Tuija Lehtinen- Noora ja Isla

Yllättäen Lehtistä taasen, mutta tällä kertaa edes aikuisille suunnattuja kirjoja vaihteeksi.

Toimittaja Noorastahan kertoo kolme kirjaa; Onnentyttö (1995), Maria (1996) ja Samppanjataivas(1997).
Noora työskentelee toimittajana Maria-nimisessä naistenlehdessä, kirjoissa seurataankin hänen elämäänsä. Noora on hahmona erinomainen, ei mikään unelmienprissin etsijä, kuten monissa muissa tämän tyylisissä kirjoissa. Vaan hän on itsenäinen, kunnianhimoinen ja aidon oloinen.
Hänelläkin tosin on akilleenkantapäänsä yhdessä miehessä, mutta hän ei kuitenkään jää ruikuttamaan miehen perään tämän lähtiessä Atlantin toiselle puolen. Vaan etsii silti seuraansa muitakin miehiä, osa jopa ihan vakavasti otettavia.
Ihan kivaa chik-lit:tiä ja vaihteksi Suomeen sijoittuvaa. Itse pidän eniten sarjan viimeisestä osasta, kuten yleensäkkin "vanhassa vara parempi" ja sarjan loppu on onnistunut.


Islasta taasen kertovat kaksi kirjaa Ruusumadonna (2005) ja Ruutukuningatar (2006). Isla asuu ensimmäisessä kirjassa Roomassa, jossa hän toimii mm. lahjatavara kaupan myyjänä, turistioppaana ja free ancer toimittajana. Kirjassa on värikkäitä hahmoja mm. suomalaistaiteilja Lulu, joka asuu Italiassa. Vaalella Islalla riittäisikin viestiä Italiassa, mutta kuten muutkin Lehtisen hahmot ei Isla ole kiinnostunut yhdenyön-jutuista. Tosisessa osassa ollaankin jo Suomessa parantelemassa särkynyttä sydäntä ja Isla on töissä tv-yhtiö Luksuksessa kulttuuritoimittajana. Kyllä se oikea taaskin löytyy, samalla kaavalla kuin ennenkin. Kirjojen sanomana onkin myös ettei pitäisi kaikkien antaa hyppiä nenällään, varsinkaan vanhempien naisten.

Itse en pidä näistä niin paljoa kuin Noorasta kertovista ja kirjojen suurinta antia olikin bongailla muissa Lehtisen kirjoissa esiintyviä hahmoja;

- Noora-sarjasta tuttu naistenlehti Maria, esiintyy molemmissa osissa
- Rafaelin enkeli ja Mikaelan enkeli-kirjoista tuttu laulaja Lilian King. Samoin kirjojen pubi vilahtaa kirjassa.
- Nuorten kirjoissa esiintyvät Oilimaija ja Kyösti Paatela? (Sara-kirjoista, Saran toinen eno ja tämän vaimo) ja Henrik ja Kultamaija? Blum (Poika nimeltä Iines, www.liisanblogi.fi, Mopo) ovat yhdessä Islan opastettavassa turisti ryhmässä.
- Anu Metsola, Karuselli kustantamon kustannustoimittaja on päähenkilö kirjassa Särkyneiden sydänten hotelli, esiintyy toisessa kirjoista aika keskeisessäkin roolissa. Samasta kirjasta on myös muita henkilöitä ja paikkoja.

Nuo nyt ainakin tulivat mieleen täällä töissä istuessani (kirjat ovat kotona, niin en pääse tarkistamaan) pari nimeäkin oli hiukan hakusessa, toivottavasti muisti osui oikeaan niiden kohdalla.


Lisäksi kirjoissa oli myös muitakin Lehtiselle tyypillisiä piirteitä:

- Italia. Isla asui siellä ja Nooran isoäiti asui myöskin. (myös mm. Sara ja tämä mummo tekivät vierailun kyseiseen maahan)
- Jääkiekko/jalkapallo. Molemmat naiset myöskin "seurustelevat" kyseistä lajia harrastavien kanssa.
- Iskelmätähti, sivuhahmona. (myös muissakin kirjoissa esim. Rafaelin/Mikaelan enkeli kirjoissa)
- Toimittajia, molemmat olivat jonkinlaisia toimittajia. Kirjallinen ala on muutenkin aika tyypillinen päähenkilöllle Lehtisen kirjoissa.
- Taitelijat, Lehtinen suosii myös hullunkurisia taiteilijoita (Lulu, Jonna, Henrik Blum etc..)

Túossa nyt silmiinpistävimmät.

Seuraavaksi lukulistalla onkin lisää Lehtistä, pitää vain päästä kirjastoon hakemaan Rafaelin enkeli-kirja, Mikaelan enkelit-kirja löytyy omasta hyllystä. Pitäisikin ostaa nuo Noorasta kertovat myöskin, Islan kirjat ovat jo hyllyssä. Samoin Adlibriksen kirjatilauksessa on tulossa yksi Lehtisen yhdistelmä teos..

Ei kommentteja