Tuija Lehtinen - Rebekka- ja Laura-sarja

Meinasin ensin kirjoittaa molemmista sarjoista erikseen, mutta päädyinkin sitten yhteiseen postaukseen. Laura-sarjan luin viime viikolla uudelleen varmaan neljännen kerran, edellisestä lukukerrasta toki onkin useampi vuosi. Rebekka-sarja taasen on uudempi tuttavuus, ja siihen ilmestyikin nyt huhtikuussa uusin osa ja sarjalle on tulossa vielä jatkoa.

Mutta aloitetaampa Laurasta, sarjaanhan kuuluu seuraavat kirjat:

Laura, kultatukka (1997)

Rakas Laura (1998)
Laura meno päällä (1999)
Laura, ystäväni (2000)
Laura kielikurssilla (2001)
Laura ja Akun tehdas (2002)
Laura sydän syrjällään (2003)
Laura kesätöissä (2004)
Laura pitää pintansa (2005)
Laura sua kaipaan (2006)

Tällä lukukerralla jäi yksi osa väliin Laura kielikurssilla, koska sitä ei ollut kirjastossa enkä jaksanut alkaa sitä metsästämään sivukirjastoista. Varsinkaan kun muistelisin sen olleen vähiten suosikkini edellisillä lukukerroilla. Täältä löytyy itse Lehtisen ajatuksia sarjasta, linkki vie sarjasta tehdyn tv-sarjan sivuille.
Itseasiassa kirjojen pohjalta on tehty kolme eri sarjaa; Laura, Laura kesäleirillä ja Laura kaupungissa. Sanomattakin selvää liene että tv-sarjalla ja kirjoilla on aika vähän yhteistä..mutta ei siitä enempää.
 
Itse pidän Laurasta hahmona, vaikkakin hän tuntuu välillä "neiti täydellisyydeltä". Lauraan on helppo samaistua ja sarjan loppuratkaisusta varsinkin pidin. Itse uskoin pitkään että Tauski veisi Lauran sydämen, mutta sen hurmaaja tulikin sitten vähän puskasta. Tai sanotaanko Laura ei nähnyt metsää puilta paremminkin. Sitä tosin en ymmärrä miksi Terri piti ympätä noihin viimeisiin kirjoihin mukaan, hän tuntui jotenkin täytteeltä. Olisi vain pysynyt poissa. Mutta siltikin oma suosikki kirjani koko sarjasta on Laura pitää pintansa, tälläinen romantiikka höpsö kun olen. Myös Laura kesätöissä on hyvä.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sitten Rebekkaan ja ihan alkuun minun pitääkin tunnustaa että Rebekka on suosikkini näistä Lehtisen tytöistä. Sarjaanhan kuuluvat toistaiseksi seuraavat;
 
Rebekka ja kesäprinssi, 2007
Rebekka tarttuu toimeen, 2007
Rebekka ja talven taikaa, 2008
Rebekka - Konnankoukkuja ja koiruuksia, 2009
Rebekka - Tähtityttö, 2010
Rebekka - Mansikoita ja morsiusneitoja, 2011

Ja huhtikuussa kävinkin ostamassa heti uusimman kirjan sen ilmestyttyä, luinkin sen heti. Vaikkakin tarkoitus olikin lukea koko sarja uudelleen ennen uutuuden lukua, mutta minkäs teet kun itsekuri ei riittänyt. Tämä taitaakin olla ainoa kirja jonka jaksoin lukea pahimmissa Dead Reckoning hehkutuksissani. Nämä luinkin myös viime viikolla (yksi syy miksen vapaa päivinä päivitellyt, aika kului mm. näiden kahden sarjan maailmassa loistavasti) Itse omistan tästä sarjasta kaikki muut osat paitsi toisen osan.

Rebekka on jollain tapaa paljon ehjempi ja lapsenomaisempi kuin Laura (tai Mirkka/Masa). Myöskin sanoisin häntä huomattavasti empaattisemmaksi hahmoksi kuin kumpikaan muiden sarjojen tytöistä. Hän ajattelee paljon mitä muut tuntevat ja haluaa auttaa heitä. Tosin Rebekka on varustettu (kuten punapäät yleensäkin) tulisella tempperamentilla.
Toisinkuin kahden muun pääosatyttön, Rebekkan elämän seuraaminen alkaa ihan uudesta vaiheesta hänen elämässään. Ympäristö ja suurin osa ihmisistä on vierasta sekä lukijalle että Rebekkalle. Taakse on jäänyt turvallinen saaristo elämä ja edessä on "iso paha" maailma ja yläaste, uudet ystävät ja aikuiseksi kasvaminen.
Tällä hetkellä suosikkini kirjoista on Rebekka - Tähtityttö. Tosin odotan mielenkiinnolla sarjan jatkoa, koska uusin kirja tuntui joten välivaihe kirjalta ja siinä tietyt asetelmat muuttuivat ratkaisevasti. Haluankin tietää mitä Lehtinen on suunnitellut Rebekkan varalle jatkossa.. Lisätäämpä tähän nyt vaikka niin että Lehtisellä on kyllä näissä tapana "että vanhassa vara parempi" eli vr. Juuso ja Niko.

Rebekoissa on myös loistavia sivuhahmoja, kuten Lupsu, Saimi ja Selma, vanhat rouvat Laine ja Kekkonen..


Jospa sitten käsittelisin hieman yhteläisyyksiä kaikkien sarjojen välillä.
~ Jääkiekko/jalkapallo kaikissa sarjoissa on varsinkin jääkiekon pelaajia.
~ Bändi, paikallinen kuuluisuus joka kylläkin kuivuu kasaan..
~ Saavuttamaton ihastus päähenkilölle (ei vielä Rebekassa..)
~ Tanssi, varsinkin perinteisiä lajeja esiintyy yllättävän paljon kirjoissa.
~ Lauroissa ja Rebekoissa ns. kovisjengi

Lisäksi tykkään Lehtisen tytöissä siinä mielessä että hän kumoaa vanhaa väitettä siinä etteivät tytöt osaisi matikkaa näissä, vaan Mirkka, Masa ja Laura kaikki osaavat sitä erinomaisesti. Tämä saattaa toki johtua Lehtisen taustasta hänhän on luonnontieteiden kandidaatti ja opiskellut juurikin matemaattisia aineita (tilastotiede). Samoin kaikki ovat hyvin itsenäisiä ja eivätkä pääosin anna poikien komennella heitä. Lähinnä kirjoissa pilaillaankin sellaisten tyttöjen kustannuksella, jotka yrittävät kaikin keinoin miellyttää poikia..

5 kommenttia

 1. Olet tullut kirjojen suhteen monin paikoikin samoihin huomioihin kuin itse : ) Kirjoitin eilen ajastetun postauksen.. huomiselle tai ylihuomiselle, jossa olen jo pohtinut Rebekkojen jatkoja : D

  Mielestäni Rebekka on kyllä vähän kuin rempseän poikatyttö-masan ja kiltin Lauran sekoitus.

  Hyviä sarjoja kuitekin enivei : )

  VastaaPoista
 2. Odotan innolla ajatuksiasia jatkosta. :)
  Itse en tuohon viitsinyt paljon spoilailla, mutta Lehtisellä on kyllä tietty kaava jota kirjat seuraavat. Kaikki sarjat ovat loppuneet lukioon.Ja voisimpa melkein veikata että joku paluu muuttaa takaisin pohjoiseen Rebekkan viimeisenä lukio vuotena. Tosin välillissä saattaa olla ihastumiset mm. Saskaan ja Olliin, ehkä Oliveriinkin. Ja veikkaa että Saska tekee joko jotain tosi "hyvää" ja pelastaa maineensa R:n silmissä tai sitten mokaa vielä pahemmin ja menettää sen kokonaan. (tulee mieleen Tauski Lauroissa tietyssä mielessä Saskasta)
  Malttaisi odottaa jatkoa, ensi vuoteen saakka ;) tämä uusin kun tuntui niin paljon ns. välikirjalta.

  VastaaPoista
 3. Kyllä, niissä kirjoissa on kaavamaisuutta ja ennalta-arvattavuutta paikoitellen. Juurikin odottelen, koska Rebekka ihastuu saavuttamattomaan tyyppiin ja käyttäytyy nolosti (kuten Laura sydän syrjällään, inhosin niin koko kirjaa, tai sitä Masan ihastumista.. Johannekseen? Tai johonkin vastaavaan).

  Lisäksi luulen, että lopulta on vanhassa tosiaan vara parempi, mutta sitä ennen ainakin Oliver tullaan käymään läpi, aivan selvästi sille jo vähän pedattiin pohjaa.. Saska on niin rotta, että toivottavasti ei kuitenkaan sen kelkkaa lähdettäisi..

  Saijassa ja Terrissä on jotain samaa.

  VastaaPoista
 4. Hauska odotella nuo loput sarjan kirjat.
  Mä oonki aina enemmän tykänny "pahoista pojista", siksi se Saska, mutta veikkaan että siinä käy kuten Tauskille.

  Mun mielestä Saija on "kiltimpi" kuin Terri, muuta samankaltaisuutta on molemmat ovat hyvin yksinäisen oloisia-hahmoja ja jollain tasolla haluaisivat olla ystäviä R:n ja L:n kanssa. Tosin Terri ei olisi ikinä tehnyt samaa kuin Saija, tähtitytössä.

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen lukenut Rebekat ja Laurat monta kertaa enkä kyllästy koskaan. Ihania kirjoja! Lempparini on silti Laura-sarja ja niistä kirjoista: Laura, sua kaipaan. :)

  VastaaPoista