George R. R. Martin - Valtaistuinpeli (Tulen ja jään laulu, osa 1)

Risingshadow
Niimpä minäkin viimein luin tämän, saavutus sekin..

Tosiaan hieman taustaa, tämä nimittäin ei ollut ensimmäinen kerta kun aloin tätä lukemaan. Edellinen kerta oli kesällä 2008.
Olin lukenut tästä sarjasta erilaista hehkutusta useammasta paikasta, lähinnä kuitenkin tuolta Risingshadow-ista ja olimpa sitten lainannut tämän kirjastosta. Tämä onkin ainut (muistini mukaan) kirja, jonka olen jättänyt kesken vaikka lukiessa tiesin kirjan olevan hyvä.
Mutta silloinen elämäntilanne ei vain ollut sopiva tälläiselle kirjalle, oma keskittymiskykyni oli ihan minimissään ja koin erittäin huonoa omatuntua aina kun luin jotain.
Kävin nimittäin tuona kesänä kahdessa eri työssä, molemmat vielä vuorotöitä ja välillä menin iltavuorosta suoraan, toiselle työpaikalle yövuoroon. Lisäksi minun piti kirjoittaa samaan aikaan opinnäytetyötäni, avomiehelle oli tuona kesänä kuukauden kesäloma ja mm. olkkari+eteinen on tapetoitu tuona kesänä.
Itse muistan tuosta kesästä lähinnä sen että olen nukkunut ja käynyt töissä ja potenut huonoa omaatuntoa opparista.. Ei elämäni parhaimpia kesiä, vapaapäiviä taisi olla pisimmillään kolme putkeen ja nekin juhannuksena..
Silloin tosiaan jätin tämän lukemisen kesken ja ajatuksena oli että kyllä minä nämä joskus luen. Nyt sitten tuon tv-sarja myötä mielenkiinto kirjoja kohtaan taas nousi ja laitoinkin nämä kirjastoon varaukseen. Hassua sinänsä että tähän ekaan osaan olin toisena jonossa ja toiseen osaan ensimmäisenä jonossa. Silti sain tuon ensimmäisen osan yli viikkoa ennemmin käsiini. Itseasiassa vasta tänään kävin tuon toisen osan noutamassa kirjastosta töihin tullessa.

Mutta itse kirjaan vihdoinkin, jotain muistinkin vielä edelliseltä lukukerralta ja tv-sarjan katsomisen myötä.

Kirjan lukeminen oli aluksi hieman haastavaa kun jokainen kappale on kerrottu eri henkilön näkökulmasta, kesti hetken ennen kuin pääsi niin sanotusti kärryille kuka on kukin. Tämä onkin mielestäni yksi kirjan heikkouksia, koska itseni tuli ainakin hieman hutiloidummin luettua tylsin hahmojen kappaleet.. Kun taas kiinnostavien hahmojen kappaleita tuli hieman etukäteenkin lueskeltua. (minäkö malttamaton kuinka niin..?)
Yksi juttu mikä minua edelliselläkin lukukerralla haittasi oli se että lukiessasi tiedät lukevasi hyvää (ehkä jopa erinomaista) kirjaa, mutta silti kokoajan jotain tuntuu puuttuvan. Ihan kuin se viimeinen silaus puuttuisi, jonka ansiosta ympäröivä maailma katoaisi ja kirja imaisisi sinut ihan täysvaltaisesti mukaan.

Nyt tätä tapahtui "imeytymistä" vain paikoittain. Suurin syy tähän lienee se että kertoja vaihtui aina kun juuri jotain jännittävää tapahtui, siksi tulikin pari kertaa harpottua ja etsittyä seuraava saman kertoja kappale että saisi selville mitä hänelle tapahtuu.. Aivot piti aina "virittää" uudelle taajuudelle kertojan vaihtuessa kappaleittain..

Samoin tuli tunne että tämä oli eräänlainen pohjustus osa ja tapahtumat vasta alkavat seuraavissa osissa. Loppua kohden tapahtumat alkoivatkin kiihtyä mukavalla tahdilla.

Hahmoista minuun vetosivat naishahmoista, poikatyttö Arya Stark ja "maapaossa" elävä Daenerys/Dany, miespuolisista taas Starkin äpäräpoika Jon Nietos (Snow) ja kääpiö Tyrion Lannister. Heidän kohtalonsa minua eniten kiinnostavatkin..Tässä on niin paljon eri juonia ja uskon että tämä oli vasta alkusoittoa ns isommalle juonelle, etten ala siitä kertomaan. Mutta laitan tähä takakannen tekstin, (joka ei kylläkään yhtään kuvaa kirjaa oikein)

"Vuosia kestänyt kesä on päättymässä, kun kuningas Robert Baratheon saapuu pohjoiseen Talvivaaraan tapaamaan vanhaa ystäväänsä lordi Eddard Starkia ja tarjoaa tälle valtakunnan vaikutusvaltaisinta virkaa. Viran edellinen haltija koki ennenaikaisen kuoleman, ja lordi Eddard päättää ottaa tapauksesta selvää. Starkit ovat karua ja omissa oloissaan viihtyvää sukua, mutta nyt he ajautuvat mukaan valtakunnan poliittiseen vehkeilyyn.
Samaan aikaan meren takana maanpaossa olevat hullun lohikäärmekuningas Targaryenin perilliset suunnittelevat paluuta isänsä valtaistuimelle. Vanhat kaunat ajavat valtakuntaa kohti sekasortoa ja sisällissotaa, ja vain harvat katsovat omaa miekanvarttaan pidemmälle. Etelän lämmössä on helppo olla uskomatta kertomuksiin valtakuntaa pohjoisessa rajoittavan Muurin takana heräävistä unohdetuista voimista. Synkät enteet puhuvat kuitenkin omaa kieltään: Talvi on tulossa."

Kirjan tiedot;
Kustantanut - Kirjava (2003, joulukuussa)
Alkuperäinen nimi - A Game of Thrones (1996)
Suomentanut - Satu Hlinovsky

Sarjaanhan on tulossa seitsemän osaa..
Tulen ja jään laulu / A Song of Ice and Fire

1. Valtaistuinpeli, 2003 / A Game of Thrones, 1996
2. Kuninkaiden koitos, 2004 / A Clash of Kings, 1998
3. Miekkamyrsky 1, 2005 ja Miekkamysrky 2, 2006. / A Storm of Swords, 2000
4. Korppien kestit, 2007. / A Feast for Crows, 2005
5. A Dance with Dragons, 2011
6. The Winds of Winter (tulossa)
7. A Dream of Spring (tulossa)

Näköjään Martinilla on sarjan osien välissä useampia vuosia, joten allekirjoittaneen pitää alkaa harjoittamaan kärsivällisyyden jaloa taitoa tämän sarjan kohdalla.. Mutta onneksi ei ihan vielä, seuraava osa odottaa jo laukussa..

Ei kommentteja