Melissa Marr - Fragile Eternity (Wicked Lovely, part 3)

Risingshadow
Tämä ja kaksi seuraavaa osaa ovatkin olleet minulla lainassa jo joulukuusta lähtien. Nyt sitten pääsinkin viimeinkin syventymään tähän (ja muihinkin) kun sain kiireempiä luettua alta pois. Minulla on paha tapa säästellä näitä hyviksi tietämiäni kirjoja siihen saakka että minulla on varmasti aikaa keskittyä niihin ja mahdollisuus lukea ne kerralla ilman häiriötekijöitä kuten töitä, elämää..

Bonuspisteitä taas paikallisen kirjaston nuorten osastolle, josta nämä löytyivät enkuksi. WSOY-han on lopettanut tämän sarjan suomentamisen kesken, toiseen osaan Sala Kavalaan / Ink Exchange. (tieto löydetty Risingshadow.net-stä). Yllättävän helposti myös kävi kielen vaihto, lähinnä minua haittasi se että kahden ensimmäisen osan lukemisesta on jo useampi kuukausi.

Itseasiassa luen jo viimeistä osaa parhaillaan mutta haluan silti erikseen tehdä näistä postaukset, tai voi olla että postaan sitten kahdesta viimeisestä yhdessä. 

Tässä osassa palataankin takaisin Aislinnin ja Sethin pariin, jotka siis tulivat ensimmäisessä osassa tutuiksi (Wicked Lovely / Ilki Ihana).
He kyllä vilahtivatkin toisessa osassa, mutta tässä kirjassa keskitytäänkin ennemmän siihen mitä ongelmia seuraa siitä kun tyttöystävä muuttuukin keijukuningattareksi Kesän hoviin, jossa hänen pitäisi hallita yhdessä Kesän hovin kuninkaan Keenanin kanssa. Puhumattakaan siitä että Aislinn on kuolematon ja huomattavasti vahvempi fyysisesti kuin Seth.

Takakansi;
"Seth never expected he would want to settle down with anyone – but that was before Aislinn. She is everything he'd ever dreamed of, and he wants to be with her forever. Forever takes on new meaning, though, when your girlfriend is an immortal faery queen.
Aislinn never expected to rule the very creatures who'd always terrified her – but that was before Keenan. He stole her mortality to make her a monarch, and now she faces challenges and enticements beyond any she'd ever imagined."


Aislinn kamppailee uudessa asemassaan, jonka myötä hän myös tuntee vetoa Keenanin varsinkin kesän nyt lähestyessä. Hänellä on huolia hovinsa puolesta, se ei ole tarpeeksi vahva vaikka Keeninin kirous onkin Aislinnin kunigattereksi tulon myötä poistunut. Lisäksi hänellä on huoli Sethin puolesta, onhan tämä tavallinen kuolevainen. Ja niimpä kun Seth katoaa on Aislinn ihan tolaltaan ja alkaa tukeutua yhä enemmän Keenaniin. Seth taas on kyllästynyt olemaan suojeltavana ja päättää tehdä asialle jotain, vaikka se maksaisikin liikaa.


Tässä olikin juuri hyvää se että palattiin Aislinnin ja Sethin pariin, sen verran paljasta seuraavasta osasta että siinä on taas eri päähenkilöt. Toisaalta tämä oli osa Aislinnin ja Sethin rakkaustarinaa, mutta koko sarjan läpi kulkevaa juonta myös vietiin tässä osassa reilusti eteenpäin ja selvisikin mihin mm Seth asettuu tässä kaikessa. Tässä osassa myös päästiin vierailemaan Keijumaassa? (Fairie), ja High Queen Sorchan hoviin. Nyt aletaankin tietää jo kaikki tärkeimmät henkilöt isoa juonta ajatellen.

Tämän jälkeen olikin pakko heti tarttua seuravaan osaan että ihan hyvä että se olikin jo valmiiksi minulla lainassa. Uskon että näistä saakin kaikkein eniten irti juurikin lukemalla ne putkeen, muuten voi tulla vaikeuksia muistaa kuka kukin on. Kirjojen tapahtumien välillä ei ole ajallisesti oikeastaan yhtään väliä, ne menevät osin jopa päällekkäinkin.
Pidän muuten Sethistä yhä enemmän tämän osan perusteella, Aislinn oli enemmän kiukuttelevan lapsen oloinen tässä osassa. Mutta jännityksellä kyllä odotan kuinka parille käy loppujen lopuksi.

Kiersten White - Paranormaali

Risingshadow
Tämäkin kirja on ollut pitkään lukulistalla bongattuani sen useista blogeista. Viime viikolla tutkiskelin kirjaston tietokannasta mikä näiden tilanne ja sattuikin hyvin että yksi kappale oli pääkirjastossa hyllyssä. Se oli vielä seuraavana päivänäkin siellä (uutuus) hyllyssä kun kävin sitä etsiskelemässä, joten sain tämän ilman varausta lainaan.

Tämähän aloittaa Paranormaali - trilogian (BTW - miksi kaikki kirjat ovat nykyisin osa sarjaa tai trilogiaa, muoti-ilmiö vai sitten ensimmäisen "menestys" osan jälkeen halutaan tahkoa lisää rahaa.. vai onko nykylukijoilla niin heikko lukukestävyys etteivät paksummat kirjat enään menesty..?)






Paranormaali / Paranormalcy

1. Paranormaali, 2011 / Paranormalcy, 2010
2. Yliluonnollisesti, maaliskuu 2012 / Supernaturally, 2011
3. (Ei tietoa suomennoksesta vielä) / Endlessly, kesäkuussa 2012


Kirjan päähenkilö on kuusitoistavuotias Evie, joka on kahdeksan vuotiaasta asti asunut Kansainvälisten paranormaalien hallitusviraston ylläpitämässä keskuksessa. Virasto on sekä Evien huoltaja että työnantaja, Evie nimittäin pystyy näkemään kaikenlaisten lumousten läpi ja on näin ollen täydellinen jäljittämään ja rengastamaan paranormaaleja (vampyyreja, ihmissusia, vesinoitia etc.).

Siinä hieman kirjan alku asetelmia. Kirjan pääteemoja onkin se kuinka tuo tuttu ja turvallinen ei ehkä olekkaan se "ainut oikea totuus". Eli Evienkin silmät alkavat avautua tässä juonen kehittyminen myötä.
En halua liikaa juonesta paljastella, mutta mukaan on saatu myös romantiikkaa.

Lyhyt mielipide kirjasta (ajatus ei kulje, pari päivää olen jo yrittänyt tätä tuhertaa..)

- Kiva idea, tavallaan virkistävää vaihtelua kaikkien vampyyrien, langenneiden enkeleiden, ihmissusien ym joukkoon.

- Hyvää huumoria paikka paikoin ja kuka voi vastustaa pinkkiä etälamautinta, vieläpä tekojalokivin koristeltua :D

- Evie hahmona alussa oli uskottava, mutta sitten se jossain vaiheessa kääntyi omituiseksi kiukutteluksi.

- Samoin Lendin murtautuminen keskukseen oli ihan epäuskottava, ottaen huomioon kuinka vähän hän ja Evie loppuosassa kirjaa pääsivät mukaan tapahtumien selvittelyyn (antaa aikuisten hoitaa tämä..).

- Teksti oli paikka paikoin aika töksähtelevää, juonikuviot ennalta arvattavia ja osa kohtauksista tuntui irrallisilta, omituisilta ja joukkoon sopimattomilta esim. Lendin ystävien tapaaminen, mutta näitä ystäviä ei nähty loppu kirjassa ollenkaan.. Aivan kuin tämä olisi kauhella kiireellä kirjoitettu..
´
- Suomennoksen laatu taas, no jotku asiat vain kuullostavat paremmalle enkuksi esim. taser vs. etälamautin.

- Mutta kaiken kaikkiaan ihan viihdyttävä, vaikkakin hieman epäuskottava, jos nyt niin voi sanoa kirjasta jossa on vesinoitia. Luultavasti luen seuraavankin mutta maltan kyllä odottaa suomennoksen ja sitten vielä että kirja tulee kirjastoon.

Kustantanut - Gummerus, 2011
Alkuperäinen nimi - Paranormalcy, 2010
Suomentanut - Terhi Leskinen

Tämän ovat lukeneet myös;
Kirjamielellä - marjis
Luettuja maailmoja - Kata
Saraseeenin maailma - Saraseeeni
Jos vaikka lukisi.. - Anu
Kirjapinot - Inka

Denise Swanson - Murder of a Small-Town Honey




Tämä taitaakin olla hieman tuntemattomampi kirjailija, jopa kotimaassaan USA-ssa. Itse huomasin tämän kirjailijan kun Charlaine Harris kehui facebook statuksessaan häntä. Kiinnostuneena sitten googlettelin lisää infoa ja kiinnostuinkin sen verran että tilasin sarjan ensimmäisen osan luettavaksi.


Swanson kirjoittaa mysteeri sarjaa, jonka pääosassa on koulupsykologi Skye. Hän on juuri palannut kotipaikkakunnalleen Scumble Riveriin vaikka on suureen ääneen vannonut lukion lopputtua ettei enään koskaa palaa kysyiseen tuppukylään. Mutta kahdentoista vuoden kuluttua tuosta, oltuaan collegessa, kehitysapujoukoissa, tutkinnon saavuttaneena, erotettuna ensimmäisestä työstään ja erottuaan sulhasesta, Skye on takaisin tuolla tuppukylässä, kunnan koulupsykologina. Hänet on toivotettu tervetulleeksi takaisin, mitä nyt parista kettuilu kommentista huolimatta (lähinnä hänen lihoamistaan koskien.)..
Hän on jopa lupautunut tuomariksi hyytelö-kilpailuun paikallisilla Chokeberry päivillä (marja aronia..?). Festivaalit päättyvät kuitenkin ikävästi julkkisvieraan Mrs. Gumtreen murhaan. Pikku paikkakunnan väki on vielä järkyttyneempi kun selviää että tuota herttaista mummelia, joka viihdyttää lapsia, esittääkin Honey Adair. Paikkakunnan villityttö joitain vuosia sitten. Kun Skyen veljeä Vinceä syytetäänkin tämän murhasta ja poliisit eivät usko tämän syyttömyyteen, niin ei Skyellä ole muuta vaihtoehtoa kuin alkaa itse tutkimaan murhaa..

Ihan näppärä "cozy" mysteeri tämä oli ja romantiikkaakin oli sopivasti ympätty mukaan. Puhumattakaan miljööstä joka on amerikkalainen pikkukaupunki kaikkine julkisine salaisuuksineen.. Tässä kirjassakin merkittävästi korostuu, se fakta että jos tunnet oikeat henkilöt esim. kummisetäsi sattuu olemaan koululautakunnan puheenjohtaja niin sinun ei niin tarvitse välitää ala-koulun rehtorin uhittelusta..
Skye onkin hahmona paikka paikoin virkistävän sanavalmis ja kohtuu realistinen hahmo, murha ratkotaankin pitkälle ilman mitään erityistaitoja.
Lisäksi jatkoa varten vihjailtiin Skyen menneisyydestä, joka varmasti tulee esille seuraavissa osissa. Plussaa myös joistakin rajojen rikkomisista esim. veli Vince on parturikampaaja, sen sijaan että olisi jatkanut vanhempiensa maatilan pitoa. Pointseja myös siitä ettei joka tyttö suostuisi treffeille hautausurakoitsijan kanssa.

Pitääpä katsoa jos seuraava osa eksyisi ostokoriin seuraavassa tilauksessa, mutta ihan pelkästään näiden vuoksi en tilausta tekisi. Kiva, viihdyttävä, välipala kirja niinsanotusti.

Sarjaan kuuluu 14 osaa, 15 osa tulossa tänä vuonna;

A Scumble River Mystery - serie
1. Murder of a Small-Town Honey (2000)
2. Murder of a Sweet Old Lady (2001)
3. Murder of a Sleeping Beauty (2002)
4. Murder of a Snake in the Grass (2003)
5. Murder of a Barbie and Ken (2003)
6. Murder of a Pink Elephant (2004)
7. Murder of a Smart Cookie (2005)
8. Murder of a Real Bad Boy(2006)
9. Murder of a Botoxed Blonde (2007)
10. Murder of a Chocolate-Covered Cherry (2008)
11. Murder of a Royal Pain (2009)
12. Murder of a Wedding Belle (2010)
13. Murder of a Bookstore Babe (2011)
14. Murder of a Creped Suzette (2011)
15. Murder of the Cat's Meow (syyskuu 2012)

Edit; Piti lisätä että omani ostin Adlibriksestä, varmaan muutkin nettikirjakaupat tätä myyvät.

George R. R. Martin - Valtaistuinpeli (Tulen ja jään laulu, osa 1)

Risingshadow
Niimpä minäkin viimein luin tämän, saavutus sekin..

Tosiaan hieman taustaa, tämä nimittäin ei ollut ensimmäinen kerta kun aloin tätä lukemaan. Edellinen kerta oli kesällä 2008.
Olin lukenut tästä sarjasta erilaista hehkutusta useammasta paikasta, lähinnä kuitenkin tuolta Risingshadow-ista ja olimpa sitten lainannut tämän kirjastosta. Tämä onkin ainut (muistini mukaan) kirja, jonka olen jättänyt kesken vaikka lukiessa tiesin kirjan olevan hyvä.
Mutta silloinen elämäntilanne ei vain ollut sopiva tälläiselle kirjalle, oma keskittymiskykyni oli ihan minimissään ja koin erittäin huonoa omatuntua aina kun luin jotain.
Kävin nimittäin tuona kesänä kahdessa eri työssä, molemmat vielä vuorotöitä ja välillä menin iltavuorosta suoraan, toiselle työpaikalle yövuoroon. Lisäksi minun piti kirjoittaa samaan aikaan opinnäytetyötäni, avomiehelle oli tuona kesänä kuukauden kesäloma ja mm. olkkari+eteinen on tapetoitu tuona kesänä.
Itse muistan tuosta kesästä lähinnä sen että olen nukkunut ja käynyt töissä ja potenut huonoa omaatuntoa opparista.. Ei elämäni parhaimpia kesiä, vapaapäiviä taisi olla pisimmillään kolme putkeen ja nekin juhannuksena..
Silloin tosiaan jätin tämän lukemisen kesken ja ajatuksena oli että kyllä minä nämä joskus luen. Nyt sitten tuon tv-sarja myötä mielenkiinto kirjoja kohtaan taas nousi ja laitoinkin nämä kirjastoon varaukseen. Hassua sinänsä että tähän ekaan osaan olin toisena jonossa ja toiseen osaan ensimmäisenä jonossa. Silti sain tuon ensimmäisen osan yli viikkoa ennemmin käsiini. Itseasiassa vasta tänään kävin tuon toisen osan noutamassa kirjastosta töihin tullessa.

Mutta itse kirjaan vihdoinkin, jotain muistinkin vielä edelliseltä lukukerralta ja tv-sarjan katsomisen myötä.

Kirjan lukeminen oli aluksi hieman haastavaa kun jokainen kappale on kerrottu eri henkilön näkökulmasta, kesti hetken ennen kuin pääsi niin sanotusti kärryille kuka on kukin. Tämä onkin mielestäni yksi kirjan heikkouksia, koska itseni tuli ainakin hieman hutiloidummin luettua tylsin hahmojen kappaleet.. Kun taas kiinnostavien hahmojen kappaleita tuli hieman etukäteenkin lueskeltua. (minäkö malttamaton kuinka niin..?)
Yksi juttu mikä minua edelliselläkin lukukerralla haittasi oli se että lukiessasi tiedät lukevasi hyvää (ehkä jopa erinomaista) kirjaa, mutta silti kokoajan jotain tuntuu puuttuvan. Ihan kuin se viimeinen silaus puuttuisi, jonka ansiosta ympäröivä maailma katoaisi ja kirja imaisisi sinut ihan täysvaltaisesti mukaan.

Nyt tätä tapahtui "imeytymistä" vain paikoittain. Suurin syy tähän lienee se että kertoja vaihtui aina kun juuri jotain jännittävää tapahtui, siksi tulikin pari kertaa harpottua ja etsittyä seuraava saman kertoja kappale että saisi selville mitä hänelle tapahtuu.. Aivot piti aina "virittää" uudelle taajuudelle kertojan vaihtuessa kappaleittain..

Samoin tuli tunne että tämä oli eräänlainen pohjustus osa ja tapahtumat vasta alkavat seuraavissa osissa. Loppua kohden tapahtumat alkoivatkin kiihtyä mukavalla tahdilla.

Hahmoista minuun vetosivat naishahmoista, poikatyttö Arya Stark ja "maapaossa" elävä Daenerys/Dany, miespuolisista taas Starkin äpäräpoika Jon Nietos (Snow) ja kääpiö Tyrion Lannister. Heidän kohtalonsa minua eniten kiinnostavatkin..Tässä on niin paljon eri juonia ja uskon että tämä oli vasta alkusoittoa ns isommalle juonelle, etten ala siitä kertomaan. Mutta laitan tähä takakannen tekstin, (joka ei kylläkään yhtään kuvaa kirjaa oikein)

"Vuosia kestänyt kesä on päättymässä, kun kuningas Robert Baratheon saapuu pohjoiseen Talvivaaraan tapaamaan vanhaa ystäväänsä lordi Eddard Starkia ja tarjoaa tälle valtakunnan vaikutusvaltaisinta virkaa. Viran edellinen haltija koki ennenaikaisen kuoleman, ja lordi Eddard päättää ottaa tapauksesta selvää. Starkit ovat karua ja omissa oloissaan viihtyvää sukua, mutta nyt he ajautuvat mukaan valtakunnan poliittiseen vehkeilyyn.
Samaan aikaan meren takana maanpaossa olevat hullun lohikäärmekuningas Targaryenin perilliset suunnittelevat paluuta isänsä valtaistuimelle. Vanhat kaunat ajavat valtakuntaa kohti sekasortoa ja sisällissotaa, ja vain harvat katsovat omaa miekanvarttaan pidemmälle. Etelän lämmössä on helppo olla uskomatta kertomuksiin valtakuntaa pohjoisessa rajoittavan Muurin takana heräävistä unohdetuista voimista. Synkät enteet puhuvat kuitenkin omaa kieltään: Talvi on tulossa."

Kirjan tiedot;
Kustantanut - Kirjava (2003, joulukuussa)
Alkuperäinen nimi - A Game of Thrones (1996)
Suomentanut - Satu Hlinovsky

Sarjaanhan on tulossa seitsemän osaa..
Tulen ja jään laulu / A Song of Ice and Fire

1. Valtaistuinpeli, 2003 / A Game of Thrones, 1996
2. Kuninkaiden koitos, 2004 / A Clash of Kings, 1998
3. Miekkamyrsky 1, 2005 ja Miekkamysrky 2, 2006. / A Storm of Swords, 2000
4. Korppien kestit, 2007. / A Feast for Crows, 2005
5. A Dance with Dragons, 2011
6. The Winds of Winter (tulossa)
7. A Dream of Spring (tulossa)

Näköjään Martinilla on sarjan osien välissä useampia vuosia, joten allekirjoittaneen pitää alkaa harjoittamaan kärsivällisyyden jaloa taitoa tämän sarjan kohdalla.. Mutta onneksi ei ihan vielä, seuraava osa odottaa jo laukussa..

Cassandra Clare - Clockwork Prince (The Infernal Devices trilogy)

Risingshadow
Niin kun jo kerroinkin tilasin tämän viime joulukuussa ilmestyneen kirjan yhdessä Sophie Jordanin Vanishin kanssa. Samoin tilasin sarjan edellisen aka ensimmäisen osan samalla omakseni, pitäisi vielä Claren toinenkin sarja metsästää hyllyyni..

Sarjaanhan kuulu

The Infernal Devices trilogy (vapaa suomennos Helvetilliset laitteet)
1. The Clockwork Angel (elokuu 2010)
2. The Clockwork Prince (joulukuussa 2011)
3. The Clockwork Princess (tulossa marraskuu 2012)

(Ensimmäisen osan arvio täällä ja btw clockwork = kellopeli)

Ensiksikin anteeksi huonot suomennokset, olen jo unohtanut kuinka ne oli suomennettu tai  itseasiassa olenkin tainnut nämä kaikki lukeakkin enkuksi.. Mutta siis jos eroavat suomennettujen kirjojen sanastoista niin ei voi mitään (kiitos ja anteeksi siis)..

Tämä jatkaa meilkeimpä suoraan edellisestä osasta, varjonmetsästäjät ovat ihmeissään ja osa vaatiikin Charlotten eroa. Charlotte saakin aikarajan jonka aikana hänen on löydettävä the Magister ja tuotava hänet Claven eteen. Koska juurikin Charlotte ja tämän mies Henry tarjoavat Tessalle nykyisen "turvapaikkansa" ,niin tekee hän kaikkensa heitä auttaakseen, samoin kuin alaikäiset varjonmetsästäjät Will ja Jem.

Kirjan pääjuoni onkin juuri the Magisterin etsintä ja Charlotten auttaminen. Tosin mukaan mahtuu myös rakkautta, kiellettyä ja syvenevää. Kirjassa on myös mukana katkeraa petetyksi tulemista. Suurin osa kirjasta kerrotaan Tessan näkökulmasta, hieman myös Willin.

En halua spoilailla liikaa, mutta tämä veti mukaansa kuten sarjan ensimmäinenkin osa. Tuon ajan kuvaa oli kiva jälleen lueskella ja mielestäni Clare on onnistunut sen luomisessa hyvin ja jopa uskottavasti minun silmääni. Willi kamppailua menneisyytensä kanssa oli myös mielenkiinstoista seurata, kuten myös Tessan ja Jemin kehittyvää suhdetta. Lopussa olikin sitten kolmiodraaman ainekset kasassa, mutta saa nähdä.. Hauska oli myös seurata palvelustyttö Sarahin avautumista ja laitoksen tyttöjen joutumista itsepuollustuskurssille (Tessa ja Sarah).

Minulla on edelleen epäilyni Tessan "alkuperästä" mutta sanottakoon siitä sen verran että kyllä varmaan enkelit siihen liittyvät.. Saa sitten marraskuussa nähdä meneekö ihan pieleen..

Mielenkiinnolla kyllä odotan kuinka sarja päättyy, harmi kun marraskuuhun on vielä aikaa.. Miksei kaikkea ei saa aina heti-just-nyt..?
 

Audrey Niffenegger - Hänen varjonsa tarina

Gummerus

Tätä olen joskus käännelly kaupassa kiinnostuneena käsissäni, joten kun sen huomasin sivukirjaston uutuus-hyllyssä, niin otin sen lainaan.

Itseasiassa vasta äsken kun googlettelin muita tätä lukeneita opin että tämän kirjailijan edellinen teos on Aikamatkustajan vaimo , jota olenkin monen lukenut/kuullut kehuneen. Itse en ole sitä lukenut, tai toistaiseksi edes ollut kiinnostunut lukemaan.

Kuten pari postausta sitten kerroinkin ovat kaksoset aina kiehtoneet minua, olen useampia dokumenttejakin aiheesta katsellut ja joskus tietokirjojakin aiheesta lukenut. Geenit ja perimä muutenkin kiinnostavat, kaksostutkimuksethan ovat osa perimän tutkimusta.

Mutta takaisin kirjaan..

Takakannen teksti;

Amerikkalaiskaksoset Julia ja Valentina Poole ovat toistensa peilikuvia. Tytöt kuulevat ensimmäistä kertaa äitinsä kaksoissisaresta Elspethistä kun heille kerrotaan, että he ovat perineet tämän asunnon Lontoon Highgate Cemeteryn liepeiltä.

Erottamattomat kaksoset muuttavat Lontooseen vapaudesta riemuiten ja alkavat rakentaa tädin asunnosta omaa kotiaan. Pian Valentina rakastuu kuolleen tädin miesystävään ja ryhtyy etsimään omaa identiteettiään. Julia närkästyy heikomman sisarensa itsenäistymispyrkimyksistä mutta löytää itselleenkin projektin: naapurin pakko-oireisesta häiriöstä kärsivän miehen pelastamisen.

Ennen pitkää Julia ja Valentina saavat huomata, että he eivät olekaan asunnossaan kaksin. Seinien vangiksi jäänyt tädin haamu seuraa heidän jokaista askeltaan.


Kirjan alkupuolisko oli ihan ok, jopa osin mielenkiintoinen. Mutta sitten tämä lässähti ja lopusta en pitänyt ollenkaan. Kummitustarinaksi, tämä ei ollut yhtään pelottava, tosin en sitä odottanutkaan. Juonikuviot olivat  ennelta arvattavia. Plussaa tosin mielenkiintoisesta sivuhahmosta Martinista, joka on pakko-oireinen ja sanaristikkoja keksivä, vaimon hylkäämä mies.
Tämä ei vain iskenyt, ehkä jos loppu olisi ollut toisenlainen nyt se vain ärsyttää..   En nyt keksi mitää muuta kirjoitettavaa tästä ilma etten spoilaisi pahasti juonikuvioita haukkumalla niitä tai kirjan henkilöitä..

Tämän perusteella ei tullut hinkua lukea tuota Aikamatkustajan vaimoa yhtään sen enempää kuin ennenkään..


Alkuteos - Her Fearful Symmetry (2009)
Suomentanut - Paula Korhonen
Gummerus Kustannus, huhtikuu 2010

Muita kirjan lukeneita;
Katja - Lumiomena: Kirjoja ja haaveilua
Jenni - K-blogi - kokolailla kirjallisesti
Linnea - kujerruksia

Neil Gaiman - Hautausmaan poika

Risingshadow

Tämä on tosiaan joskus vuosi sitten tarttunut mukaan cittarin alennusmyynneistä vitosella (hintalappu oli vielä kiinni kannessa, joten siiitä johtuen näin hyvä muisti). Mutta lukemisvuoroaan tämä odottikin sitten tovin ja vasta tuon Hämähäkkijumalan jälkeen tartuin tähän, ja hyvä niin. Tämä nimittäin ainakin osittain palautti mieleeni miksi Gaiman osaakin kirjoittaa hyvin. Ei tämä suosikkiani Unohdetut jumalat -kirjaa ohittanut mutta oli huomattavasti parempi kuin tuo edellinen Gaiman.


"Tämän lapsen kasvattamiseen tarvitaan enemmän kuin pari hyväsydämistä sielua. Siihen tarvitaan", Silas sanoi, "koko hautuumaa."

Ei-Kukaan ”Eikku” on ihan tavallinen poika. Paitsi, että hän asuu vanhassa haudassa ja hänelle on myönnetty kunniakuolleen arvo. Aaveet suojelevat orvoksi jäänyttä poikaa kaikkialla vaanivilta jokamiehiltä.

Hautausmaalla kasvaneelle Eikulle aaveet ovat tutumpia kuin pitsa tai koulunkäynti. Hän ei aina muista, että kalmisto kätkee sisäänsä myös karmivia asioita.

Elävien pitää kuitenkin elää eikä viettää koko elämäänsä hautausmaalla. Onnistuuko Eikku aaveilta oppimillaan taidoilla kukistamaan julmat Jack-jokamiehet? Ja miten hän pärjää hautausmaan muurien ulkopuolella – ilman aaveiden apua?


Pidin tästä simppeli toimiva tarina, siihen sopivalla kuvituksella. Eikun kasvua oli hauska seurata, kuinka hän alkoi kaipaamaan muita ihmisiä ja enemmän kuin aaveet pystyivät opettamaan ja tarjoamaan. Kirjan loppu olikin haikean iloinen. Aika paljon toimintaakin tähän mahtui ja juonen käänteitä. Uskonkin että tästä löytää noita tulkintojakin useampia - lapsen uskosta ja mielikuvituksesta, samoin kuin tuon kasvutarinan.

Tämä oli tosiaan enmmän sitä Gaimannia josta pidän, ja suosittelen ainakin kokeilemaan tätäkin.

Kustantanut - Otava.(2009)
Alkuperäinen nimi - The Graveyard Book (2008)
Suomentanut - Inka Parpola.
Kuvittanut - Dave McKean

Tämä on voittanut myös useita palkintoja -
Newbery-mitali 2009, Hugo-palkinto 2009, Locus-palkinto (paras nuortenkirja) 2009. World Fantasy -palkintoehdokas 2009, Mythopoeic-palkintoehdokas (nuortenkirjat) 2009, British Fantasy -palkintoehdokas 2009.

Sophie Jordan - Vanish

Risingshadow

Niinhän siinä sitten kävi että tämä oli pakko lukea heti. Sen verran vielä oli tuoreessa muistissa edellisen osan lukeminen.

Tilasin tämän tosiaan Adlibriksestä heti tuon edellisen osan luettuani, tilaisin kolmannenkin jos se olisi jo julkaistu mutta se ilmestyy vasta ensi syyskuussa. Suosittelen jos pidit ensimmäisestä osasta.

Liekki (Firelight) -Trilogiaanhan kuuluvat siis;

1. Firelight (2010), suom. Liekki (2011)
2. Vanish (2011)
3. Hidden (syyskuu 2012)


Kirja takakansi;
"To save the life of the boy she loves, Jacinda did the unthinkable: She betrayed the most closely-guarded secret of her kind. Now she must return to the protection of her pride knowing she might never see Will again — and worse, that because his mind has been shaded, Will’s memories of that fateful night and why she had to flee are gone.

Back home, Jacinda is greeted with hostility and must work to prove her loyalty for both her sake and her family’s. Among the few who will even talk to her are Cassian, the pride’s heir apparent who has always wanted her, and her sister, Tamra, who has been forever changed by a twist of fate. Jacinda knows that she should forget Will and move on — that if he managed to remember and keep his promise to find her, it would only endanger them both. Yet she clings to the hope that someday they will be together again. When the chance arrives to follow her heart, will she risk everything for love?"



Plussaa myös tämän kannesta, joka on toisaalta hyvin samanlainen kuin edellisen osan ja silti niin eri. Mutta sopii kirjaan loistavasti, näin kirjan luettuakin.


~Teksti tästä eteenpäin saattaa spoilata~

Tämä jatkui suoraan edellisestä osasta ja tämä imaisu mukaansa kuten ensimmäinenkin osa. Mielestäni tässä on enemmän toimintaa kuin edellisessä osassa. Kuten edellisessä osassa epäilinkin niin (minun niin suuresti rakastamani) kolmiodraama pyörähti tässä osassa käyntiin; Will-Jacinda-Cassian, ehkä neliökin jos Tamra lasketaan mukaan. Jacinda tuntui myös kasvavaneen ensimmäisestä osasta. Pari kivaa juoni twistiäkin tässä oli.
Lisäksi minua on aina kiehtoneet kaksoset, eräs hyvistä ystävistäni on kaksonen. Lisäksi minulla on suvussa molemmin puolin kaksosia serkkuina, taitaapa pikkuserkuista löytyä yhdet kolmosetkin. Tässäkin oli kiva seurata kuinka kuinka sisaruus menee kaiken edelle, heidän suhde myös tietyllä tapaa muuttuu tasa-arvoisemmaksi tässä osassa. Myös tyttöjen äiti tuntui inhimmilliseltä tässä osassa kuin edellisessä.

Kuten edellinenkin osa niin tämäkin jäi hieman cliffhangeriin, taitaapa olla aika tyypillistä tälle lajille. Innolla kyllä odotan trilogian päätös osaa. Mutta suosittelen kyllä jos ensimmäinen osa upposi. En ainakaan löytänyt suomalaisen Nemo kustantamon sivuilta tietoa onko tästä tulossa suomennos.

Loppuun tietysti juoniarvauksia viimeiseen osaan - Will muuttuu drakiksi, ainakin osittain, jo tässä osassa hänellä oli joitakin drakien taitoja lopussa.. Veikkamapa myös että kun seuraavassa osassa pelastavat Cassian ärsyttävää pikkusiskoa, löytyy sieltä vankeudesta jokin toinen tuntematon  draki, luultavimmin poika/mies. Näin ehkä mahdollisti löytyisi toinenkin lauma, Tamralle ns rakkaus etc. 

Malttamaton kirjojen ahmija ilmoittautuu

Lukemittomien pino on taas paisunut ihan käsittämättömiin mittoihin.. Lisäksi tänään tuli vielä uusin tilaus ja kirjastossakin tuli käytyä eräs varaus noutamassa, eikä sieltä nyt vain yhden kirjan kanssa pääse pihalle..

Ajattelimpa ihan huvin vuoksi listata teille pinoni sisällön..

Tänään Ärrältä noutamassa paketissani oli:

Cassandra Clare - Clockwork Prince 
Sophie Jordan - Vanish
(lisäksi paketissa oli Claren kirjoittaman sarjan ensimmäisen osan Clockwork Angel-n, jonka olen jo lukenut)


Kirjastosta hain tänään

Gerge R. R. Martin - Valtaistuinpeli (varaus)
Donna Tartt - Jumalat juhlivat öisin
Kiersten White - Paranormaali
Mathias Maizieu - Sydämen mekaniikka

Lisäksi edellisistä tilauksesta ovat lukematta vielä

Kelley Armstrong - Bitten
Katie MacAlister - A Girl's Guide To Vampires
L. J. Smith - Secret Circle (osa 1)
Denise Swanson - Murder of a Small-town Honey (tämä on kylläkin kesken parhaillaan)

Kirjastosta lainassa on myös lukuvuoroaan odottamassa

L. MMontgomery - Marigoldin lumottu maailma
L. MMontgomery - Sara ja kultainen tie 2
L. MMontgomery - Sara : tarinatyttö
Kirsti Ellilä - Eksyneet näkevät unia
Melissa Marr - Fragile eternity
Melissa Marr - Radiant shadows
Melissa Marr - Darkest mercy
Sarah Rees Brennan - The demon's lexicon
Susan Fletcher - Noidan rippi
Cliff McNish - Savannah Grey
P. C. Cast - Untamed : a House of night novel
P. C. Cast - Betrayed : a House of night novel
Christopher Pike - The eternal dawn
Christopher Pike - Evil thirst. Creatures of forever
Libba Bray - The sweet far thing
Jean M. Untinen-Auel - Maalattujen luolien maa
Eve Edwards - The other countess (Tämä on tosin toinen osa jotain sarjaa, pitäisi saada ensimmäinen osa ensin luettavaksi.. Huomasin asian vasta kotona)
Marjaneh Bakhtiari - Mistään kotosin (aloitin jo kerran ja saatta olla että jää lukematta)
John Curran - Agatha Christien murhasuunnitelmat : tarinoita ja salaisuuksia kirjailijan arkistoista
Agatha Christie - Askel tyhjyyteen (Tämä oli eilen minulla bussimatkalla mukana ja aloitin jo eli on kesken)
Eoin Colfer - Hiuskarvan varassa
Alyson Noël - Sininen kuu (saa nähdä tuleeko luettua, ei yhtään innostaisi ensimmäisen osan jälkeen..)

Lisäksi ostettuina kaupasta/kirpparilta ym ovat

Rachel Vincent - Myrskylinnut (osa 5 Kissojen kesken- sarjaa, osa 6 on varmaan myös pian kaupoissa)
Julie Kagawa - Rautakuningas
Julie Kagawa - Rautatytär
Evelyn Waugh - Brideshead revisited (kontista ostuttu "ylimääräinen kirja" piti saada kolmas kirja jotta tarjous toteutui..)

Niin, järjellä ajatellen nuo kirjaston kirjat pitäisi lukaista ensin mutta, koska sitä olisi järjellä luettu vaan ensin se mikä kiinnostaa eniten ja aika pitkälti luen myös mielialani mukaan.. Saa nähdä mihin tartun tänä iltana.. Voisin kyllä vakasti miettiä hetken lainaus-lakkoakin itselleni, mutta kun minulla on myös tuo seúraava osa Tule ja jään laulua-sarjasta varauksessa.. Eli lukemisen puutetta ei ainakaan juuri nyt ole :D

Sekalaista hömppää luettuna

Risingshadows
Alyson Nöel - Punaiset tulppaanit

Luin tämä joku aika sitten enkuksi, mutta kun törmäsin tähän ja seuraavaan osaan sivukirjastossa niin otin ne lainaan.

Ever on menettänyt perheensä onnettumuudessa, jonka jälkeen hän on kuullut muiden ihmisten ajatukset ja näkee heidän värilliset auransa. Lisäksi Everin luona vieraileen tämän kuolleen pikkusiskon haamu.Mutta kun kouluun tulee uusi oppilas Damien, niin hänen ajatuksiaan hän ei kuulekkaan.. (kuullostaako kenties tutulta..?)

En vieläkään tälle hirveästi syttynyt, idea on ok mutta jokin puuttuu tai sitten on liikaa asioita ympätty yhteen tarinaan. Mielestäni mm Everin viinan kittaus- kausi oli aivan turha ja tarinaan sopimaton. Ainut uteliaisuuden herättävä asia olikin mitä seuraavassa osassa on pääjuonena kun tässä lopussa kävi kuten kävi.. Ainakin nopea lukuinen tämä oli, mutta ehkäpä se kolmiodraaman puute häiritsi, tiedä sitten, moni muu on tästä pitänyt.

Kustantanut -Otava (2011)
Alkuperäinen nimi - Evermore (2009)
Suomentanut - Sirpa Meripaasi



Tammi
Melissa Hill - Kirjeitä San Franciscosta

Tämäkin tarttui mukaan kirjastosta, takakannen perustteella vaikutti ihan perinteiseltä hömpältä.
Sitä tämä olikin, kohtuu hyvääkin sellaista. Kirjan pääosassa on Leonie, joka on juuri muuttanut Dublinista San Franciscoon. Pian käy ilmi että Leonie pakoilee jotain tai jotakuta. Lisäksi hän löytää uudesta asunnostaan avaamattomia rakkauskirjeita Helenille Nathanille ja yhdessä naapurinsa Alexin kanssa he alkavat etsiä Heleniä. Myös Alexilla on omat painolastinsa menneisyydestä. Pikku hiljaa kirjassa paljastetaan molempien naisten menneisyyttä ja samalla selvitetään kirjeiden arvoitusta.

Aika tyypillistä tätä lajia, kirjaa kerrotaan parin eri henkilön näkökulmasta ja aika jana ei ole suora vaan välillä palataan menneisyyteen. Pahimmillaan tämä laji on hirveän sekavaa, mutta tässä pysyi ihan helposti kärryillä. Ja poitsit siitä etteivät nämä eri henkilöt olleen kaikkia tyypillisiä naissinkkuja (leski, eronnut, ikisinkku etc.) vaan itseasiassa heidän seurustelustatuksensa paljastuivat vasta kirjan edetessä ja eivätkä ne olleet ihan perinteisempiä. Ihan näppärä kirja, mutta ei yltänyt huipulle asti.

Kustantanut - Tammi (2011)
Alkuperäinen nimi - Please Forgive Me (2009)
Suomentaja - Henna Kaarakainen



Gummerus
Kate Jacobs - Lohturuokaa

Tämäkin on kirjastosta. Olen aiemmin jättänyt kesken kirjailijan edellisen hittiteoksen Lankakauppa-n, mutta päätin silti kokeilla tätä. Tämän sainkin luettu loppuun, mutta varmaan siksi että luin sen yhteen menoon. Mikään maata mullistava tämä ei ollut. Päähenlö Gus on itseoppinut tv-kokki, jonka ohjelma on vaarassa ja siten hänelle määrätään pari -entinen Miss Espanja. Kuten arvata saattaa tästä kehkeytyy kokkien sota ja mukaan värvätään myös Gussin tyttäret ja ystävä Hannah.. Lisäksi mukaan ympätään pakollisia rakkaus-juttuja ja draamaa.
Kirjan loppu on niin sokerinen ettei toista, ihmiset löysivat "unelmien kumppaninsa" ja Gus sai pitää ohjelmansa, Miss espanja sai oman ohjelmansa ja he tekevät rauhan jne.
Niin, empä taida vaivautua seuraavia osia lukemaan - sillä kyllähän tällekkin varmaan jatkoa tehtaillaan kun edellinen hitti Lankakauppa sai peräti kolme jatko-osaa (ihan oikesti hei..? No, eipä se tyhmä ole joka takoo kun rauta on kuuma).

Kustantanut - Gummerus Kustannus (2011)
Alkuperäinen nimi - Comfort Food (2008)
Suomentanut - Päivi Pouttu-Delière

Muistutus - Game of Thrones

Jo viime toukokuussa mainitsin tästä George R. R: Martinin kirjoihin perustuvasta uudesta TV-sarjasta täällä. Tuolta postauksesta löytyy myös sarjan traileri jos kiinnostaa. Myös Filmitähti-blogista voi lukea tarkempaa kuvausta sarjasta.

Se onkin kohtuu nopealla aikataululla saatu myös Suomen televisioon, ja ensimmäinen osa esitetään tänään Yle TV2:lla klo: 22.05, suosittelen kaikille laatu tv-n ja fantasian ystäville. Jaksot tulevat katsottaviksi Yle Areenan aina kahdeksi viikoksi tv-esityksen jälkeen.

Itse laitoin tämä varmuuden vuoksi vielä menemään nauhalle, saan sitten rauhassa katsella tämän. Tosin pari ekaa jaksoa olen jo viime kesänä katsellut, mutta tämä on ennen kaikkea sarja jota kannattaa katsoa hitaasti nautiskellen ei kaikkia osia ahmien kerralla.

EDIT (14.1.2012); äsken selvisi ystävällisen kommentoijan avustuksella ettei ohjelmaa näekkään Yle Areenasta ilman että on Yle Passia ja maksettuja tv-lupamaksuja, eli pitää olla kirjautunut sinne. Mutta selvitin äsken niin Game of Thrones tulee uusintana maanantaisin klo: 23.50.

Sophie Jordan - Liekki

Risingshadow

Lainasin tämä jo ennen joulua kirjastosta, mutta vasta nyt luin sen. Minulla oli sellainen kutina että haluan lukea tämän nimittäin rauhassa ja ns. oikeassa mielentilassa.
Ja oikeassahan olin, yhteenputkeen tämä tuli luettua ja ajan taju katosi kun tarina vei mukanaan. Lisäksi kirja jäi kohtuu jännään kohtaan ja oli pakko heti tulla tietsikalle tutkimaan että onko tälle jatkoa..

Onhan sitä; 
Liekki -trilogia (Firelight -trilogy)
1. Liekki (2011) Firelight (2010)
2. Vanish (2011)
3. ??
Itseasiassa taisi tultua tehtyä tilauskin erääseen nimeltä mainitsemattomaan nettikauppaan, kun näin hyvän tekosyyn nyt sain..

Lisäksi selvisi että Jordan on kirjoittanut myös historiallisia romansseja ja lisäksi nimellä Sharie Kohler paranormaalia romansseja. Niin ja sarjan ensimmäisen osaan on jo elokuva-oikeudet ostettu.

Miellyttävää vaihtelua lukea drakeista, lohikäärmeihmisistä, Jordan on hyvin luonut heidän maailmansakin. On useita eri lajeja, osa pystyy hengittämään veden alla, osa on nopeampia ja vahvempia, osa tuntee yrtit jne. Ja kaikista drakejen jälkeläisistä ei tule drakeja vaan osa jää ihmisiksi. "taidon" voi myös tappaa sisältään. Hyvin mielenkiintoisen maailmailta tuo tuntuu, ja uskon että seuraavassa osassa sitä käsitellään vielä enemmänkin.

Henkilöt tosin ovat aika peruskauraa näihin, poitsit kyllä itsenäisestä tyttöpäähenkilöstä kuten aina. Mutta tarviiko tämän tulisen tytön olla myös punapää..? Hienoa kolmiodraamaa oli myös aistittavissa, vaikkakin sitä ei ihan suoraan vielä laitettu käyntiin mutta veikkaampa että seuraavassa osassa alkaa draaman toinen vaihe.
Ihmettelin kyllä hiukan Willin yksinäisyyttä, ei kai kaikki nyt niin pahoja voi olla..? luulisi että edes yksi ystävä ja/tai sukulainen olisi säilynyt tukijoukoiksi.. Niin ja mielestäni Cassian oli mielenkiintoinen hahmo, vähän jopa ristiriitaisen oloinen, mutta hänestä varmaankin seuraavassa osassa enemmän.

Mutta vaikka henkilöt eivät nyt ole mitään maata mullistavia, niin juoni on hyvin kelvollinen ja vetävä, lisäksi luotu maailma on mielenkiintoinen. Tämän luki mielellään ja nopsasti, jatkoa jäi kyllä heti kaipaamaan.
Lisäpisteitä mielestäni erittäin onnistuneesta kannesta, muistaisin että se on kaupassakin kiinnittänyt jo huomioni positiivisti ja olen sielläkin lueskellut tämän takakantta.
.
Tässä hieman juonta napattuna Risingshadow-sta;

"Jacinda on aina tiennyt olevansa erilainen, jopa kaltaistensa seurassa. Drakit, lohikäärmeistä polveutuvat ihmiset, asuvat eristyksissä muusta maailmasta suojellakseen salaisuuttaan ja sukuaan. Erikoistaitojensa ansiosta Jacinda on sekä lauman että sen tulevan hallitsijan silmäterä, mutta hän kapinoi ennalta määrättyä tulevaisuuttaan vastaan.

Rikottuaan lauman sääntöjä Jacinda joutuu jättämään kotinsa ja muuttamaan pikkukaupunkiin lohduttoman aavikon keskelle äitinsä ja sisarensa kanssa. Uusi alku ihmisten parissa ja tavalliseen elämään sopeutuminen ei ole helppoa Jacindalle, joka tuntee lohikäärmeen kuihtuvan pois. Ainoastaan komean ja etäisen Willin läsnäolo saa liekin hänen sisällään roihahtamaan. Jacinda kuitenkin tietää, että Will on lohikäärmeenmetsästäjien sukua, drakien vihollisten poika."


Kirjan on:
Kustantanut - Nemo (2011)
Alkuperäinen nimi - Firelight (2010)
Suomentanut - Lotta Heikkeri

Tämä ovat lukeneet myös;
Saraseeenin maailma
Jos vaikka lukisi...
Kirjaretket

Lopuksi vielä sarjan seuraavan osan kansi, joka on myös mielestäni kaunis ja onnistunut
Risingshadow

Edit (28.1.2012) - lisäsin yhden blogin tuonne, jotka ovat lukeneet tämän kirjan myös..

Roskisprinssi - elokuva

Täällä viime toukokuussa tästä elokuvasta kerroin ja olinkin silloin juuri lukenut kirjankin. Mutta vasta tänään innostuin sitten vuokraamaan tämän dvd-llä, elokuviin asti en sitä ehtinyt katselemaan.
 
Kuva

Niin, mitähän tästä sitten sanoisi, josko nyt tosiaan pohjustaisin etten tosiaan ole suomalaisen elokuvan ystävä, kuten tv-sarjojenkaan ym. Taitaapa tämä olla ainut suomalainen elokuva, jonka olen tieten tahtoen vuokrannut katsottavaksi pariin vuoteen.
Toinen pohjustus, kuten harvoin kukaan muukaan kirja-fani niin empä tiedä yhtäkään kirjasta tehtyä elokuvaa joka voittaisi (hyvän) kirjan. Elokuva toki on aina oma kokonaisuutensa ja (jonkun muun kuin sinun) tulkinta kirjasta.

Elokuvana oli ihan ok, hyvä jos vertaa muihin suomalaisiin. Lulusta pidin tässä kovasti, Jedin näyttelijä ei ollut ihan omaan makuuni. Kirjan tapahtumia oli jonkin verran (lievästi ilmaistuna) muokattu ei pelkästään nykyaikaistettu. Osa kirjan hengestä oli silti saatu elokuvaankin, tarpeeksi jotta taidan vaivautua ostamaan tämän omaksikin.

Asiasta kolmanteen, näin koira ihmisenä, ja vieläpä sellaisena etten itse mene vieraita tai tutumpiakaan koiria silittämään (oli rotu mikä hyvänsä) niin oli silti hyvin vaikea katsoa berninpaimenkoiraa pelottavana koirana, onhan sillä kokoa mutta silti..

Ystäväpariskunta oli muuten katsonut tämän viikonloppuna ja hekin kehuivat tätä hauskaksi, kumpikaan ei ollut lukenut kirjaa tosin..

Täällä Tuija Lehtisen haastattelu elokuvan tiimoilta, se oli myös dvd-levyn lisämateriaaleissa tosin ei ihan kokonaisuudessaan.. Ja se on ilmeisesti tehty ennen elokuvan valmistumista..
Täällä juttua elokuvan koira-tähdistä

Neil Gaiman - Hämähäkkijumala

Kuva Risingshadows
 Gaimanniin olen vahingossa joskus törmännyt ja ihastunut, usein mainitsenkin hänet yhdeksi suosikki kirjailijoistani vaikkakaan en ole häneltä tätä ennen lukenut kuin Unohdetut jumalat, Newerwhere - maanalainen Lontoo, Tähtisumua ja Hyviä enteitä (joka onkin kirjoitettu yhdessä Terry Pratchettin kanssa). Itseasiassa omistan myös kirjailijan kirjoittaman Hautausmaan poika -kirjan, jonka löysin viime vuoden alennusmyynneistä vitosella. Tosin se on hengaillut luettavien pinossa koko vuoden, kunnes tämän jälkijunassa innostuin senkin lukemaan.

Tuota yllä olevaa kirjoittaessani ja nettiä tutkaillen huomasin että olenkin itseasiassa lukenut melkein kaikki Gaimannin suomennetut teokset vain kaksi teosta on enään, näiden kahden jälkeen, lukemattomien joukosta. Mikä taas kielisi sitä että olen lukenut nuo neljä ennemmin luettua jo ennen vuotta 2002 eli yläaste-lukio ikäisenä ennen näiden uusimpien suomentamista.

Tämän Hämähäkkijumalan lainasin siis kirjastosta ja luin tämänkin tuossa välipäivinä. 
Täällä on loistavasti kerrottu sen juonesta paljastamatta kuitenkaan liikaa, joten lainaus tuosta Hesarin jutusta;
" Sen pääosassa sekoilee hermoheikko kirjanpitäjä Paksu Charlie, joka saa kuulla olevansa länsiafrikkalaisen Anansi-jumalan poika. Ikävä kyllä, isän maagiset kyvyt näyttävät periytyneen ainoastaan Charlien Spider-veljelle, jonka olemassaolokin tulee hänelle yllätyksenä. 
Pienimmistäkin virheistä nolostuvan Charlien elämä menee mullin mallin, kun itsevarma Spider saapuu kyläilemään. Voimansa tunteva velipoika vähät välittää tekojensa seurauksista, sillä mitäpä jumala omallatunnolla tekisi.
Jo vanhat kansantarut kertovat, että kaikki tarinat omistava Anansi on ahne elostelija, jonka kepposia pelkäävät jopa toiset jumaleläimet. Spider iskee Charlien morsiamen ja aiheuttaa katastrofin veljensä työpaikalla. Eikä tästä vieraasta pääse eroon ilman taianomaisia apuvoimia."

Tämä oli periaatteessa hyvä, muttei silti yltänyt mielestäni mm. Unohdetut jumalat- kirjan tasolle. Tässä ei oikeastaan ollut mitään yllätävää, juoni kulki aika tasaisesti koko ajan niinkuin sen olettikin kulkevan. Eipä tämä ole tuntunut muiltakaan saaneen mitään ylistääviä arvosteluja, keskivertoa eli ihan ok mutta on Gaiman parempaakin kirjoittanut..
Pidin kyllä hänen tavastaan liittää ns. kansantaruja, legendoja, jumalia ym kirjan tekstiin (tai muihinkin kirjoihinsa). Noitiakin oli ja siitä plussaa..

Mutta suosittelen silti aloittamaan Gaimanniin tutustumisen vaikkapa Newerwhere - maanalainen Lontoo tai omasta suosikistani Unohdetut jumalat.


Ja uuden vuoden kunniaksi ajattelin aloittaa tavan että julkaisen myös tarkemmin kirjan tietoja mm. alkuperäisen nimen ym. kuten moni muu jo tekeekin.

Neil Gaiman - Hämähäkkijumala (2009)
Alkuperäinen nimi - Anansi Boys (2005)
Kustantanut - Otava
Suomentanut - Inka Parpola
Kirja on voittanut seuraavat palkinnot - Mythopoeic-palkinto 2006, British Fantasy -palkinto 2006, Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 2006.

Matt Haig - Radleyn perhe

Risingshadows
Muistaakseni olen tämän kirjan huomannut ensin jostain lehdestä, ja jutun perusteella laittanut tämän mielessäni listalle; mielenkiintoisia, eli lainaa jos bongaat kirjastosta/kaverilta ym. tai osta alennuksesta.
Ensinnäkin tässä on mielenkiintoinen kansikuva, se jo herätti mielenkiintoni ja toiseksi onhan tässä kirjassa kyse vampyyreista joten eipä siinä sen enempää tarvittu..
Kirjaston uutuushyllystä sitten tämän bongasin hieman ennen joulua ja luettua tämä tuli välipäivinä.

Kirja kertoo ihan tavallisesta perheestä, ihan tavallisessa lähiössä Isossa-Britanniassa. Perheen isä Davic käy töissä, äiti Helen on kotiäi ja lapset Clara ja Rowan kärsivät teini-iän tuskista. Perheellä on kumminkin synkeä salaisuus, jonka perheen lapsetkin oppivat osin kantapään kautta. He ovat nimittäin vampyyreja, pidättäytyviä sellaisia eli he eivät nauti verta. Perheen lapset eivät edes tiedä olevansa vampyyreja, he vain ovat kalvakoita ja koulutoveriensa mielestä friikkejä. Sitten salaisuus niinsanotusti räjähtää käsiiin ja nuoret joutuvat vastakkain synkeän perhesalaisuuden kanssa ja vanhempien kaapeista tulee esiin vanhoja luurankoja myös..

Tämä oli ihan kelpo kirja, pari iltaa tätä taisin lueskella ettei tämä ihan mukaansa täysin imaissut mutta piti kumminkin mielenkiintoa yllä. Tarina sinänsä on toisaalta jopa tylsä ja kohtuu ennalta arvattava. Mukaan on  lisäksi ympätty hieman teini romantiikkaa.. Varsinkin loppuratkaisu tuntui hieman kliseiseltä. Kirjan vahvuus taitaa ollakin siinä että sitä voi tulkita ja lukea monella eri tasolla, jos siis tykkää etsiä piilomerkityksi ja muita sen sellaisia..

Tämä vampyyrien pohdiskelu ja vertailu muihin vampyyreihin saattaa hieman spoilata kirjan juonta.


Vampyyrit, nuo mielenkiintoiset oliot. Näissä taas herkuteltiin sillä teemalla että verta juovat vampyyrit olisivat ns. pahoja ja siitä pidättäytyminen olisi ainut oikea tie. Nämä vampyyrit myöskin pystyivät olemaan hereillä päivällä, mutta suorassa auringon paisteessa olo oli toki välteltävä asia, ja selvästi heidän rytminsä suosi yö-elämistä. Tosin poiketen monista muista vampyyri tarinoista näissä vampyyrit pystyivät saamaan lapsia. Mielenkiintoista näissä oli myös että vampyyriksi voitiin joko syntyä tai joko käännyttää (normaalisti veren vaihdolla). Yleensä ihminen juurikin muutetaan vampyyriksi (toinen poikkeus tähän jonka äkkiseltään muistan on J. R. Wardin The Black Dagger Brotherhood -sarja). Samoin he pystyvät nauttimaan ihmisten "normi ruokaa", paitsi tietysti kliseisesti valkosipulia.. Niin ja he ovat piilossa suurelta yleisöltä, mutta jotkin tietyt viranomaiset tietävät heistä ja heillä on sopimuksia vampyyrien kanssa. Hauskaa myös kuinka he verta saatuaan muuttuivat kauniimmiksi ja paremmin voiviksi. mm. Rowanin ihottumat hävisivät ja Claran hiukset muuttuivat elottomista eläväisimmiksi.. (samaistuin muuten Rowaniin ihottumien takia erinomaisesti, itsellä kun on atooppinen ihottuma..)
Ihmettelen muuten perheen isän Davidin ura valintaa lääkärinä, jos kerran heidän pitäisi hillitä verenhimoaan. Luulisi sen onnistuvan paremmin jossain toisessa ammatissa. Toki sillä oli pieni osansa sivujuonessa mutta silti aika epäuskottavaa.

Loppu tuomio onkin  juuri tuo aiemmin käyttämäni sana kelpo, ei mikään ihmeellinen mutta jos pitää niistä piilomerkityksistä ja muista niin ehkä jopa hyvä..
Mutta näin vampyyreista kohtuu paljon lukeneena niin ei tämä siihen genreen mitään uutta ihmeellistä tuonut. Kirjan perussanoma että ei kaikesta voi kieltäytyä vaan elämässä pitää olla pieniä nautintoja on toki hyvin helposti luettavissa ns. rivien välistä, vaikkei niistä piilomerkityksistä pitäisikään.. Eikä se sinänsä huono sanoma ole varsinkaan verhottuna trendikkäisiin vampyyreihin.

Tämän ovat lukeneet googlettelun perusteella myös mm; 
marjis - Kirjamielellä
 Anu - Jos vaikka lukisi..
Tessa - Aamuvirkku yksisarvinen
Jori - Kaiken voi lukea!

Kuulumisia, ostoksia etc..

Joulukuu oli ja meni aika haipakkaa ohitsekkin, alkukuusta tressasin lahjoja, kortteja ja ruokia.
Joulu ja vuodenvaihde menikin sitten flunssaa potien..
Vielä tänäänkin kun olin koiran kanssa lenkillä pitkästä aikaa, huomasi kuinka "liikunta" sai limat liikkeelle, vaikka kaiken kaikkiaan kyseessä oli rauhallinen vajaan tunnin kestänyt kävelylenkki. (Ja ettei kukaan huolestu koiran hyvinvoinnista, niin mies onkin hoitanut tuon koiran liikuttamiset minun potiessani, mutta kun hänellä alkoi työt nyt joululomansa jälkeen, niin ei siinä auta itku markkinoilla..)
Muuten olo onkin jo huomattavasti parempi kuin viikko sitten. Uuden vuoden aattona pääsin myös ensimmäistä kertaa tutustumaan paikalliseen päivystykseen ja ylipäätään kunnalliseen terveyden huoltoon, työterveys kun oli kiinni ja sairasloma lappu tarvittiin niin ei se auttanut.. Parin tuplapalkkapäivän menetys kyllä hieman harmittaa mutta yskien ja niistäen on paha töitä tehdä..

Bonus kuva, muuten niin ankeaan teksti pläjäykseen. Eli perheemme karvainen otus kesällä koirarannalla, yllättäen keppi on löytynyt mukaan..
Vanhempieni luona on remontti menossa ja siellä auttelimme hiukan joulun alla, ja siitä syystä minä lupasinkin äidilleni hoitaa suurimman osan joulun ruoka puolesta. Heillä oli mm keittiönkaapien toimitus ja asennus 21.-22.12. Joten pääsimpä ensimmäistä kertaa tekemään laatikoitakin ihan itse, hauskaksi tuon tekee se että itseasiassa itse en syö mitään joulunlaatikoista. Joten maistelu ja laatikoden valmiiksi toteaminen oli hieman mielenkiintoisen haastavaa. Kaikki kyllä söivät niitä sitten jouluna ja eikä kukaan (uskaltanut) ainakaan valittaa niistä..  Lahjaksi en saanut tänä vuonna yhtäkään kirjaa, itse annoin taasen useammankin kirjan lahjaksi. Mutta toi se pukki muuta mukavaa sen sijaan mm. villasukat ja -tossut, uuden kännykän..

Tulipa itseäkin hieman puraistua remonttikärpänen ja tällä hetkellä meillä onkin sänky olkkarissa kun makkariin olisi tarkoitus tapetit vaihtaa, katto maalata etc.. Itseasiassa tapetit on jo ostettu ja kaksi kerrosta vanhoja tapetteja revitty pois.
(Kiitokset sille joka on keksinyt tapetinpoistoaineen, kämpässämme on nimittäin joskus se ensimmäinen kerros tapettia liimattu suoraan ei-pohjamaalattuun-kipsilevyyn kiinni. Me nyt aiommekin pohjamaalata ne, jos vaikka joskus vielä itse sen tapetoimme.)

Mielenkiintoista muuten tuo tapettien valinta, minulla ja miehelläni kun ei ole ihan samanlainen maku ja molempien maku ei vielä oikein kohtaa valtavirrankaan kanssa. Mutta kyllä se siitä, sinistä tuli taas vaikka itse en väristä niin hirveästi pidä (mies taas vetäisi kaikki sinisellä, ehdottipa joskus olkkaria laittaessa ihan tosissaan sellaista baby-blue-sinista tapettia, yllätäen minä en ihan lämmennyt idealle) tässä linkki tapettiin, jota tulee yksi seinä, loput seinät tulevat yksivärisellä, keskisinisellä tapetilla. Nuo värisävyt eivät ole kohdallaan tuossa, luonnossa tuo on tummempi ja sininen selvästi on sellainen savuinen (harmahtava) lisäksi nuo siniset kukat ovat metallinhohtoiset, ja se toinen tapetti on valittu sointumaan noihin sinisiin kukkiin. Huoneessa on kumminkin kaksi valkoista ovea ja valkoiset komerojen ovet niin uskalsimme valita hieman tummemman tapetin. Huomasi kyllä noita tapetteja etsiessä että suomalaiset taitavat tykätä aika vaaleista väreistä seinissä, tuota toista sinista sai tosissaan etsiä.. Viikonloppuna olisikin sitten tapetointi urakka edessä.

Sitten hieman eräästä kirjoihin tavallaan liityvästä saavutuksesta, joka tuli tehtyä sunnuntaina. Kun vihdoin ja viimein saimme nämä heinäkuussa ostetut Billy-kirjahyllyt siirrettyä työhuoneeseen eteisen käytävästä.. Mies jo siirsikin kirjansa vanhasta hyllystä uuteen, ja löysikin pari sellaista kirjaa joita ei muistanut omistavansa.. Nyt minua vannotettiinkin etten saa kasata omia kirjojani hänen kirjojen eteen, jotta hän tietää mitä kirjoja hänellä on :D . Eli pitäisi tehdä taas inventaariota ja järjestelyä kirjoihini, siinä kuluukin aika kivasti, vähän liiankin kivasti.. Tekisi hirveästi mieli tehdä jokin taulukko omistamistani kirjoista mutta saa nähdä..

Risingshadows
Eilen tuli tehtyä kirja ostoksiakin pitkästä aikaa, Anun innoittama vierailin eilen paikallisessa kierrätyskeskuksessa (Kontissa) ja sieltä teikin pari löytöä;
~ Sinikantisen Viisikko-kirjan hintaan 1,5e (Viisikko ja salakuljettajat)
~ Marvi Jalon Ratsutyttö-sarjaan kovakantisen osan 0,75e (olisiko ollut Jahti alkaa, ratsutyttö)
~ "kolme pokkaria 2e" tarjouksesta tarttui mukaan Stephanie Meyerin New Moon (joka minulta puuttuikin juuri enkuksi, nyt on kaikki kirjat enkuksi omassa hyllyssä), Joan Wolfin Ratsumiesten heimo ja joku kohtuu mielenkiintoinen englanninkielinen pokkari, jonka nimeä en nyt muista.
Lisäksi Cittarin alesta tarttui mukaani Stephanie Meyerin Vieras vajaalla 7e-lla ja sitten uusin harlequin Rautatytär ihan normi hinnalla.


Sellaista sekavaa purkausta tänään, pari kirja postaustakin on melkein valmiina joten niitä tulossa lähiaikoina. Samoin varmaan kuvia uudelleen järjetetyistä kirjoista, ehkä jopa siitä makkarista..