Suzanne Collins - Nälkäpeli trilogia

Tämä sarja päätyi lukemislistalleni oikeastaan Kirjamielellä marjiksen arvostelujen takia, toki olin tästä ennemminkin kuullut mutta olin olettanut näiden olevan paljon lapsellisempia. Että kiitos vain marjikselle hyvästä lukuvinkistä!

Kyllä kirjasto on vain kiva laitos :) sieltä nämäkin nappasin mukaani. Valitettavasti tulin lukeneeksi nämä kahdessa päivässä, joten kirjat ovat varmaan hieman sekoittuneet keskenään pienessä mielessäni. Siksipä postaankin näistä kaikista kerralla.

Risingshadows
Nämä kyllä sitten -vastoin odotuksiani - imaisivat mukaansa, oikeastaan luin kaksi ensimmäistä osaa sunnuntai iltana ja kolmannenkin aloitin ennen kuin nukkumatti alkoi vaatia aamuyöstä minua unten maille. Kolmannen osan luinkin sitten maanantai iltana (eilen) loppuun.

Varsinkin tämä ensimmäinen osa Nälkäpeli tempaisi minut mukaansa, sen loputtua olikin heti pakko jatkaa seuraavaan osaan eli Nälkäpeli- Vihan liekit. Ensimmäinen osa olikin mielestäni sarjan paras osa, lähinnä siksi kun kaikki oli vielä uutta ja tuoretta. Myös itse toimintaa ja jännitystä oli eniten. Seuraavissa osissa politikointia oli huomattavasti enemmän, samalla kun päähenkilö Katnissin ymmärryskyky ympäröivästä maailmasta kasvaa. Ensimmäisessä osassa hän on vielä aika naivii tietyllä tapaa. Hän tietää maailman olevan epäoikeudenmukainen ja kova paikka, jossa vain vahvat selviytyvät, silti hän ei vielä tässä ensimmäisessä osassa täysin käsitä kuinka julma maailma oikeasti on, varsinkin sen ihmiset. Mutta niihän sen kuuluukin mennä että henkilöt kehittyvät eivätkä jää paikoilleen junnaamaan..

Risingshadows

Mielenkiintoisen huomion tein omasta lukukokemuksestani, että oikeastaan vasta kolmannessa osassa kunnolla sisäisin tämän sarjan sijoittuvan tulevaisuuteen. Jotenkin kirja antaa menneisyyteen sijoittumisen olemuksen, joka varmaankin johtui siitä ettei kaikesta ihmeellisestä tekniikasta ja muusta tehty suurta numeroa missään vaiheessa. Lisäksi suurin osa tekniikkaa olikin Katnissille tuttua vain TV:stä, ja ns tavallinen kansa eli hieman menneisyydessä kaikkien luksustuotteiden kuten modernien lääkkeiden ulottumattomissa.

Kolmas osa eli Nälkäpeli - Matkijanärhi ole selvästikkin näistä tylsin, vaikkakin sen aikana Katniss kasvaakin eniten ja jättää lopullisesti sen viattomuuden taakseen. Mielestäni kirjan viimeinen kappale joka sijoittuu ajassa tulevaisuuteen ja kertoo mitä Katnisille tapahtui oli jotenkin huonon hyvä. Toisaalta se Katnissin viimeinen kommetti kirjassa että on niitä huonompiakin pelejä oli mielestäni hirveän humoristinen.

Entäs se romantiikka, sanotaan sen verran että minulla on heikko kohta ns. kolmio draamoille, joten pidin romanttisten kuvioden määrää kirjassa sopivana.

Mutta ennenkaikkea ehdottomasti lukemisen arvoinen trilogia, vaikkakin on suunnattu nuorille. Lisäksi kuten marjiskin totesi tätä sarjaa voi lukea useasta näkökulmasta ja siitä voi löytää useita tulkintoja. Ehdottamasti sarja kestää useita lukukertoja ja silti siitä varmasti löytää jotain uutta joka kerralla.

Tästä on myös tekeillä elokuva (yllättävää eikös?) elokuvan omat sivut löytyvät täältä englanniksi tosin. Pitipä oikein googlettaa kuka esittää ketäkin ja löytyipä pari kuvaa jo elokuvastakin, niin niihin on hyvä lopettaa.

 
 

Katniss ja Gale kuva täältä
Katniss eli Jennifer Lawrence
Onnistunut valinta Katnissiksi, Peetaa esittää Josh Hutcherson, Galea Liam hemsworth ja muutkin näyttelijät löytyvät täältä IMDb: sivuilta. Näillä näkyminen elokuva tulee teattereihin ensi vuoden maaliskuussa (2012).

4 kommenttia

 1. Voisin lisätä ainakin ensimmäisen osan lukulistalleni ja pohtia sen jälkeen jatkoa. Olen hiukan epäluuloinen, mutta kaikenlaisia kirjoja pitää kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Itsekkin oli hirveän epäluuloinen näitä kohtaan ennemmin, en edes tiedä miksi.
  Eivät nämä nyt Twilightin ja Pottereiden tasoa ihan ole, mutta ekan osa pääsee lähelle. Itse yllätyin posittivisesti siitä kuinka tarina imaisi mukaansa.

  VastaaPoista
 3. Oon samaa mieltä tosta vikasta osasta. Siis olihan se hyvä, mutta silti! Suurin osa mun suosikeista kuoli... :/ Mun mielestä Katniss teki oikean päätöksen siinä Gale & Peeta jutussa. Ihan loistava sarja!

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä olen kuolema oli liika ja vääriä henkilöitä kuoli, samoin se mitä tehtiin Peetalle..
  Gale & Peeta, hhmm itse sanoisin että yllätyin kuinka paljon olosuhteet sitte lopulta vaikuttivat tähän valintaan. Katnissi valinta (ja perustelu sille) oli kyllä hyvä. Mielestäni jos olosuhteet olisivat olleet eri (rauhallisemmat) uskon että valinta olisi ollut eri. Mutta kuten sanoinkin pidän kolmiodraamoista ;)

  Vaikka eihän Katniss kyllä saanut oikein kunnollista "onnellista loppuaan", jota koko ajan kyllä odotin..

  VastaaPoista