhässä, joten nyt odottelen tuon Evanovichin uusimman samaan tilaukseen..

  Minä vasta haaveilen sähkökirjoista tai lähinnä niiden lukulaitteesta, ehkä joulupukki toisi sellaisen jos olisin erittäin kiltti :/

  VastaaPoista
 3. Heippuli taas,

  innostuin oikein lukemaan tätä sun blogia ja sellane kirjaehotus taas, että lueppa Laurie Oliverin Delirium ja Pandenomium : ) Delirium on tullu jo suomeks. Ehottomasti omia suosikkeja! : ) Kannattaa lukia!

  - Anne (sama tyyppi joka ehotti Julie Kagawaa.)

  VastaaPoista
 4. ... en käy kyllä joulupukista, mutta siis tässä ois sulle ja muille ilmanen sähköinen lukuohjelma, joka lukee EBUP-muotoja, näihin ladataan esim. Torrentista ja etitään EBUP-muotonen, sillä löytyy paremmi kui millää kute joku PDF-muotosia saa ettiä kissojen ja koirien, kaikkie elukootten kans. Ite latailen enkunkielisiä sähköisiä kirjoja tällä.
  : )Lukutoukka auttaa muita toukkia.

  http://www.adobe.com/products/digitaleditions/?promoid=DTEIO

  - Anne (Julie Kagawa, Lauren Oliver.)

  VastaaPoista
 5. Kiitti vinkistä, pitääpä tutkia :)

  Itseasiassa luin tuon Laurie Oliverin Deliriumin viime viikolla ;) pitäisi vielä löytää aikaa kirjoittaa siitä. Myös nuo Julie Kagawanan julkaistut teokset löytyvät jo hyllystä, odottelevat vain lukuvuoroaan. Olen ostellut ne ns. sokkoina sitä mukaan kun ovat ilmestyneet suomeksi kaupan hyllylle..

  VastaaPoista