Ernest Cline - Ready Player One

Goodreads
Tämän huomasin vahingossa kirjaston uutuushyllyssä, ja takakannen luettuani kiinnostuin sen verran että päätin lainata tämän.

On vuosi 2044 ja oikea maailma on ruma paikka, on energiakriisi, nälänhätää etc.  Siksi suurin osa väestöstä viettääkin suurimman osan ajastaan virtuaalimaailma OASIS:ksessa.
Niin tekee myös kirjan päähenkilö Wade, pakenee OASIS-kseen rujoa todellista elämäänsä. Hän kuluttaa pakolliset tuntinsa virtuaalisessa high schoolissa, mutta muutoin hän keskittää kaiken tarmonsa löytääksen pääsiäsmunan. Munan on piilottanut itse OASIS-ksen luoja Halliday ja munan löytäjä perii tämän edesmenneen neron omaisuuden.

Mutta tämä muna on piilotettu OASIS-ksen sisään ja hyvin, Hallidayn kuolemasta on kulunut jo viisi vuotta eikä kukaan ole löytänyt edes ensimmästä avainta.. Kunnes Wade eräällä tavallisella latinan tunnilla tekee oivalluksen ja niimpä alkaakin kilpajuoksu kanssa etsijöitä vastaan. Koko kansa kunta seuraa tätä munanmetsästystä ja kilpailu kovenee kokoajna muuttuen jopa hengenvaaralliseksi.

Anteeksi oli pakko pääsiäisen kunniaksi viljellä tuota muna-sanaa tuonne ;)

Mutta tosiaan tuo easter egg aka pääsiäismunahan on periaatteessa (eli alunperin) pelitermi, eli joskus pelintekijät piilottavat peleihinsä ns. salaisuuksia, vitsejä ym. Lisää siitä täältä Wiki.

Tämä kirja kikkailikin paljon juuri näillä pelien nippelitiedoilla ja viitauksilla erityisesti 80-luvun elokuviin, musiikkiin ym. Joista osan tunnistin ja osa meni kirkkaasti ohitse, itsehän olen syntynyt -84 eli ei ole omia muistikuvia paljoakaan tuolta vuosikymmeneltä, varsinkaan ns. teinien jutuista.

Tämä kirja kylläkin yllätti hieman positiivisesti, tosin nyt sitten kärsin univajeesta kun tulipa taas luettua eilen aamuyöhön ja tänään pitikin tulla aamusta töhin. Oletin että tämä olisi ollut unettavampi, varsinkin kun olin juuri lukenut Tessa Grattonin Veritaika-kirjan loppuun (siitä ajastelin huomiselle postauksen). Mutta tämä munajahti sitten imaisikin mukaansa.
Ihan kiva kirja, itse tykkään noista viitauksien bongailuista ja pelitkin ovat kohtuu lähellä sydäntä niin kyllähän tämän luki mielellään. Päähenkilö oli vielä kohtuu sympaattinen ja mukaan onnistuttiin hieman romantiikkaakin ymppäämään niin mikäs siinä lukiessa.

Suosittelen jos 80-luku ja pelit iskevät ;)

Itsehän pidän peleistä, kotoa löytyykin useampi konsolikin (tosin avokin ne ovat mutta saan minäkin niillä pelailla) vanhat Super Mariot ovat myös tallessa, voisikin joillain vapailla niitä pelailla..

Tämä kirja on julkaistu 2011 ja tämä on kirjailijan esikoisteos.

Muita tämän lukeneita
Liina - Sivukirjasto

Ei kommentteja