Spencer Quinn - Karvat pystyssä ;nuuskijatutkimuksia

Kuva ja tiedot kirjasta WSOYn sivuilta
Nappasin tämän mukaani viime kirjastoreissulla suoraan uutuus-hyllystä. Jo silloin hymyilin tyhmästi tutkaillessani tämän etu - ja takakantta, ne saivat minut hyvälle tuulelle vaikka olinkin menossa töihin joten kirja päätyi lainattavien kirjojen joukkoon.

Ensimmäisenä (ennen lukemista) minulle tuli heti tästä mieleeni Leoni Swannin Murha laitumella , jossahan lampaat selvittävät murhatun paimenensa murhaajan, tai siis yrittävät kertoa ihmisille kuka se murhaaja on/oli.. Pidin kovasti tuolloin tuosta lampaiden näkökulmasta dekkarissa.
Tässä on vähän samaa, tosin päähenkilö on tässä koira Chet, jonka omistaja Bernie (ex-poliisi) toimii yksityisetsivänä. Chet on myös käynyt poliisikoirakoulun, mutta reputtanut sen..
Tässä kirjassa Bernie saa selvitettäväkseen 15-vuotiaan Madison tytön katoamisen. Chet tietysti auttaa parhaan kykynsä mukaan isäntäänsä, jopa oman henkensä kaupalla parisen kertaa.

Minä pidin tästä, se sai minut hymyilemään lukiessani ja lisäksi pelkäsin Chetin puolesta parisen kertaa. Tämän kirjan vahvuus onkin juuri päähenkilö-koira Chet, joka on erittäin sympaattinen tapaus. Kirja onkin sekoitus tuttua vanhaa (jopa tylsääkin) etsivätarinaa, mutta silti siinä oli virkistävä pohjanvire kun tapahtumia katseltiin Chetin silmin, joka ymmärtää yllättävän paljon mutta sen huomio saattoi yhtäkkiä kiinnittyä pekonin hajuun tapahtumien seuraamisen sijaan. Ja lisäksi Bernie ei aina ymmärtänyt mitä Chet yritti hänelle kertoa..

Selvästi kirjasta myös huomasi että tämä oli suunniteltu sarjan ensimmäiseksi osaksi, sillä siinä pohjustettiin tulevia tapahtumia. Näyttämölle tuotiin miellyttävä toimittaja Suzie, Bernien ja Ledan ero ei kunnolla selitetty, samoin Bernien poliisista eroamisen syyt jäivät hämän peittoon..

Ainut mikä minua jäi häiritsemään ettei Chetin rotua (roduttomuutta?) selvitetty ainoastaan että sen toinen korva on musta ja toinen valkoinen, sekä se että se painaa 50kg.

Silti minä ainakin aion jatkossakin tutustua Chetin seikkailuihin..


Googlettelu paljastikin että yhdysvalloissa tätä onkin julkaistu jo neljän osan verran;

Chet and Bernie Mystery
1. Dog On It (2009)  Karvat pystyssä (2011)
2. Thereby Hangs a Tail (2010)
3. To Fetch a Thief (2010)
4. The Dog Who Knew Too Much (2011)

 Spencer Quinn on Peter Abrahamin käyttämä salanimi. Abraham on kirjoittanut useampia thillereitä ja mysteerejä myös omalla nimellään..
 
Niin ja tämä ei ole saanut mitään huippu arviota;
Lapin Kansa
fleim.fi 

Ei kommentteja