Lueskelen näitä nyt sitten oikeassa järjestyksessä enkä siinä missä nämä on suomennettu (jos on suomennettu ylipäätään).
Toinen osa on V. I. Warshawski ja surmanloukku, (suom. 1991) [Deadlock, 1984] alkaa Vicin serkun Pum-Pumin hautajaisista. (BTW myöhemmin sarjassa tätä serkun nimeä ei ole suomennettu vaan hän on Boom-Boom). Pum-Pum on entinen jääkiekkoilija tähti, joka putosi Chicagon satama altaaseen liukastuttuaan märällä laiturilla. Tosin kukaan vilkkaassa satamassa ei nähnyt putoamista ja muutenkin Vicin epäilyt nousevat. Murhasiko joku Pum-Pumin ja miksi? Yllättäen etsivämme onkin kaulaansa myöten mukana jossain(hän itsekkään kunnolla tiedä missä) ja hänen henkeäänkin uhataan...
Tämän lukeminen tihkaisi sitten kunnolla, meni monta iltaa ennenkuin sain tämän luettua. En tiedä sanoa mistä tuo johtui; kirjasta itsestään vai minusta? Lukeminen muutenkin on tuntunut viime viikkoina hieman haasteelliselta, pitäisi nimittäin miettiä muutakin elämää..
Onneksi kuitenkin tartuin, hyllyssä odottavaan, sarjan seuraavaan osaan Veitsi kurkulla. Sen taas ahmaisin ja itseasiassa olen jo puolitoista muutakin V. I. Warshawskia lukenut sen jäljkeen.
Veitsi kurkulla (suom. 1996) [Bitter Medicine, 1987] on itseasiassa sarjan neljäs osa mutta kun kolmatta osaa ei ole suomennettu enkä löytänyt sitä kirjastosta edes englanniksi niin jätin sen välistä. (Tätä sarjaa on kyllä mieleenkiintoisesti suomennettu ja kirjojen nimetään eivät mitenkään viittää sarjaan.. )
Tässä kirjassa Vic joutuu yhtäkkiä viemään tuttavaperheensä 16-vuotiaan, raskaana olevan tytön lähempään sairaalaan synnytyksen käynnistyttyä arvaamatta. Alle vuorokauden kuluttu molemmat sekä vauva että tämän nuori äiti ovat menehtyneet. Juttu haiskahtaa hoitovirheeltä ja Vic alkaakin kaivella sitä, lääkäri ystävänsä Lottyn puolesta, lisää aihetta epäilyynsä hän saa Lottyn lääkärikollegan Matthewin (juuri sen joka tuli vieraaseen sairaalaan tyttöä katsomaan/hoitamaan) kuoltua yllättäen kotimurron yhteydessä pahoinpitelyyn. Lisäksi mukaan mahtuu vauvan isä Fabiola, jolla on jengi yhteyksiä. Vicin ylihuolehtiva eläkeläisnaapuri Contreras, abortin vastustajien hyökkäys Lottyn klinikalle ja Vicin ex-aviomies, joka on huippu-juristi ja -idiootti..
Kuten sanoinkin tämä kirja tuli ahmittua, tässä oikein korostui sivuhahmojen merkitys. Ihanan lääkäri Lotty, joka pitää yksityisklinikkaansa köyhille. Hän on tullut USA:n toisen maailman sodan jälkeen ja on kokenut natsien aiheuttamat (fasistien) kauhut, eikä vieläkään luota poliiseihin. Hän myös kursii Vicin kokoon tämän jouduttua pahoinpidelluksi, murhayritysten kohteeksi etc. Naapuri Contreras, joka kuvittelee vieläkin olevansa elämänsä kunnossa ja putkipihtien ratkaisevan kaikki hankaluudet. Vicin isän vanha kollega (poliisi) Bobby Mallory, jonka mielestä Vicin pitäisi jättää jutun ratkominen niille joille se kuuluu eli poliiseille. He myös seikkailevat Vicin mukana seuraavissa osissa.
Kirjassa oli myös surullinen pohja vire siitä kuinka köyhillä ei ole varaa sairastua amerikassa, eikä oikeutta hoitoon vaikka kyseessä olisi elämä ja kuolema.
Mielenkiintoista on ollut myös seurata tuon ajan ajankuvaa (1980-luku) kuinka (vielä silloinki) osa Vicin perhetutuista toivoi tämän löytävän miehen ja pyöräyttävän pari lasta. Unohtavan etsivän hommat ja jättävän ne poliiseille ja miehille.. Lisäksi tietokoneet ja kännykät puuttuvat, kuinka käteviä kännykät loppujenlopuksi ovatkin.. Jengitkin ovat jo mukanan kuvioissa.
Olisi tosin kiva ollut lukea tuo välistäkin puuttuva kirja, koska tuo naapuri Contreras ainakin putkahti kirjan puskista. Kamasti nämä tuovat myös mieleen Sue Graftonin Kinsey Millhonen, tarkistin äsken wikistä niin myös alkupään Kinsey Millhonet on myös kirjoitettu 1980-luvulla..