Tuija Lehtinen - Sara (ja Pinja)

Sara on Lehtisen tytöistä ehkäpä (lievästi sanottuna) erikoisin, ei ihan perusmollamaija naapurista. Saralla on Menneisyys isolla M:llä, vaikka onkin vasta 16-vuotias. Hän on hyvä esimerkki mitä tapahtuu kun asiat eivät mene niinkuin tv-sarjan onnellisesssa perheessä.
Kirjoja, joissa Sara on päähenkilö on kolme;

Sara@crazymail.com, 1998
Nottingham kesällä kello 6, 1999
Sara ja levottomat jalat, 2001


Lisäksi Tuija Lehtiseltä ilmestyneessä novellikokoelmassa; Kundi kuin kameleontti, 2002 on novelli Sarasta, se sijoittuu viimeisen kirjan jälkeiseen aikaan.
Toissa vuonna ilmestyi myös kirja Missä olet, Sara? , jossa Saran puolipikkusisko Pinja on pääosassa ja alkaa selvittää missä Sara menee.

Nämäkin luin viime viikolla, kuten useita muitakin Lehtisen kirjoja. Tänään itseasiassa hain vielä pari lisääkin kirjastosta matkalla töihin.


Sara on mielenkiintoinen henkilö, josta paljastuu joka kirjassa jotain uutta. Samalla hänen menneisyyttäänkin valotetaan ja sen myötä tulee kyllä ilmi miksi Sara on sellainen kuin on. Kaikesta huolimatta, Sara kasvaa sarjan myötä, vaikkei menetekkään piikkejään. Uskoisinkin että päällimmäisenä Lehtinen on halunnut kertoa kuinka vanhempien pitäisi aina kantaa vastuu eikä sysätä sitä lapsille, sekä ettei kaikki ole aina sitä miltä päällykuori näyttää. Niin ja kaikkea ei voi antaa anteeksi. Näissä on toisista tyttösarjoista poiketen ehkäpä eniten seksiä ja maailman nurjaa puolta. Näissä ei myöskään ole tyypillistä onnellista loppua.

Ostin ja luin Missä olet, Sara?-kirja heti sen ilmestyttyä, tosin silloin en lukenut sarjan aiempia osia. Nyt luin kaikki ja vieläpä oikeassa järjestyksessä.
Tässä kirjassa onkin päähenkilönä tosiaan Sara-kirjoissakin esiintynyt Pinja. Hän on Saran puolisisko, heillä on yhteinen äiti. Sara kirjoissa Pinja on n.3-6vuotias, äidin ja isäpuolen lellikki.
Tässä kirjassa Pinja on jo 15-vuotias ja omalla laillaan Saran kaltainen. Mutta Sarasta eroten hänellä ei ole rikkinäistä taustaa ja häntä ei ole revitty turvallisesta perheidyllistä yhtäkkiä pois. Ja siitä syystä hän onkin "normaalimpi", vaikkakin omaa samanlaisen tempperamentin ja itsepäisyyden kuin Sara. Hän myös hieman muistuttaa ulkonäöllisesti Saraa, sen tullessa ilmi Inkerin häissä ja hänen törmättyään muihin Saran vanhoihin tuttuihin. Hän alkaa hän selvittää minne Sara on kadonnut noin kymmenisen vuotta sitten.
Samalla kumminkin kerrotaan Pinjan elämästä ja aikuiseksi kasvamisesta. Ja selviäähän se lopuksi missä Sara on.

Itse pidin sekä Pinjan että Saran loppuratkaisuista. Kirjassa myös kerrottiin monen muunkin Sara-kirjoista tutun henkilön tulevaisuus ja tilanne.


BTW: Sara kirjat esiintyvät myös Laura-kirjoissa, niissä Laura lukee jossain vaiheessa kirjaa joka kertoo Sarasta, punkkarityttöstä..

Lisää Lehtistä luvassa jatkossakin..

7 kommenttia

 1. Sara esiintyy myös ihan itsenään Laurassa, kun Laura oli Kristan kanssa käymässä Helsingissä.

  Ja sitten oli tosiaan tuo Sara-kirja... Tosi huvittavaa.

  VastaaPoista
 2. Pitääpä tarkistaa kun pääsen kotiin täältä maalta.. :)

  VastaaPoista
 3. Olen vanha Sara-kirjojen ystävä, ja juuri luin tämän Missä olet, Sara? -osan (ja kirjoitinkin siitä blogiini, jos kiinnostaa käydä lukemassa!). Olen ihan nostalgiahuumassa parhaillaan :D

  Ooh, kiitokset tuosta novellitiedosta, sehän on ehdottomasti hankittava luettavaksi pian!

  VastaaPoista
 4. Käväisin blogissasi lukemassa kirjoituksesi ja samoilla linjoilla kylläkin olen :) Itseasiassa tässä alku kesästä taisin lukaista tämän Missä, olet Sara- kirjan läpi. Lehtinenhän on yksi suosikkikirjailijani ja seuraan vieläin tarkasti hänen niin nuorten- kuin aikuistenkirjojakin.

  VastaaPoista
 5. Pitää varmaan lukea nuo laurasta kertovat kirjat. Uteliaisuuteni heräsi. Tiesittekö muuten että sara on myös asvalttisoturi nimisessä kirjassa ja vähän tavallaan valottaa lisää hänen menneisyyttään? Lisää kytköksiä eri kirjojen välillä huomaa myös, jos lukee kundi kesätukkaisen. Muistaakseni joku sen niminen se oli, mutta se ei suoraan liity saraan vaan on lähempänä asvalttisoturia.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Eikös Sara ollut Kimin (jos en nyt ihan väärin muista) ensirakkaus? Suurimman osan Lehtisen tuotntoa olen lukenut, ja siitäkin usemamman kerran suurimman osan. Varsinkin näistä nuorten kirjoista pidän :)

  Kannattaa varata koko sarja kerralla luettavaksi, myös Rebekka kirjat ovat hyviä jos innostus iskee Laurojen jälkeen :)

  VastaaPoista