Neil Gaiman - Hautausmaan poika

Risingshadow

Tämä on tosiaan joskus vuosi sitten tarttunut mukaan cittarin alennusmyynneistä vitosella (hintalappu oli vielä kiinni kannessa, joten siiitä johtuen näin hyvä muisti). Mutta lukemisvuoroaan tämä odottikin sitten tovin ja vasta tuon Hämähäkkijumalan jälkeen tartuin tähän, ja hyvä niin. Tämä nimittäin ainakin osittain palautti mieleeni miksi Gaiman osaakin kirjoittaa hyvin. Ei tämä suosikkiani Unohdetut jumalat -kirjaa ohittanut mutta oli huomattavasti parempi kuin tuo edellinen Gaiman.


"Tämän lapsen kasvattamiseen tarvitaan enemmän kuin pari hyväsydämistä sielua. Siihen tarvitaan", Silas sanoi, "koko hautuumaa."

Ei-Kukaan ”Eikku” on ihan tavallinen poika. Paitsi, että hän asuu vanhassa haudassa ja hänelle on myönnetty kunniakuolleen arvo. Aaveet suojelevat orvoksi jäänyttä poikaa kaikkialla vaanivilta jokamiehiltä.

Hautausmaalla kasvaneelle Eikulle aaveet ovat tutumpia kuin pitsa tai koulunkäynti. Hän ei aina muista, että kalmisto kätkee sisäänsä myös karmivia asioita.

Elävien pitää kuitenkin elää eikä viettää koko elämäänsä hautausmaalla. Onnistuuko Eikku aaveilta oppimillaan taidoilla kukistamaan julmat Jack-jokamiehet? Ja miten hän pärjää hautausmaan muurien ulkopuolella – ilman aaveiden apua?


Pidin tästä simppeli toimiva tarina, siihen sopivalla kuvituksella. Eikun kasvua oli hauska seurata, kuinka hän alkoi kaipaamaan muita ihmisiä ja enemmän kuin aaveet pystyivät opettamaan ja tarjoamaan. Kirjan loppu olikin haikean iloinen. Aika paljon toimintaakin tähän mahtui ja juonen käänteitä. Uskonkin että tästä löytää noita tulkintojakin useampia - lapsen uskosta ja mielikuvituksesta, samoin kuin tuon kasvutarinan.

Tämä oli tosiaan enmmän sitä Gaimannia josta pidän, ja suosittelen ainakin kokeilemaan tätäkin.

Kustantanut - Otava.(2009)
Alkuperäinen nimi - The Graveyard Book (2008)
Suomentanut - Inka Parpola.
Kuvittanut - Dave McKean

Tämä on voittanut myös useita palkintoja -
Newbery-mitali 2009, Hugo-palkinto 2009, Locus-palkinto (paras nuortenkirja) 2009. World Fantasy -palkintoehdokas 2009, Mythopoeic-palkintoehdokas (nuortenkirjat) 2009, British Fantasy -palkintoehdokas 2009.

Ei kommentteja