Tuija Lehtinen, Mirkka ja Masa

Tulipas tässä alkuviikosta, urakoitua Lehtisen Mirkka-sarja läpi. Ties monennenko kerran. Yritinkin muistella koska varsinaisesti olen lukenut nämä ensimmäisen kerran ja tulin siihen tulokseen että siinä noin 11-vuotiaana. Koska muistan selvästi että sarjan viimeisen osan olen lukenut uutuutena, joka oli iloinen löytö kirjastoautosta. Jännä kuinka tuollaisen tunteen voi muistaa vielä näinkin usean vuoden jälkeen. Tuo viimeinen osa on julkaistu vuonna 1996, jolloin olen ollut 12-vuotias. Aika nuorena on siis ensimmäinen lukukerta ja epäilisinkin itsekkin itseäni, jos en niin selvästi muistaisi tuota uutuus-kokemusta. 

Sarjaanhan kuuluu seuravaat kirjat:

Mirkka ja riparikesä, 1987
Mirkka, lukiolainen, 1988
Mirkka ja Amerikan reissu, 1989
Mirkka ja ratkaisujen kesä, 1990
Mirkka ja Masan metkut, 1991
Masan eläinhotelli, 1992
Mirkka ja Masan yksityinen juttu, 1993
Mirkka, Masa ja Miss USA, 1994
Mirkka, Masa ja suuri rakkaus, 1995
Mirkka, Masa ja uudet tuulet, 1996

Sarja on myös julkaistu 2000-luvulla viitenä yhteisniteenä. Itse omistan vain tuon ensimmäisen osan ja senkin kirjaston poistokirjana jossa on mm sivuja irti ym. nnhan se toki ihan luettava. Huuto.net katselin josko olisin muutkin osta itselleni huutanut, mutta ainakin vielä jäi hankimatta. Sillä ikuisella ostoslistalla toki ovat ja jos satun jossain kirpparilla ym törmäämään niin taatusti ostaisin. (vink vink saa tarjota jos lojuu hyllyn täytteenä..)
 
Luin kirjat ihan nostalgia fiilisten takia ja eikä lukeminen mitään pakkopullaa ollut, yllättävän hyvinkin kirjat imaisivat mukaansa ja seuraava osa oli hetipakko lukea perään. Tosin tällä lukukerralla kyllä pisti silmään että nämä on kirjoitettu aikaa ennen kännyköitä, skypeä tai ennen tietsikkoja. Kirjeitä kirjoitettiin ja lanka puhelimella soiteltiin, niin ja ihan perinteisiä valokuvia katseltiin tai kameroihin tarvittiin filmiä. Viimeisessä osassa vilahti jo kännyköitä, mutta nekin olivat sellaisia "uutuuksia" ettei kaikilla niitä ollut.
Muuten kirjat on kyllä kirjoitettu aikaa kestämään, ja vaatteet ym on vain yleisesti kuvailtu. Lehtisen huumori, josta pidän kovasti, upposi näissäkin taasen ja useampi kohta hymyilytti. Varmaan tulevaisuudessakin tulen nämä uudelleen lukemaan taas, parin vuoden tauon jälkeen..
 
Näistä vain tuli hirveä hinku lukea lisää tätä lajia että saa nähdä, pari muuta Lehtisen kirjaa jo tarttuikin samalla kirjasto reissulla mukaan..

4 kommenttia

 1. Oi, joku muukin on kirjastoautolapsia! Minä myös törmäsin siellä Lehtisen kirjoihin, tosin ensin Laura-sarjaan ja sitten vasta Mirkkoihin : )

  Muistan miten inhosin tuota Masa ja suuri rakkaus kirjaa. Ihan vain koska Masa meni niin torveloksi. Viimeinen osa olikin sitten suosikkejani ja olen lukenut sen monta kertaa. En tosin nyt viimeaikoina.. edellisestä lukukerrasta on varmasti joku kuusi vuotta...

  VastaaPoista
 2. Kirjastoauto pysähtyi juuri meidän tienpäässä ja siellä olen käynyt säännöllisesti silloin kuin koti-kotona vielä asuin. Ensimmäisen kerran joskus ennen ala-astetta paappani kanssa. :)
  Muistelisinkin että äitini jokunen vuosi sitten kertoi ettei se enään siinä pysähdy, ymmärretävää toki seuraava talo on kilometrien päässä ja eikä vanhempani siellä käyneet.


  Itseasiassa ei tuo Masa ja suuri rakkaus ole minunkaan lemppareitani, nytkin hypin ne "noloimmat" kohdat yli jo senkin takia että piti ehtiä lukemaan viime yönä se viimeinenkin osa. (ja tänään aamuun töihin pirteänä) Omia suosikkeja ovat juurikin ensimmäinen ja viimeinen osa. Myös Mirkka ja Amerikan reissu on hyvä.

  VastaaPoista
 3. Mirkka sarja on merkittävä osa minunkin nuoruuttani. Ala-aste ikäisenä noita lueskelin ja muistan elävästi yhdenkin yön, kun en saanut unta ja vietin sen sitten aamuyölle saakka Mirkka kirjojen parissa :) Oi niitä aikoja <3 Toissa kesänä luin itsekin nostalgian merkeissä muutaman ensimmäisen osan sarjasta ja koitan myös haalia niitä tuonne tyttären kirjahyllyyn, josko hän joskus innoistuisi ne myös lukemaan. Jos ei, niin ainahan voin itse tunnelmoida niiden parissa :)

  VastaaPoista
 4. Itse myös säännöllisesti parin vuoden välein lainaan nämä ja lueskelen uusiksi, nostalgiaa ja jotenkin hirveän rentouttavaa :)
  Lisäksi pidän erittäin paljon Lehtisen huumorista, varsinkin näissä nuorten kirjoissa, aikuisille suunnatuissa se ei ole ihan samanlaista.

  VastaaPoista