Helen Harper - Bo Blackman series

Tämä on toinen (tai kolmas, riipuen laskutavasta) sarja jonka olen Harperilta lukenut. Itse pidän tastä sarjasta, jopa enemmän kuin tuosta Blood Destiny sarjasta. Se toki voi olla että nämä ovat enemmän sellaista genreä, jossa on helpompi välttää kliseet lisäksi nämä on selvästi suunnattu aikuisemmille lukijoille.

Kirjat ovat tosiaan genreltään urbaania fantasiaa, mystery twistillä. Cozy mystery-nimikekin täyttyy jos ei oteta fantasia elementtiä esiin.

Goodreads
Sarjaan kuuluu viisi osaa;

Bo Blackman serie

1. Dire Traits (2014)
2. New Order (2014)
3. High Stakes (2014)
4. Red Angel (2015)
5. Vigilante Vampire (2015)

En löytänyt mistään tietoa kuinka pitkä sarjasta on tulossa, mutta itse arvelisin että osan tai parin verran sarja ainakin vielä jatkuu.

Sarjan pääosassa on Bo, joka on aloitteleva yksityisetsijä Lontoossa sijaitsevassa Dire Straits firmassa. Hän ei saa usein triber-toimeksiantoja, tämä sopii Bolle hyvin koska vampyyrit ja demonit eivät kiinnosta häntä yhtä paljoa kuin ihmiset.

Ensimmäisessä osassa Bo kuitenki löytää itsensä demoni-tehtävästä jonka hän tajuaakin olevan ansa itselleen ja joutuu melkein lavastetuksi murhasta. Täpärästi pelastuen Bo alkaa selvittää kuka haluaa hänet lavastaa ja miksi..
(Triber sanalle ei ole suomennosta)

En hirveästi halua juonta enempää spoilata ja jälkimmäisiä osia ei voi kuvata ilman että spoilaisi ensimmäistä osaa.

Itselläni on heikko kohta, itsepäisiä naishahmoja kohtaan ja tämä täyttää sen kriteerin loistavasti. Lisäksi tässä vielä ratkotaan arvoituksia eli salapoliisi työssään. (samantapaisia muita suosikkejani ovat mm. Stephanie Plum, Rei Shimura, Eve Dallas, Lily Bard, Aurora Teagarden, Neiti Marple..)

Kirjat tosiaan sijoittuvat Lontooseen, miellyttävää vaihtelua amerikka keskeisyydelle. Maailma eroaa siinä omastamme että vampyyrit ja demonit ovat tunnettuja kaikelle kansalle ja elävät osin muun yhteiskunnan mukana.
Vampyyrit ovat melkein kultin tapainen salattu järjestö, he jakautuvat viiteen perheeseen ja heillä on omat sääntönsä mm. siitä kuinka monia ihmisiä he saavat muuttaa vampyyreiksi ja koska. Demonit tuovat kivan lisänsä tähän maailmaan, heidän taitonsa ja persoonansa riippuvat myös lajista riippuen eli mitä demoneja he ovat. Näiden kahden lisäksi kirjoissa on noitia ja velhoja, he ovat kylläkin hieman vähemmistössä.

Itse pidän kirjojen luodusta maailmasta, se on tutun oloinen mutta kumminkaan ihan tyypillisimpiä kliseitä ei olla koottu tähän. Harper on onnistunut luomaan oman laisensa maailman, kuten tuossa Blood Destiny sarjassakin.

Jos maailma on hyvä niin hahmot jättävät hieman toivomisen varaa, varsinkin sarjan edetessä. Kaikki hahmot eivät aina tunnu omilta itseltään toiminnoissaan. Vähän tuntui että kirjailijalle oli tullut kiire saada osa kirjoista valmiiksi, ja kun katsoo noita kirjojen ilmestymis ajankohtia niin tuo selittynee sillä. Päähahmo Bo taas on ristiriitainen hahmo, pari epäloogisuutta nähtiin mutta muuten erittäin samaistuttava hahmo ja omanlaisensa. Mutta kuten todettu pidän itsepäisistä naishahmoista. Sivuhahmoista pidin X:sta ja Rogue3:sta, tosin jälkimmäinen oli outo viimeisessä osassa. Myös "vampyyrikoira" Kimchi oli ilahduttava.

Juonikuviot ovat aika tyyppillisiä mysteryjä - joku antaa tapauksen selvitettäväksi Bolle, toimeksiantaja on yleensä puolituttu. Bo alkaa kaivella ja törmää johonkin isompaa taustalla ja niin edelleen.. Mysteerijuonen lisäksi seurataan Bo henkilökohtaista elämää sivussa ja sen osalta pari isompaa juonenkäännettä jopa yllätti piristävästi. Isot bonus pointsit ykkösosan lopulle. Toisaalta taas viitososan lopun ns cliffhangeri oli turha ja liian ennalta-arvattava. Rakkauskuvioitakin on mutta kuten lajityypille tyyppillisesti ne ovat aika pintapuolisia koko sarjan ajan ja kolmiodraamaa ei ole.

Suosikkejani olivat ensimmäinen ja viides osa, nelososa taas oli heikoin. Melkein jätin tuon viitosen sen vuoksi ostamatta mutta onneksi luin pari arvostelua siitä ja niiden perusteella uskalsin sen ostaa.

Suosittelen jos urbaani fantasia tai salapoliisikirjallisuus (tai molemmat!) kiinnostavat.

Hinnalla näitä ei olla pilattu ja kolmesta ensimmäisestä osasta löytyy myös yhteisnide (kindlelle) se tulee varmaan edullisimmaksi tavaksi ostaa kirjat (ja saa pisimän samplen). Toisaalta jos sarjaan tulee jatkoa niin voi olla että ensimmäisen osan hinta alenee.

Ei kommentteja