Kristin Cashore - Syntymälahja

Tulipa taasen sitten valvottua aamu viiteen, onneksi oli vapaapäivä tänään..

Hassua sinänsä että en ole enään varma mistä tämän bongasin ensin, olisin voinut väittää että tästä Terhenin (joka siis on pääasiassa kosmetiikka blogi eikä kirja) postauksesta, mutta nyt kun äsken tätä googlettelin niin löysin tästä arvion myös marjikselta joka näytti tutulle ja se on julkaistu jo viime vuonna. Tiedä sitten ,kumminkin se viime viikolla lähti mukaani kirjastosta kun sen huomasin esille aseteltujen joukosta.

Kuva Risingshadows
Olipas miellyttävää vaihtelua vampyyreihin ja muihin vastaaviin. Enemmän perinteistä fantasisia mielestäni.

Tässä takakannen teksti;

"Lady Katsan silmät ovat eri paria, toinen vihreä, toinen sininen. Kahdeksanvuotiaasta hän on tiennyt olevansa erilainen. On muita tyttöjä, joiden erityiskyky on hoitaa eläimiä tai tanssia kuin enkeli. Mutta Katsan kyseenalainen lahja on tappaminen.

Hänen enonsa, kuningas Randa, löytää nopeasti Katsan taidoille käyttöä ja kouluttaa tästä taistelijan. Jo teini-ikäisenä hän on soturiprinsessa, joka korvaa kokonaisen armeijan. Katsa ei kuitenkaan haluaisi enää tappaa, mutta kuinka hän voi vastustaa kuninkaan käskyjä?

Sitten yksi Seitsemän kuningaskunnan prinsseistä katoaa, ja Katsa saa tehtäväkseen etsiä hänet. Hän tutustuu Po-nimiseen poikaan, ensimmäiseen ihmiseen, josta on hänelle vastusta taistelussa. Mutta Posta ei ota selvää. Mitä hän oikein haluaa Katsasta?" 


Toisaalta tuo teksti pitää paikkanasa ja toisaalta ei, mutta empä itse osaa kertoa tästä niin etten hirveästi spoilaisi.

Ensinnäkin pari sanaa päähenkilöstä Katsasta, kivaa vaihtelua tämän genren normi kirjoihin että tyttö, tai nuori nainen on pääosassa eikä ole mikään maagikko tai noita. Vaan Katsa on erinomainen taistelija, sehän on hänen synnyinlahjanasa eli leiviskä. Muutenkin hän on vahva ja päättäväinen, muttei kumminkaan liian täydellinen. Ainut miinus nimestä, jonka muutan kokoajan mielessäni Katlaksi, tuo Katsa vain ei istu omaan suuhuni.

Kirja itsessään oli erittäin virkistävä, sopivassa suhteessä löytyi seikkailua, juonittelua ja romantiikkaa. Kirjan maailma oli hyvin luotu ja tarina kulki kohtuu jouhevasti eteenpäin, se imaisikin minut melkeimpä alusta saakka mukaansa. Hieman tuntui hätiköintiä joissain kohdin ja loppuratkaisu tuli aika yllättäen.

Vahvan kasin kirja, kirjailijan seuraavakin teos meni kyllä lukulistalle, pitääpä lisäillä se adlibrikseen toivelistalle.

Tämä oli ensimmäinen osa Seven Kingdom trilogista (seitsemän kuningaskuntaa?), aika pitkä aika kylläkin tuon toisen ja kolmannen kirjan välissä. Ja mitä tuosta Fire-sta lueskelin niin ainakin siinä vaikuttaa olevan eri päähenkilöt ja oma juonensa, tiedä sitten kulkeeko taustalla jokin suurempi juonikuvio. Yritin myös kurkkia WSOY:n sivuilta olisiko tuosta seuraavasta osasta tulossa suomennos, mutten löytänyt edes tätä kirjaa sieltä tai mitään mainintaa kirjailijastakaan..

Sarjaanhan kuuluu tai on tulossa kolme osaa;

1. Graceling 2008 / Syntymälahja 2009
2. Fire 2009
3. Bitterblue 2012 (toukokuussa)

Täältä löytyy kirjailijan oma blogi/kotisivu

Tämän ovat lukeneet myös; Saraseeenin maailman Saraseeeni, Humisevan harjun Cathy ja tuolla yläpuolella mainittun Kirjamielellä marjis

Edit; selailin täällä olevaa galleriaa, jossa on erimaiden kansikuvat tällä (ja Fire) kirjalle. Täytyypä sanoa että suomalainen versio voittaa kirkkaasti "rumin kansikuva"-palkinnon..

10 kommenttia

 1. Tämä kirja yllätti minut lukiessa hyvin positiiivsesti. En osannut odottaa mitään näin hyvää, ajattelin vain kokeilla, kun olen kuitenkin ollut aina fantasian ystävä : )

  VastaaPoista
 2. Niin ja ps. kansista olet oikeassa! Muiden maiden kannet oli todella upeita ja houkuttelisivat lukemaan kirjaa paljon enemmän!

  VastaaPoista
 3. Mulle on jäänyt tästä kirjasta harvinaisen voimakas mielikuva, vaikka sen lukemisesta onkin jo aikaa. Olen jopa ajatellut, että kirja pitäisi lukea joskus uudesaan.

  On suuri harmi, jos noita trilogian loppuja osia ei suomenneta. Jos suosio on ollut huono, niin syytän myös tuota kansikuvaa!

  VastaaPoista
 4. Harmi tosiaan jos noita loppuja ei suomenneta :(
  Katselin vielä tätä Risingshadows.net-stäkin (siellä kun on yleensä hyvin tietoa näistä suomennoksista) mutta siellä ei ollut tämän kohdalla edes mainintaa että tämä olisi osa trilogia. Englanninkielisessä versiossa sivustosta oli tieto asiasta..

  Mutta teimpä löydönkin sieltä tuo kolmas osa Bitterblue, tulee tapahtumat sijoittuvat 8 vuotta tämän ensimmäisen osan jälkeen.. Niin ja tuo nimi Bitterblue = Sinisuru eli pelastettu pikku prinsessa vaikuttaisi olevan päähenkilö :) taas yksi hyvä kirja odotettavissa toukokuuhun..

  VastaaPoista
 5. Mie en tosiaan edes tiennyt tämän olevan trilogia. Pitää varmaan jossain vaiheessa tilata mieletön läjä kirjoja enkuksi!

  VastaaPoista
 6. Eipä tuota mainita missään suomenkielisillä sivuilla että se on trilogian ensimmäinen osa :D hassua sinänsä..

  Itseasiassa juuri tänään aamulla hain paketin R-kioskilta, Evanovichin uusin tupi +pari muuta.. Edellinen paketistäkin on pari vielä lukematta. (mutta sitä ennen olikin pitempi tauko noissa tilauksissa, kun säästelin ihan näitä kahta tilausta varten..) ja vinkkasin kyllä pikkuveljelle et mm. lahjakortti Adlibrikselle oli hyvä joululahja :D

  VastaaPoista
 7. Minulla vain tuottaisi tuskaa karsia, mitä haluaisin ENITEN ja kun on opiskelijabudjetti, niin kirjasto van olisi helpompi ratkaisu.

  Mistä mieleen, että näin unta siitä, miten löysin kirjastosta paljon haluamiani kirjoja, koska ne oli ottaneet miun palautteesta onkeen ja hommanneet paljon hyviä kirjoja : D Mitä se kertoo, että näkee unta kirjastosta?

  VastaaPoista
 8. Kyllähän tuo kirjaston valikoima on helpottanut hieman valikointia tilatessa.. Itsekki siis opiskelen ja käyn töissä (osa-aika) enkä saa opintotukea eli, välillä kyllä pitää miettiä mitä ostaa ja mitä ei..

  Toivottavasti ottavat kirjastossa onkeens apalautteestasi! (en usko että olet ain ut joka niitä lukisi, ainakin täällä ovat aika suosittujakin..)

  VastaaPoista
 9. Minäkin uskon, että lukijoita olisi. Pitää suostutella kaikki tutut laittamaan palautetta asiasta, vaikka eivät oikeasti olisi sitä mieltä, koska kun ne kirjat olisi lopulta siellä, niitä varmasti lainattaisiin. Harva vain uskoo palautteen voimaan.

  VastaaPoista
 10. Ja kohottaisihan se nuorten englannin taitoakin kun olisi hyvää luettavaa kyseisellä kielellä.

  Niin minä itse olen alkanut aikoinaan lukea enkuksikin, piti saada tietää mitä seuraavassa Potterissa tapahtuu :D

  VastaaPoista